Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Εθνική Τραγωδία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί στα Τεμπη.

Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των τελευταίων ετών συνέβη σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες και συγκλονίσε όλη την Ελλάδα. Είναι η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν σε μετωπική σύγκρουση δύο τρένων. Αρκετά βαγόνια πήραν φωτιά. Το δυστύχημα συνέβη περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ο απολογισμός των νεκρών είναι μεγάλος. Η γραμμή είχε εκσυγχρονιστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο γίνετε λόγος, για ανθρώπινο λάθος.
Με βάση όσα διακρίνονται, η εμπορική αμαξοστοιχία που κινείται προς Λάρισα και η επιβατική που έχει ξεκινήσει στις 19:22 από Αθήνα, βρίσκονται στην ίδια γραμμή, κινούνται με ταχύτητα 166 χλμ/ώρα και δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης δήλωσε, ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται. Η εκκένωση των επιβατών γίνεται κάτω απο πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού η σύγκρουση των δύο τρένων ήταν πολύ σοβαρή. "Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είχαν τραύματα στο κεφάλι, σπασμένες λεκάνες, χέρια και πόδια. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται στα σημείο του δυστυχήματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένα μέλος μιας ομάδας διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί συνολικά 150 υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και 40 ασθενοφόρα. Στο σημείο του δυστυχήματος στάλθηκαν και γερανοί. Πανικός επικράτησε στα βαγόνια.
Η μαρτυρία επιβάτη που σώθηκε από τη φονική σύγκρουση έκανε λόγο, για επίγεια κόλαση! Ενας άλλος μάρτυρας ανέφερε: Εμάς το βαγόνι είχε μία ελαφριά κλίση, βρήκαμε ένα παράθυρο το οποίο είχε σπάσει και ήταν η μόνη επιλογή να πηδήξουμε από εκεί». Σημείωσε μάλιστα πως αφού πήδηξαν από το παράθυρο κατέληξαν σε παλιοσίδερα, που είχαν σκορπιστεί παντού λόγω της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά. Τα δύο πρώτα βαγόνια «καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς» από την πρόσκρουση. Οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν πολλά εκτροχιασμένα βαγόνια με σπασμένα τζάμια, από τα οποία έβγαιναν πυκνά σύννεφα καπνού. Συντρίμμια κείτονταν στο δρόμο. Στα βαγόνια, οι διασώστες έψαχναν για εγκλωβισμένους επιβάτες με πυρσούς. «Εγινε πανικός στα βαγόνια, οι άνθρωποι ούρλιαζαν», είπε ένας νεαρός άνδρας που μεταφέρθηκε σε μια κοντινή γέφυρα. Περίπου 250 επιβάτες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με λεωφορείο,δήλωσε ο περιφερειάρχης Αγοραστός. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σκηνή που μοιάζει μετά από αεροπορικό δυστύχημα. Ο λόγος για τον φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι, και αψηφώντας τον κίνδυνο, την τεράστια φωτιά που έκαιγε δίπλα του, θέλησε να σώσει κόσμο. Και τα κατάφερε. 1.300 βαθμοί Κελσίου έλιωσαν τα βαγόνια και οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες επιβάτες στα Τέμπη.
Το δυστύχημα συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην πιο πολυσύχναστη ελληνική σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία σιδηροδρόμων, στην επιβατική αμαξοστοιχία βρίσκονταν περίπου 350 επιβάτες και 20 υπάλληλοι του ΟΣΕ. Το τρένο, το Intercity 62, ξεκίνησε στις 19:22 στην Αθήνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα, μάλλον γίνετε λόγος για ανθρώπινο λάθος. Ο κ. Κιουτσούκης είπε πως σταθμάρχης φαίνεται πως γύρισε το κλειδί λανθασμένα προς τη γραμμή καθόδου της αμαξοστοιχίας και έβαλε στην κατεύθυνση της εμπορικής και την αμαξοστοιχία. Δειτε το παρακάτω βίντεο από το on.larisa.gr Δείτε και το βίντεο από το Πρώτο Θεμα: Χιλιάδες κόσμος έτρεχε πανικόβλητος στο νοσοκομείο της Λάρισας, για να ρωτήσει για τους τραυματίες και τους επιζώντες. Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής. Ωστόσο αυτή η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι η πρώτη. Πριν από 51 χρόνια στο ίδιο σχεδόν σημείο, κοντά στη Λάρισα σημειώθηκε μία ακόμα αντίστοιχη πολύνεκρη τραγωδία και πολλές ομοιότητες με την σημερινή. Ήταν απόγευμα της 16ης Ιανουαρίου του 1972 και έχει μείνει στην ιστορία ως το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Δοξαρά.
Η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έρχεται να προστεθεί στον μακάβριο κατάλογο που περιλαμβάνει άλλες δύο τραγωδίες που συνέβησαν το 1999 και το 2003, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους, συνολικά 27 άνθρωποι. Η μοιραία σύγκρουση του λεωφορείου με φιλάθλους του ΠΑΟΚ το 1999 που στοίχισε τη ζωήσε 6 ανθρώπους. Στις 4 Οκτωβρίου το 1999 έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένα διώροφο τουριστικό λεωφορείο και ένα φορτηγάκι στα Τέμπη. Η τραγωδία επίσης του 2003 που έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές. Στις 13 Απριλίου 2003, «ο χρόνος σταματά» στα Τέμπη για άλλη μία φορά.
ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου