Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Δυσοίωνο το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας: Η λίρα, οι κινήσεις Ερντογάν και οι «πρόθυμοι» σωτήρες



Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

Από τον περασμένο Ιανουάριο η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου, «λαβωμένη» από συγκρουσιακή πολιτική ΗΠΑ-Τουρκίας, την ασταθή παγκόσμια οικονομική συγκυρία και την άνοδο επιτοκίων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η κλιμάκωση της πολιτικής διένεξης δε, μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, σαν να έδωσε στη λίρα τη «χαριστική βολή», συμβάλλοντας στην περαιτέρω υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Οι Τούρκοι πολίτες ευελπιστούν για την εκτόνωση της κατάστασης που προφανώς θα ανακουφίσει την πίεση στο εθνικό τους νόμισμα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNNi, είναι πολύ πιθανό να απογοητευτούν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμενε να αψηφά τις εκκλήσεις για υιοθέτηση έκτακτων μέτρων που θα στήριζαν τη λίρα και θα ανέκοπταν την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα.

Ο προσφάτως επανεκλεγείς Ερντογάν συνέχιζε να προκαλεί αμηχανία στους επενδυτές, αντιστεκόμενος στην άνοδο των επιτοκίων, «το αντίδοτο της κρίσης», σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Το πρόβλημα

«Δεν νομίζω πως οι αγορές θα αλλάξουν στάση. Η πίεση θα εξακολουθήσει έως ότου ο Ερντογάν κάνει στροφή 180 μοιρών», τονίζει ο Κάρστεν Χέσε, οικονομολόγος στην τράπεζα







Η αύξηση επιτοκίων από Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED)προκαλούσε πίεση στις αγορές, με τους επενδυτές να ανακατευθύνουν τα χρήματά τους, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν με υψηλότερες αποδόσεις.

Η Τουρκία είναι μία από τις πιο ευάλωτες οικονομίες αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Μόλις πριν από δύο μήνες, η Αργεντινή κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πακέτο διάσωσης 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές τουρκικές εταιρείες προσπάθησαν να χαμηλώσουν το κόστος δανεισμού τους, παίρνοντας δάνεια σε ξένο νόμισμα. Οι διεθνείς παρατηρητές ανησυχούν πως τώρα δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτά τα δάνεια, καθώς οι πελάτες πληρώνουν με τουρκική λίρα. Με τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο, η πτώση της τουρκικής λίρας αναμένεται να κάνει τα εισαγόμενα προϊόντα πολύ πιο ακριβά στην Τουρκία.

«Το ενδεχόμενο ύφεσης και κρίσης χρέους που θα εξανάγκαζε την Τουρκία να επιβάλει capital controls και να καταφύγει στο ΔΝΤ για διάσωση δεν μπορεί να αποκλειστεί», εξηγεί ο Χέσε, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει πολύ λιγότερα περιθώρια να ελιχθεί απ΄ό,τι πιο πριν».

Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου