Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τι είναι οι έμμονες ιδέες και πώς αντιμετωπίζονται;



Οι έμμονες ιδέες είναι επίμονες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας παρά τη θέλησή μας και τις οποίες συνήθως βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο να αγνοήσουμε.

Βέβαια, κατά καιρούς, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν μια ενοχλητική σκέψη. Άρα, από μόνες τους οι δυσάρεστες σκέψεις που εισβάλλουν στο μυαλό μας απροειδοποίητα, δεν αποτελούν πρόβλημα, είναι μάλιστα κάτι πολύ συνηθισμένο.

Οι έμμονες ιδέες είναι συνήθως δυσάρεστες και αυξάνουν το άγχος του πάσχοντος, ενώ ο ψυχαναγκασμός μειώνει το άγχος. 


Φοβίες, εμμονές και στερεότυπες συμπεριφορές που επιμένουν και δεν σας αφήνουν να λειτουργήσετε. Αναζητήστε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία για το πρόβλημα, ώστε να μην υποφέρετε. 


Εγώ και το σαπούνι μου είμαστε αχώριστοι!

Πλένεις τα χέρια σου μετά από κάθε χειραψία, γυρνάς την ένταση του ήχου πάντα σε ζυγό αριθμό, σκουπίζεις τα πόδια σου στο χαλάκι της εξώπορτας πάντα τέσσερις φορές πριν περάσεις μέσα και φροντίζεις να βάζεις πάντα το κινητό σου ακριβώς παράλληλα με το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ σου. Αν κάποιος το κουνήσει από εκεί, εκνευρίζεσαι και το διορθώνεις αμέσως με μια σχεδόν αντανακλαστική κίνηση. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να το κάνεις, νιώθεις να σε πλησιάζει μια αόρατη απειλή που σε οδηγεί να χάσεις τη συγκέντρωσή σου σε ότι συμβαίνει γύρω σου εκείνη τη στιγμή, μέχρι να αποκαταστήσεις την τάξη. 



Τυπικές εμμονές (ιδεοληψίες) στην ΙΨΔ


- Φόβος μόλυνσης απο βρωμιά, μικρόβια, ιούς, σωματικά υγρά, χημικά κτλ.

- Αμφιβολίες για την πρόκληση βλάβης (π.χ. ότι ξέχασε την πόρτα ξεκλείδωτη ή αναμμένο τον θερμοσίφωνα)

- Υπερβολική ενασχόληση με την ακρίβεια, τη συμμετρία και την τάξη

- Εμμονές σε σχέση με το σώμα και σωματικά συμπτώματα

- Ιερόσυλες ή βλάσφημες θρησκευτικές σκέψεις

- Σεξουαλικές σκέψεις ή εικόνες (π.χ ότι κάποιος είναι παιδόφιλος)

- Σκέψεις και εικόνες επιθετικότητας και βίας (π.χ η μητέρα να σκέφτεται ότι μαχαιρώνει το μωρό της).

Επίσης όταν η αγάπη γίνεται εμμονή, την ταλαιπωρία που μπορεί να υποστεί η σύντροφος ή ο σύντροφός σας. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο εμμονικός έρωτας, η ζήλια, οι εντάσεις, οι παρακολουθήσεις, ο φόβος του χωρισμού, αλληλεξάρτηση κτλ.

Αυτό ισχύει και σε υφιστάμενες συνεργασίες, καθώς και στην περίπτωση εμμονής στις εργασιακές σχέσεις. Οταν το αφεντικό σας έχει βάλει στο μάτι και προσπαθεί να σας εξοντώσει με κάθε τρόπο. Εμμονές του εργοδότη να παρακολουθεί κάθε κίνηση του υπαλλήλου, η εμμονή να τον ελέγχει, να του ασκεί χωρίς λόγο πίεση, να προσπαθεί να τον φτάνει στα όρια του. Ο υπερβολικός ανταγωνισμός στις εργασιακές σχέσεις, η εμμονή πως θα φανώ καλύτερη... 

Η άλλη περίπτωση είναι ο φόβος των γηρατειών , η εμμονή που έχουν μερικοί άνθρωποι το να θέλουν να μείνουν για πάντα νέοι και κάνουν δεκάδες πλαστικές ή έχουν εμμονές με είδωλα, με γνωστούς αστέρες και θέλουν να τους μοιάσουνε. 

Δεν πρέπει να αφήσουμε τον φόβο να μας κυριεύσει! 

Σταμάτηστε με τις εμμονές

Διακατέχεστε από εμμονές για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή τα video games, ή απλά κάνετε ορισμένες έμμονες σκέψεις και δεν μπορείτε να το ελέγξετε; Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει, διότι  δεν είναι ένα καλό συναίσθημα γιατί φαίνεται να ελέγχει τη ζωή σας. Ωστόσο, οι περισσότερες εμμονές είναι απλά μια φάση! Αφού έχετε αποφασίσει να κάνετε κάτι γι' αυτό, είναι μόνο θέμα χρόνου, να πάρουν θέση στο μυαλό σας, άλλες σκέψεις πιο ευχάριστες, άλλοι περισπασμοί και άλλες απολαύσεις. Όταν είστε έτοιμοι να γίνετε ανεξάρτητοι και να μην ελέγχεστε περαιτέρω από μικρά πράγματα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε!

Βάλτε ένα όριο στον εαυτό σας πόσο συχνά μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτό το άτομο που έχετε εμμονές. Αν σας έχουν περιγράψει ως άτομο που έχει εμμονές, είναι πιθανό ότι είστε πρόθυμοι να βάλετε επιτέλους ένα τέλος σε αυτό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνετε  ανεξάρτητοι και ανέμελοι, είναι να σταματήσετε  να έχετε εμμονές με συγκεκριμένα πρόσωπα και να κάνετε ότι θέλετε. Σίγουρα, μπορείτε αλλά είστε πάρα πολύ απασχολημένοι έχοντας στο νου αυτό το πρόσωπο. Αυτό ισχύει για τις κλήσεις, τα SMS, το Facebook, ακόμη και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεγκλωβιστείτε και απεξαρτητοποιηθείτε επιτέλους. Μην έρχεστε σε επαφή με το συγκεκριμένο πρόσωπο προσπαθείστε να το αποφύγετε. Μιλήστε με κάποιο φίλο για αυτές τις σκέψεις που κάνετε... μπορεί να σας βοηθήσει. Ασχοληθείτε με άλλα πράγματα για να ξεχαστείτε. Όταν καταλαβαίνετε ότι σας έρχονται έμμονες σκέψεις, αντιδράστε γρήγορα και αλλάξτε τις σκέψεις σας. Δουλέψτε με το υποσυνείδητό σας και κάνετε μόνο ευχάριστες σκέψεις. Διασκεδάστε το, γελάστε με τον εαυτό σας, βάλτε μία διαφορετική δόση χιούμορ σε όλο αυτό που τραβάτε. Διώξτε τις αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα με διάφορα κίνητρα.

Γίνετε πιο υπεύθυνοι απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με τους φίλους σας και να ασχολείστε  με διάφορες δραστηριότητες. Δείτε το πρόβλημα πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή σας  και γι' αυτό πάντα να σκέφτεστε, ότι εσείς έχετε  τον έλεγχο για τα πάντα στη ζωή σας. Προσπαθήστε να το ελέγχετε και σιγά σιγά  να το αποβάλλετε μία για πάντα από τη ζωή σας. Θέλει δύναμη ψυχής και την έχετε.

" Νους Υγιής… Εν Σώματι Υγιεί"

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου