Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Χειραγώγηση: Πώς Διαχειρίζεσαι Κάποιον που σε Μειώνει



Η χειραγώγηση είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βρεθεί σε καταστάσεις στις οποίες κάποιος τους μειώνει. Σίγουρα θα σου έχει τύχει, ενώ μπορεί άθελα σου να έχεις μειώσει και εσύ κάποιον άλλον.

Μερικοί άνθρωποι όμως, το παρακάνουν και μειώνουν τους άλλους ηθελημένα και επαναλαμβανόμενα. Μια λύση είναι βέβαια να μην δίνεις σημασία σε αυτόν που σε μειώνει, όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει συναισθηματικό κόστος.

Αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, νιώθεις ότι δεν έχεις υποστήριξη και δεν ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις αυτόν που σε μειώνει.

Γι’ αυτό στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε το θέμα από τη σκοπιά αυτού που δέχεται την κακοπροαίρετη κριτική. Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να μας προσβάλλει και να μας μειώνει όμως;

Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μειώνει μόνο εσένα, αλλά η τοξική του συμπεριφορά είναι γενικότερη. Θα τον δεις να μειώνει και άλλους, να είναι σκληρά επικριτικός και προκλητικός. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει μια πρώτη εικόνα για το αν είναι τοξικός άνθρωπος.

Για τους τοξικούς ανθρώπους έχουμε συζητήσει εκτενώς στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Όντας αντιμέτωπος με έναν άνθρωπο που σε μειώνει είναι καλό να μπορείς να αναγνωρίσεις το κίνητρο του, αν διαπιστώσεις ότι είναι όντως τοξικός άνθρωπος.

Μια προφανής περίπτωση είναι να σε ζηλεύει.

Μια ακόμη περίπτωση είναι να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να καταφέρει τους σκοπούς του και να βγάλει τους άλλους από το παιχνίδι.

Η προβολή είναι επίσης μια σημαντική πιθανότητα. Ενδεχομένως κάποιος να μειώνει τις επιλογές του, επειδή έχει και ο ίδιος κάνει παρεμφερείς επιλογές και δεν του “έκατσαν”. Ίσως λοιπόν έχει να κάνει περισσότερο με δικές του εμπειρίες και όχι με δικές σου.

Τέλος, μπορεί κάποιος να σε μειώνει επειδή έτσι πιστεύει ότι θα σου δείξει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του. Ένα κλασσικό τέτοιο παράδειγμα είναι όταν οι γονείς μειώνουν επιλογές των παιδιών, επειδή τις θεωρούν λανθασμένες.

Πώς αντιδράς τώρα σε μια τέτοια κατάσταση;

#1. Επικοινωνία Ενάντια Στη Χειραγώγηση: Η Πρώτη Γραμμή Άμυνας

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων η πιο κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης, τουλάχιστον αρχικά, είναι η επικοινωνία και αυτό γιατί μπορεί αυτός που σε μειώνει να μην το αντιλαμβάνεται.

Πρέπει λοιπόν με κάποιον τρόπο να του εξηγήσεις τι κάνει και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι με τον τρόπο του.

Αν γνωστοποιώντας του το γεγονός, δεν δεις διαφορά στην συμπεριφορά του θα πρέπει να περάσεις σε άλλες μεθόδους.

#2. Σταμάτησε να Δίνεις Πληροφορίες Για Να Σταματήσεις Τη Χειραγώγηση

Αν κάποιος μειώνει την προσπάθεια σου κάθε φορά που μαθαίνει την πρόοδο και τις επιτυχίες σου, τότε απλά μην τον ενημερώνεις σχετικά.

Βέβαια, κάποιοι δεν χρειάζονται να πιαστούν από μια επιτυχία, αλλά μπορεί να σε μειώνουν για οτιδήποτε. Σε τέτοια περίπτωση, και εφ’ όσον δεν θέλεις να χαλάσεις την σχέση σου μαζί του, προσπάθησε να αποφύγεις την αναφορά σε οτιδήποτε θα ξυπνήσει μέσα τους το ανταγωνιστικό πνεύμα ή την ζήλια.

#3. Άλλαξε Την Μεταξύ Σας Σχέση Και Ξέφυγε Από Τη Χειραγώγηση

Αν αυτός που σε μειώνει είναι συνάδελφος στην δουλειά ή κάποιο όχι κοντινό άτομο δεν είναι δύσκολο να απομακρυνθείς και να διακόψεις τις επαφές.

Το ίδιο δεν ισχύει όταν πρόκειται για κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Στην περίπτωση ενός φίλου, κάνε μερικές συστάσεις πρώτα και κατόπιν πέρνα λιγότερο χρόνο μαζί του ή αν χρειαστεί διάκοψε τις επαφές μαζί του για ένα διάστημα. Ειδικά αν υπάρχει ανταγωνισμός, λίγη απόσταση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση και να δώσει στον φίλο σου να καταλάβει ότι οιφιλίες είναι για να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον και όχι για να τον μειώνει.

Μην αφήνεις τον χρόνο σου να περνά κοντά σε ανθρώπους που δεν έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο του Θέμη για την αξία του χρόνου.

#4. Πάρε Ό,τι Μπορείς

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις κάποιον να σε μειώνει συνεχώς, αλλά μερικές φορές μπορεί με αυτόν τον τρόπο να βρίσκεις κίνητρο και πείσμα.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να δώσει κίνητρο και να σε κάνει να δουλέψεις πιο σκληρά με σκοπό να αποδείξεις ότι είσαι σωστός και ότι αξίζεις την επιτυχία. Αν βέβαια, αυτός που σε μειώνει δεν το βλέπει έτσι ακριβώς, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει, επομένως πρέπει να ξέρεις πότε να κάνεις πίσω.

Επιπλέον, ένας άνθρωπος που σε μειώνει θα επιτεθεί στα αδύναμα σου σημεία, των οποίων την ύπαρξη μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος να πάρεις κάτι από την όλη ιστορία!

#5. Γίνε Πνευματικά Ισχυρός

Το κυριότερο, όταν αντιμετωπίζεις κάποιον που σε μειώνει είναι να έχεις το σθένος από την μία να κρατήσεις στοιχεία της κριτικής του που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα, όπως είπαμε παραπάνω και από την άλλη να μπορείς να αφήσεις το προσβλητικό τμήμα να φύγει, χωρίς να σε επηρεάσει αρνητικά.

Σκέψου ότι μια προσβολή είναι απλά μια σειρά λέξεων και οι λέξεις δεν μπορούν να σε επηρεάσουν. Μπορείς κάλλιστα να επιλέξεις να μην δώσεις κανένα νόημα σε αυτές.

Συνοψίζοντας, οι άνθρωποι που δεν ελέγχουν τη συμπεριφορά τους και προσπαθούν να σε μειώσουν μέσα πό τη χειραγώγηση μάλλον προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες του χαρακτήρα τους. Ή απλά είναι χειριστικοί και τους είναι πιο εύκολο, μέσα από τις προσβολές να σε βάλουν σε διαδικασία να αμφισβητήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και να κάνεις εν τέλει αυτό που θέλουν εκείνοι.

Αυτό που θέλει από εσένα ένας άνθρωπος που σε μειώνει θα έπρεπε να σε αφήνει παγερά αδιάφορο. Διότι προβάλλει επάνω σου τις δικές του ανασφάλειες. Συνεπώς, αυτές τις συμπεριφορές καλό θα είναι να μάθεις να μην τις εσωτερικεύεις. Είναι ένα βήμα κι αυτό προς την εξέλιξη και αυτοβελτίωσή σου.

Δώσε βάση στην εποικοδομητική κριτική που προέρχεται από τους ανθρώπους γύρω σου που έχουν τα σωστά κίνητρα για να στην κάνουν. Και προσπέρασε επιτέλους τη χειραγώγηση των ανθρώπων που αρέσκονται σε προσβολές ή περισσότερο ακόμα σε προσωπικές φραστικές επιθέσεις, γιατί απλά δεν έχουν καμία αξία.

 menofstyle.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου