Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο - Πέθανε ο Πελέ σε ηλικία 82 ετών!

Ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών, ο Πελέ, ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών. Ο Πελέ υπέφερε επίσης από λοίμωξη του αναπνευστικού σε σχέση με τον SARS-CoV-2. Στις 29 Δεκεμβρίου 2022, ο Πελέ υπέκυψε σε επιπλοκές από καρκίνο στο νοσοκομείο Albert Einstein στο Σάο Πάολο σε ηλικία 82 ετών. Από το πρωί της Δευτέρας η σορός του Πελέ έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο στάδιο Vila Belmiro και θα παραμείνει εκεί για 24 ώρες. Χιλιάδες κόσμος προσήλθαν στο γήπεδο, για να απευθύνουν τον τελευταίο χαιρετισμό στον θρυλικό ποδοσφαιριστή, λίγες ώρες πριν την κηδεία του, κι ενώ ο θάνατός του έχει προκαλέσει συγκίνηση στην παγκόσμια κοινότητα.
Έμπνευση και αγάπη σημάδεψαν το ταξίδι του βασιλιά Πελέ. Στο ταξίδι του, ο Έντσον γοήτευσε με τη λάμψη του στον αθλητισμό, τερμάτισε έναν πόλεμο, έκανε κοινωνική εργασία σε όλο τον κόσμο και τόνισε πως η μόνη θεραπεία για όλους μας είναι η αγάπη. Το μήνυμά του στη ζωή θα είναι και κληρονομιά, για τις επόμενες γενιές.
O Έντσον γνωστός ως Πελέ ήταν Βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής. Έχει αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA[1] και τη Δ.Ο.Ε.[2] και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος. Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», κατέχει επίσης τον τίτλο «Αθλητής του Αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το έτος 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο διαδίκτυο για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ήρθε δεύτερος πίσω από το Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ αντίθετα, στην ψηφοφορία της «FIFA Football family» και των αναγνωστών του περιοδικού «FIFA Magazine» ο Πελέ ήρθε πρώτος. Τα ατομικά του επιτεύγματα και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ως τον πιο διάσημο και δημοφιλή όχι μόνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και στο σύνολο του κόσμου των σπορ.
Αποκαλούμενος και ως «Μαύρο Μαργαριτάρι» (Pérola Negra), έχει ψηφιστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) λαμβάνοντας 1.705 πόντους, με δεύτερο το Γιόχαν Κρόιφ με 1.303.To 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Αιώνα μετά από ψηφοφορία των νικητών (1956–1999) της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football.
Παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης για να τον αποκτήσουν, ο Πελέ παρέμεινε στη Σάντος σχεδόν 18 χρόνια λόγω της αγάπης του για την ομάδα του, αλλά και της απαγόρευσης που εφήρμοσε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς το 1961 ο τότε Πρόεδρος της Βραζιλίας με σχετικό νόμο τον χαρακτήρισε «εθνικό θησαυρό», προκειμένου να μην μπορέσει να αποκτηθεί από σύλλογο άλλης χώρας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε όλους τους ομαδικούς και ατομικούς τίτλους που διεκδίκησε και απέκτησε πρωτοφανή παγκόσμια φήμη ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που είχε μέχρι τότε παρουσιαστεί ήδη από τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του. Έκλεισε την καριέρα του στις ΗΠΑ το 1977, όπου αγωνίστηκε για τρεις σεζόν, αυξάνοντας κατακόρυφα τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, οδηγώντας και άλλους σπουδαίους παίκτες να πράξουν το ίδιο εκείνη την περίοδο. Λειτούργησε ως παγκόσμιος πρέσβης, για το άθλημα από την αρχή της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας και οι δύο σύλλογοι που αγωνίστηκε έκαναν περιοδείες σε πολυάριθμες χώρες, για να συμμετάσχουν σε φιλικά παιχνίδια.
Βικιπαίδεια-ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου