Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019



Βιβλική η καταστροφή στην Χαλκιδική-Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός (video)


Βιβλική η καταστροφή στη Χαλκιδική από τη θεομηνία που άφησε πίσω της 7 νεκρούς, 120 τραυματίες, και ανυπολόγιστες καταστροφές. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βρέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες επί τόπου και ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να δοθεί μία πρώτη έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες. Με απόφαση, εξάλλου, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, έκτακτη επιχορήγηση δίνεται στους πληγέντες δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας για την κάλυψη των εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών. Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες από τη φονική κακοκαιρία. Μια γυναίκα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με κακώσεις.
Ν. Χαρδαλιάς: Πρωτοφανές αυτό που συνέβη στην Χαλκιδική

«Αυτό που συνέβη στη Χαλκιδική είναι πρωτοφανές και αναπάντεχο: η μεγαλύτερη καταιγίδα των τελευταίων 35 ετών η οποία εξελίχθηκε σε ανεμοστρόβιλο, σύμφωνα και με το Αστεροσκοπείο, την ίδια στιγμή με την μεγαλύτερη βλάβη δικτύου στην ιστορία της ΔΕΗ», δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προσθέτοντας ότι πέντε πυλώνες υψηλής τάσης ουσιαστικά καταστράφηκαν, οι δύο από αυτούς ολοσχερώς.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει στηθεί ένας αγώνας δρόμου ώστε να έρθουν τα ανταλλακτικά από όλα τα μέρη της Ελλάδος στην ώρα τους, τονίζοντας ότι ο χρόνος αποκατάστασης που έχει δοθεί είναι 72 ώρες, μέχρι το Σάββατο, καθώς και ότι τα συνεργεία θα δουλεύουν και το βράδυ.

«Περίπου το 50% έχει αποκατασταθεί», συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο «θα έχουμε σημαντικά και καλά νέα».

Τέλος ανέφερε ότι αύριο Παρασκευή στις 10:30 το πρωί, θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, «έτσι ώστε κάτι που είναι αυτονόητο, χρήσιμο και μπορεί να σώσει ζωές σε λίγο χρονικό διάστημα να γίνει πραγματικότητα».

Την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτατη αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική στη καρδιά της τουριστικής περιόδου, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΞ διευκρινίζει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διαμονή των τουριστών, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όσαν αφορά τους πληγέντες θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής ενώ και στους 3 δήμους του νομού δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ χθες στις 15.30 ενεργοποίησε το μηχανισμό της με διασπορά οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Αποκαταστάθηκε πλήρως η ηλεκτροδότηση και στο δεύτερο πόδι του νομού Xαλκιδικής από τη Νικήτη και κάτω. Πλέον τα προβλήματα εντοπίζονται στο δήμο Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι. Σε ότι αφορά στην υψηλή τάση αρμοδιότητας του ΑΔΜΗΕ επτά είναι οι ιστοί στη γραμμή Μουδανιών-Κασσανδρείας.

Δεν γνώριζαν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα -Δεν λειτούργησε το «112»

Πολίτες και μικρά παιδιά βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στο έλεος της θεομηνίας, χωρίς επαρκή ενημέρωση, με τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 να αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν λειτούργησε, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι και παρά τις σχετικές εξαγγελίες.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ενεργοποίηση του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στην πλήρη του λειτουργία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως ανακοίνωσε, το πρωί της Παρασκευής στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή του συστήματος, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υπηρεσία ειδοποίησης του «112» θα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και το Λιμενικό θα τροφοδοτούν το σύστημα με πληροφορίες και θα προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους σε μία περιοχή, προκειμένου να αποστέλλεται η σχετική ειδοποίηση σε κατοίκους και τουρίστες. Τα μηνύματα θα αποστέλλονται στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου