Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Ο τεράστιος πλούτος των ηγετών της Χαμάς


Την ώρα που μια οικογένεια στη Γάζα ζει με 100 δολάρια τον μήνα, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης ζουν πλουσιοπάροχα σε χώρες όπως η Τουρκία: μένουν σε ακριβά ξενοδοχεία και πολυτελείς ουρανοξύστες, τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ οι περιουσίες ορισμένων ανέρχονται σε δισ. δολάρια.

Το 2019 η Χαμάς υπέστη μια από τις πιο σοβαρές αποστασίες στην πολυετή ιστορία της: ο Σουχέιμπ Γιουσέφ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Τουρκία, διέφυγε στο εξωτερικό και επικοινώνησε με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Κανάλι 12 για να δώσει μια συνέντευξη που επρόκειτο να προκαλέσει σάλο στην παλαιστινιακή κοινωνία. 

Ο 38χρονος, τότε, Σουχέιμπ Γιουσέφ δεν ήταν ένα οποιοσδήποτε στέλεχος της Χαμάς, καθότι γιος ενός εκ των ιδρυτών του κινήματος, του σεΐχη Χασάν Γιουσέφ. Αυτό, ωστόσο, δεν τον απέτρεψε από το να προβεί σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. 

Συνομιλώντας με τον ισραηλινό δημοσιογράφο Οχάντ Εμό σε άγνωστη τοποθεσία κάπου στην Ασία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αχαλίνωτη διαφθορά στους κόλπους της Χαμάς και για το γεγονός πως οι ηγέτες της ζούσαν πλουσιοπάροχα στο εξωτερικό, ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξακολουθούν να υποφέρουν, σε κατάσταση πλήρους πενίας.

 «Οι ηγέτες της Χαμάς [στην Τουρκία] ζουν σε ακριβά ξενοδοχεία και πολυτελείς ουρανοξύστες, τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και αμείβονται πολύ καλά από την οργάνωση. Λαμβάνουν από 4.000 έως 5.000 δολάρια τον μήνα, έχουν φρουρούς, πισίνες, εξοχικές λέσχες. Οταν ζούσα στην Τουρκία είχα συγκλονιστεί από τη συμπεριφορά των μελών της Χαμάς. Ετρωγαν στα καλύτερα εστιατόρια, σε μέρη όπου ένα πιάτο κόστιζε 200 δολάρια. Μια οικογένεια στη Γάζα ζει με 100 δολάρια τον μήνα», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων. 

Κάνοντας λόγο για «εξωτερική ατζέντα» της Χαμάς, είχε αποκαλύψει επίσης ότι η οργάνωση παρείχε πληροφορίες για το Ισραήλ στους Ιρανούς με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και ότι το παράρτημα της οργάνωσης στην Τουρκία λειτουργούσε μόνο κατ’ επίφασιν ως μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, καθώς αποστολή των στελεχών του ήταν η συλλογή πληροφοριών για παλαιστίνιους ηγέτες στη Ραμάλα, καθώς και για ηγέτες από άλλες αραβικές χώρες. 

 «Ηταν μια ματιά –όχι η πρώτη– σε μια πτυχή της ισλαμιστικής οργάνωσης που δείχνει ξεχασμένη στην παρούσα φάση. Η διαφθορά στις ηγετικές ομάδες της Χαμάς είναι ενδημική, τα ίδια τα αραβικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους κύριους ηγέτες ότι έγιναν εκατομμυριούχοι ή δισεκατομμυριούχοι χάρη στην εξουσία τους στη Γάζα» συνοψίζει σήμερα ο Φεντερίκο Φουμπίνι σε άρθρο του στην Corriere della Sera. 

Πλουσιοπάροχα (και με ασφάλεια) ζει σήμερα, όχι βεβαίως στη Γάζα, αλλά στην Ντόχα, και ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, καθώς και οι απόγονοί του, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν σχετικά εύκολα στο εξωτερικό, όπου επίσης ζουν πλουσιοπάροχα. Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρεται ενδεικτικά στην περίπτωση του Χαζέμ Χανίγια, ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 εγκατέλειψε τη Λωρίδα μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, μέσω της Αιγύπτου, για να μεταβεί στην Τουρκία. 

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια (δεξιά), με τον εκπρόσωπο του λιβανέζικου Κοιονοβουλίου Ναμπίμπ Μπέρι στη Βηρυτό, τον Ιούνιο του 2021 (EPA/PARLIAMENT MEDIA OFFICE ).

 Η αποκάλυψη του γεγονότος είχε προκαλέσει έντονη δυσφορία μεταξύ των απλών Παλαιστινίων που είναι αποκλεισμένοι στη Γάζα. Θέλοντας να διαμαρτυρηθεί, ένας ακτιβιστής ονόματι Μαχμούντ Νασουάν ανάρτησε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του φορώντας ένα μαύρο γάντι και χαμογελώντας ειρωνικά – μια παραπομπή σε ομιλία που είχε εκφωνίσει ο Ισμαήλ Χανίγια το 2009, υποστηρίζοντας τότε: «Τα χέρια μας είναι καθαρά. Δεν κλέβουμε κεφάλαια, δεν κατέχουμε ακίνητα, δεν χτίζουμε βίλες». 

Λίγους μήνες αργότερα, ο σαουδαραβικός ιστότοπος Elaph.com ανέφερε ότι ο Μάαζ Χανίγια, ένας άλλος γιος του ηγέτη της Χαμάς, είχε αποκτήσει τουρκικό διαβατήριο και θα διαχειριζόταν την τεράστια ακίνητη περιουσία της οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη. 

Οσον αφορά τον συνολικό πλούτο των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, τα οποία κατέχουν την απόλυτη εξουσία στη Γάζα από το 2006, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Πάντως, σύμφωνα με το Al-Majalla, ένα δημοφιλές αραβικό περιοδικό, η περιουσία του Μουσά Μοχάμεντ Αμπού Μαρζούκ, νούμερο δύο της οργάνωσης, ανέρχεται σε τρία, ακόμη και τέσσερα δισ. δολάρια, ενώ τέσσερα δισ. διαχειρίζεται επίσης ο Χαλέντ Μασάλ, πρώην πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, τόσα όσα και ο Ισμαήλ Χανίγια.

 Ο Χαλέντ Μασάλ (αριστερά), πρώην πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, σε χειραψία με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τον Ιούνιο του 2016 (EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE) .

«Πρόκειται για κατηγορίες που είναι αδύνατο να επαληθευθούν, αλλά δεν λείπουν στοιχεία για συστημική διαφθορά στη Γάζα. Οχι μόνο επειδή αυτοί οι άνδρες ελέγχουν τη ροή των πόρων από χώρες όπως το Κατάρ, το Ιράν και μουσουλμανικές κοινότητες σε όλον τον κόσμο. Πηγή πλουτισμού θα μπορούσε να είναι μια εισφορά για κάθε προϊόν που διακινείται λαθραία μέσω των σηράγγων και προορίζεται για τον πληθυσμό που είναι παγιδευμένος στη Γάζα» γράφει ο Φεντερίκο Φουμπίνι. 

«Το κύριο κίνητρό μου είναι να βοηθήσω τον παλαιστινιακό λαό αποκαλύπτοντας το αληθινό πρόσωπο της Χαμάς» είχε αναφέρει στη συνέντευξή του το 2019 ο Σουχέιμπ Γιουσέφ, ένα πρόσωπο που, κατά πάσα πιθανότητα, γνώριζε εδώ και χρόνια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τι καλύτερο για αυτόν από το να έχει εκατομμύρια Παλαιστίνιους να κυβερνώνται από μια χούφτα εγκληματιών, πρόθυμων να ληστεύουν τον ίδιο τους τον λαό και να τον χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα πίσω από την οποία κρύβονται εκτοξευτές πυραύλων; Μόνο έτσι θα μπορούσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να συνεχίσει να αγνοεί τον πόνο των Παλαιστινίων που έχουν πιαστεί στην παγίδα της Χαμάς» αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος. 

 Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου