του Adam Lashinsky
Ο Marten Mickos, ο Φιλανδός επιχειρηματίας στον κλάδο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα υπεύθυνος για τη MySQL, μια επιτυχημένη εταιρεία λογισμικού που ανήκει πλέον στην Oracle, θεωρεί τις κυβερνο-απειλές ως μία από τις δύο παγκόσμιες πηγές κρίσεων, μαζί με την κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος ηγείται μιας εταιρείας με την επωνυμία HackerOne, η οποία προσλαμβάνει καλόβουλους χάκερ για να εισβάλουν στα δίκτυα των 1.400 εταιρικών και κυβερνητικών πελατών της. Είναι σαν πληρώναμε μια ομάδα καταδρομέων για να παραβιάσει την περίμετρο ενός κτιρίου υψίστης ασφαλείας ώστε να εντοπίσουμε τις «τρύπες» που θα μπορούσε να βρει ένας κλέφτης για να δράσει.
Κάποιες εταιρείες έχουν τα δικά τους παρεμφερή προγράμματα, αλλά ο Mickos λέει ότι στρέφονται στη HackerOne επειδή διαθέτει ένα υπέρτερο δίκτυο επαγγελματιών που είναι εκπαιδευμένοι να φέρνουν σε πέρας σύνθετες αποστολές. «Είμαστε καταπληκτικοί στο να εντοπίζουμε και να προσλαμβάνουμε ταλαντούχους χάκερ» λέει ο Mickos.
Η HackerOne λέει ότι έχει πληρώσει 63 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές προς χάκερ από το 2012. Οι πελάτες της – στους οποίους περιλαμβάνονται η Hyatt, η Goldman Sachs, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η Toyota, η Lyft και η Dropbox – πληρώνουν από 20.000 έως 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Η ελπίδα είναι ότι όταν εισβάλλουν κακόβουλοι δρώντες, οι καλόβουλοι χάκερ θα μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα προτού οι πρώτοι σπείρουν την καταστροφή.
Η εταιρεία με τους 250 εργαζομένουςέχει ανταγωνιστές με εξωτικά ονόματα όπως Synack, Bugcrowd, Cobalt.io και Yeswehack. Ο Mickos πιστεύει ότι ο κλάδος ευνοεί μια λογική του τύπου «ο νικητής τα παίρνει όλα». Κι ίσως αυτό εξηγεί γιατί η HackerOne έχει συγκεντρώσει 74 εκατομμύρια δολάρια αλλά δεν είναι ακόμα κερδοφόρα.
fortune.greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου