Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

H δομή του εγκεφάλου αποκαλύπτει την κοινωνικότητα ενός ανθρώπου.


Όποιος έχει πολλούς φίλους, συνήθως αυτό δεν οδηγεί μόνο σε μια ευτυχισμένη ζωή, αλλά προφανώς έχει και μια σημαντική αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου σε σχήμα αμυγδάλου, η οποία είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους που έχουν πλούσια κοινωνική ζωή. 

Μία μελέτη έχει δείξει ότι η περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε κοινωνικές ανάγκες.

Ο αριθμός των φίλων εμφανίστηκε ότι αφήνει ίχνη στον εγκέφαλο. Όποιος νοιάζεται για πολλές κοινωνικές επαφές, πιθανότατα έχει μεγαλύτερη αμυγδαλή. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι καθοριστικής σημασίας, για τη ρύθμιση της κοινωνικής συμπεριφοράς, αναφέρει το περιοδικό Nature Neuroscience. 

Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία 58 εθελοντών, ηλικίας από 19 έως 83 ετών , οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικό τους δίκτυο. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη αμυγδαλή έχουν γενικά ένα δίκτυο περισσότερων φίλων και γνωστών και παράλληλα διατηρούν πιο πολύπλοκες σχέσεις μαζί τους.

Εκείνοι που είχαν την μικρότερη αμυγδαλή, ανέφεραν ότι είχαν τακτικές επαφές με λιγότερους από 5 έως 15 ανθρώπους, ενώ όσοι είχαν την μεγαλύτερη αμυγδαλή, είχαν μέχρι 50 κοινωνικές επαφές στο κοινωνικό τους δίκτυο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντές, έχουν μικρότερου μεγέθους αμυγδαλές και ταυτόχρονα λιγότερους φίλους και γνωστούς.

Επίσης, έρευνες σε πιθήκους που ζουν σε μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, έδειξαν ότι η αμυγδαλή είναι δυσανάλογα μεγάλη, σύμφωνα με όσα γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης (Μασαχουσέτη).

Το ερώτημα είναι εάν ένας μεγάλος κύκλος φίλων οδηγεί σε μία μεγαλύτερη αμυγδαλή, ή αν, αντιθέτως, μία μεγαλύτερη αμυγδαλή, είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση και τον αυξανόμενο κύκλο των φίλων.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για την υποστήριξη των αποτελεσμάτων τους. Ίσως τα ευρήματα να μπορέσουν μία ημέρα, να συμβάλουν στο να έχουμε μια πιο δραστήρια κοινωνική ζωή.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου