Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Απαλλαγείτε από τον βήχα με φυσικό τρόπο



Αντιμετωπίστε γρήγορα και αποτελεσματικά τoν επίμονο βήχα και γενικά τα προβλήματα λαιμού, που συνήθως συνοδεύουν τα κρυολογήματα του χειμώνα. 

Τα κρυολογήματα και οι διάφορες ασθένειες που προέρχονται από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και συνοδεύονται από βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο. Γενικά, ο βήχας του κρυολογήματος χωρίζεται σε δυο τύπους: το βήχα που ακούγεται τραχύς και «υγρός» με αποβολή βλέννας και τον ξηρό βήχα, που ερεθίζει το λαιμό. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας - Μελέτης & Εκπαίδευσης στις Λοιμώξεις (ΕΕΕΜΕΛ), «από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια μικροβιακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε φάρμακα». Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αρκεί μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας με κάποια από τα γνωστά υπογλώσσια δισκία που διαλύονται αργά στο στόμα. Ο ενοχλητικός βήχας, η βραχνάδα, η φαγούρα και το γδάρσιμο στο λαιμό μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με φυσικά μέσα. 

Τι μπορείτε να κάνετε

*Με μέλι και λεμόνι: Στύψτε ένα λεμόνι, βάλτε το χυμό σε ένα μεγάλο ποτήρι και προσθέστε αρκετό μέλι. Ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δυο, τρεις ή τέσσερις δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
*Με μέλι και γάλα: Το ζεστό γάλα με μέλι είναι μια παλιά αποτελεσματική συνταγή που καταπραϋνει επίσης το βήχα και ανακουφίζει τον πόνο στο λαιμό.
*Με αφέψημα αλθαίας: Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καταπολέμηση του βήχα, όταν αυτός οφείλεται σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Βράζετε 3-4 άνθη επί 10 λεπτά για κάθε φλιτζάνι νερό (1/4 του λίτρου). Στραγγίζετε, γλυκαίνετε με μέλι ή ζάχαρη και πίνετε το ρόφημα ζεστό τρεις φορές την ημέρα μετά το φαγητό.

Να θυμάστε
 
*Ο πόνος στο λαιμό, όταν έχει προκληθεί από ιό (γρίπης, κρυολογήματος), ακόμη κι αν συνοδεύεται από 40 πυρετό, δεν είναι κάτι σοβαρό, γι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους. Εδώ όμως λένε οι ειδικοί πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν ο πόνος οφείλεται σε οξεία αμυγδαλίτιδα, που σημαίνει προσβολή των αμυγδαλών από μικρόβιο (το πιο συνηθισμένο είναι ο στρεπτόκοκκος), τότε είναι απαραίτητη η αντιβίωση. 

*Στον πονεμένο και ερεθισμένο λαιμό βοηθούν ιδιαίτερα τα υπογλώσσια δισκία που διαλύονται αργά στο στόμα, οι εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών καθώς και οι χυμοί φρούτων. Πρέπει να αποφεύγονται, ωστόσο, οι χυμοί των εσπεριδοειδών (λεμονάδα, πορτοκαλάδα), όταν ο πόνος είναι δυνατός. 

*Εάν το ελαφρύ αίσθημα φαγούρας στο λαιμό επιμένει για περισσότερο από 3-4 μήνες, μαζί με έναν όχι τόσο έντονο πόνο, τότε ίσως πρόκειται για χρόνια φαρυγγίτιδα, η οποία συνήθως ταλαιπωρεί τους καπνιστές, όσους πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα ή χρόνια αμυγδαλίτιδα και ακόμη όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσπεψίας. 

Πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, όταν ο βήχας σας και ο πονόλαιμος:
 
*Επιμένει ή συνοδεύεται από σκούρα φλέγματα.
*Είναι ξηρός και διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να έχετε άλλα συμπτώματα.
*Ξαφνικά χειροτερεύει (ιδίως αν είστε καπνιστές).
*Εμφανίζεται έντονα κάθε συγκεκριμένη εποχή του χρόνου και συνοδεύεται από απόχρεμψη ή όχι.
*Προκαλεί πόνο θωρακικό, κοιλιακό ή οσφυϊκό.
*Συνοδεύεται από συριγμό, δύσπνοια, εμετό ή απώλεια ούρων.
*Προκαλείται όταν ο κορμός σας βρίσκεται σε ορισμένη θέση.

Για τον παιδικό βήχα
 
*Η γνωμάτευση του παιδίατρου είναι απαραίτητη αν το παιδί παρουσιάζει βήχα που συνοδεύεται από πυρετό και ατονία αλλά και όταν ο βήχας του είναι έντονος και συνοδεύεται από φλέγματα.
*Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά αντιβηχικά σιρόπια για τα παιδιά. Πριν αγοράσετε, όμως, κάποιο από αυτά, πληροφορηθείτε από το γιατρό ποιο είναι το καταλληλότερο για την ηλικία του παιδιού και τη μορφή του βήχα που έχει. 

*Ακόμη, μη δίνετε ποτέ υπογλώσσια δισκία ή καραμέλες για το βήχα σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών. Κινδυνεύουν να πνιγούν, αν αυτά «κολλήσουν» στο λαιμό τους. 

Ξεχωρίστε τους διάφορους τύπους του βήχα

*Παραγωγικός: Πρόκειται για το βήχα που συνοδεύεται από άσπρα, κίτρινα ή πράσινα φλέγματα.
*Ξηρός: Είναι έντονος, δίχως φλέγματα.
*Αλλεργικός: Ξηρός και ισχυρός ο βήχας αυτός, συχνά συνοδεύεται και από συνάχι, συριγμό ή είναι και παραγωγικός.
*Παροξυσμικός: Δεν είναι συνεχής, αλλά εμφανίζεται δυνατός και συνεχής κάποιες στιγμές της ημέρας.
*Ψυχογενής: Στην περίπτωση αυτή ο βήχας οφείλεται κυρίως στο πολύ άγχος, αφού δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος που να τον προκαλεί
Φτιάξτε ένα αφέψημα

Τα αφεψήματα δρουν μαλακτικά στο λαιμό και μαλακώνουν τον βήχα. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα ρόφημα από θυμάρι και φασκόμηλο, μέσα στο οποίο θα διαλύσετε μια κουταλιά μέλι.

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνετε επίσης εισπνοές πάνω από νερό μέσα στο οποίο βράζετε χαμομήλι ή ευκάλυπτο. Ο ατμός ενυδατώνει τις εκκρίσεις των βρόγχων, τις ρευστοποιεί και βοηθά στην αποβολή τους.

womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου