Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Συνταγή: κλασικό σπιτικό ζεστό κρασί- (Glühwein)


Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο ποτό! Το glühwein, όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί, καταναλώνεται παραδοσιακά όλο το χειμώνα, ειδικά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.Φτιάχνετε παρά πολύ εύκολα και είναι το καλύτερο ποτό για να περάσετε όμορφα τις γιορτές!!

Μπορείτε να το φτιάξετε σε τρείς παραλλάγες:

Εκτός από το κλασικό κόκκινο κρασί, υπάρχουν επίσης «λευκό» ζεστό κρασί και παραλλαγές χωρίς αλκοόλ.

Τι θα ήταν Advent στη Γερμανια, χωρίς ζεστό κρασί; 
Στη Γερμανία καταναλώνουν 50 εκατομμύρια λίτρα κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων .

Για να φτιάξετε μόνοι σας το κλασικό χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί, χρειάζεστε:



1 μπουκάλι ξηρό οργανικό κόκκινο κρασί (π.χ. Pinot Noir)
1 πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλας Κεϋλάνης
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι μερικές κάψουλες κάρδαμο για γεύση, προαιρετικά: βανίλια
γαρίφαλο

Εκτέλεση:

Με ένα peeler ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσέχοντας να μην πάρουμε το λευκό μέρος γιατί πικρίζει. Έπειτα το στύβουμε.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί, τις πορτοκαλόφλουδες, το χυμό, τα γαρίφαλα, τα ξύλα κανέλας και μέλι.

Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται ανακατεύουμε για να διαλυθεί καλά το μέλι.



Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε με το καπάκι για 15’ ώστε να πάρει το κρασί τα αρώματα.

Το σουρώνουμε σε ποτήρια κρασιού ή σε καράφα.

Συνταγή λευκού ζεστού κρασιού:
 
1 μπουκάλι βιολογικού λευκού κρασιού
1 πορτοκαλι 
1 λεμόνι 
3 κομμάτια γλυκάνισου
2 ξυλάκια κανέλας 
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι.

Σε αυτήν τη συνταγή, τρίβετε πρώτα τη φλούδα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Στη συνέχεια, πιέστε το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με το λευκό κρασί. Προσθέστε τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη ή το μέλι και ζεσταίνετε αργά. Αφήστε το κρασι να καθίσει για τουλάχιστον μία ώρα και στη συνέχεια το ξαναζεσταίνετε πριν το σερβίρετε. Σερβίρετε το ζεστό ρόφημα με κομμάτακια μήλου, φαίνεται καλύτερα με την παραλλαγή λευκού κρασιού παρά με το κόκκινο κρασί.

3.Κρασί χωρίς αλκοόλ 

1 λίτρο σταφυλιού ή χυμό μήλου 
1 ξυλάκι κανέλας 
3 σφήνακια λεμονιού 
1 μικρό βιολογικό μήλο (κομμένο σε μικρούς κύβους) λίγο μέλι / ζάχαρη.

Ζεσταίνετε το χυμό σταφυλιού ή μήλου με όλα τα συστατικά εκτός από το μέλι ή τη ζάχαρη. Δεδομένου ότι οι χυμοί φρούτων είναι συνήθως πολύ γλυκοί, ακόμα και με τη δική τους φρουκτόζη, ίσως να μην χρειάζεται να προσθέσετε γλυκαντικό. Γι 'αυτό, δοκιμάστε το ζεστό κρασί και μετά αν χρειάζετε το γλυκάνετε.Και απολαύστε το!!

Καλές γιορτές!!!


TΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου