Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν σφυροκοπά αλύπητα την Ουκρανία από ξηρά, αέρα και θάλασσα

Το χειρότερο σενάριο που όλοι φοβόντουσαν, έγινε πραγματικότητα. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για στρατιωτική εισβολή στη χώρα.
Ο Πούτιν ζητάει από το Κίεβο να παραδοθεί και ο Μπάιντεν θέλει να χτυπήσει το ρούβλι Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Τελευταία κατάκτηση της Μόσχας το Τσερνόμπιλ, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Νολοντιμίρ Ζελένσκ να γνωστοποιεί την είσοδο Ρώσων στρατιωτών στην απαγορευμένη του ζώνη.
Το πρωί της Πέμπτης σύμβουλός του Ζελένσκι είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας. Εν συνεχεία, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Στο Κίεβο, από τα ξημερώματα, οι κάτοικοι συνωστίζονταν στο μετρό, κάποιοι για να βρουν καταφύγιο εκεί, άλλοι προσπαθώντας να φύγουν από την πόλη. Αυτοκίνητα γεμάτα με οικογένειες αναχωρούσαν όσο πιο μακριά μπορούσαν από τα ρωσικά σύνορα, που απέχουν 400 χιλιόμετρα. Άλλοι αποφάσισαν να μείνουν, όπως η Ολένα Σεφτσένκο, μια εργαζόμενη σε μη κυβερνητική οργάνωση. «Ελπίζουμε στη διεθνή υποστήριξη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά», είπε.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε (24.02.2022), κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών. «Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών,
αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης» τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου