Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Ξέφυγε τελικά από εργαστήριο της Γουχάν; Τι δείχνει νέα έρευνα


Επιστήμονες εργάζονται σε εργαστήριο για τεστ κορονοϊού (AP Photo/Bernat Armangue)  AP.

Μία αγαπημένη θεωρία συνωμοσιολογίας υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός έχει ξεφύγει από το επιστημονικό εργαστήριο Institute of Virology της Γουχάν. Μήπως τελικά πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο;


Η κυρίαρχη άποψη αναφορικά με την προέλευση του κορονοϊούυποστηρίζει ότι ο COVID-19 προέκυψε από την ψαραγορά της Γουχάν. Ωστόσο, πλέον αναπαράγεται και η θεωρία ότι ίσως να προέκυψε από το εργαστήριο Institute of Virology που βρίσκεται στην ίδια πόλη και κοντά στην ψαραγορά.

Μία τέτοια θεωρία, η οποία έγινε αγαπητή από συνωμοσιολόγους, έχει απορριφθεί από την επιστημονική ομάδα του Κρίστιαν Άντερσεν, η οποία δημοσίευσε στις 17 Μαρτίου στο Nature Medicine μελέτη με επιχειρήματα ενάντια στους παραπάνω ισχυρισμούς. Η μελέτη τονίζει ότι οι ιδιότητες του ιού αποκλείουν την παρέμβαση ανθρώπου και δεύτερον ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας στην Γουχάν δεν διατηρεί κρυφές έρευνες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να ξέφυγε κατά λάθος από το ινστιτούτο της Γουχάν. Ήδη επιστημονικά περιοδικά αμφισβητούν τη θεωρία ότι ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο από την ψαραγορά.

Έρευνα του περιοδικού The Lancet αναφέρει ότι οι 13 από τους 41 πρώτους ασθενείς δεν είχαν καμία σχέση με την ψαραγορά, ενώ ο πρώτος ασθενής θεωρείται πιθανό να μολύνθηκε τον Νοέμβριο του 2019.


Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορονοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.

Μία πιθανή εξήγηση για την εμφάνιση του κορονοϊού στη Γουχάν, όπως υποστηρίζει η Deutsche Welle, είναι η επιστημονική δραστηριότητα της καθηγήτριας ιολογίας Τσένγκ Λι, η οποία διεξάγει έρευνες σχετικές με ιούς νυχτερίδας στο Ινστιτούτο της Γουχάν.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post στις 6 Φεβρουαρίου, η Τσένγκ Λι συγκέντρωνε περιττώματα νυχτερίδων από πολλές επαρχίες της Κίνας και δημιουργούσε αρχείο στη Γουχάν. Έτσι, στις αρχές του 2019 δημοσίευσε έρευνα για τους κορονοϊούς από νυχτερίδα, απ' όπου εντοπίστηκε και η αλληλουχία του γονιδίου του SARS-CoV-2.

Παρά τα εχθρικά σχόλια και τις κατηγορίες, η επιστήμονας βρήκε στήριξη από τον Αμερικανό συνάδελφό της Πίτερ Ντάστσακ, πρόεδρο της ένωσης EcoHealth Alliance. Ο ίδιος δήλωσε στο National Public Radio ότι η θεωρία περί διαφυγής του ιού από εργαστήριο είναι μία ανοησία και ατυχής πολιτικοποίηση της πανδημίας. Μάλιστα, ο Ντάστσακ συνεργάζεται με την Λι και είχε τονίσει ότι στο εργαστήριο δεν φυλάσσονταν κορονοϊοί.

Αρκετές είναι οι χώρες που ζητούν μία σαφή απάντηση από την Κίνα, ενώ μέτρα παίρνει και η Αυστραλία η οποία ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού. "Τα ζητήματα γύρω από τον κορονοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό", τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν.

Πάντως, η Κίνα έχει περιορίσει την αρθρογραφία για την προέλευση του ιού και απορρίπτει τις κατηγορίες των ΜΜΕ της Δύσης. "Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. Την ίδια ώρα το Πεκίνο επαναλαμβάνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου