Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Η υποβάθμιση και γκετοποίηση των περιοχών της Αθήνας.

Η υποβάθμιση και γκετοποίηση των περιοχών της Αθήνας είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας να έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε γκέτο, όπου επικρατεί μία «κάθετη διαστρωμάτωση». Περιοχές όπως η πλατεία Ομονοίας και η γύρω δρόμοι,η πλατεία Βικτωρίας,η Πλατεία Θεάτρου, η Πλατεία Βάθης, το Μεταξουργείο ,η Πλατεία Βικτωρίας,η Πλατεία Αττικής,η Αχαρνών,ο Αγιος Παντελεημονας,τα Κάτω Πατήσια. Σικάγο γίναμε που θα έλεγαν και οι παλιές ελληνικές ταινίες.
Η πλατεία Κυψέλης και πολλές άλλες συνοικίες της Αθήνας που έχουν γίνει κυριολεκτικά γκέτο και προκαλούν το φόβο και τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Η υποβάθμιση των περιοχών αυτών επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ οι γηγενείς κάτοικοι καταλαμβάνονται από ένα είδος ηθικού πανικού. Τα διαδοχικά κύματα λαθρομεταναστών που έφταναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια οδήγησαν εν μέρει στη γκετοποίηση πολλών συνοικιών της Αθήνας, αλλά και στην έξαρση της εγκληματικοτητας,της παρανομίας και της βίας. Τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτές τις περιοχές;Και κατά πόσο είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που συμβαίνει γύρω μας και δεν αντιδρούμε; Και κατά πόσο οι ιθύνοντες το επιτρέπουν να συμβαίνει καθημερινά; Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες για την γκετοποίηση και τον στοιβαγμό ανθρώπων σε παράνομα υποστατικά και είναι παράλληλα συνένοχη και συνεργοί με τις πολιτικές που εφαρμόζει. Η υποβάθμιση δεν ξεκίνησε αμέσως, αλλά σταδιακά. Τα άτυπα γκέτο στην Ελλάδα, λοιπόν, άρχισαν να δημιουργούνται κατά την τελευταία εικοσαετία, αρχικά με την εισροή προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και αργότερα με την εισροή οικονομικών μεταναστών από χώρες του Τρίτου κόσμου, οι οποίες μαστίζονται από πολέμους καθώς και συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.
Η υποβάθμιση, η έκρηξη της εγκληματικότητας, η μετατροπή ολόκληρων συνοικιών σε γκέτο και η εγκατάλειψη χιλιάδων διαμερισμάτων από τους Έλληνες ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει δραματική την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Εικόνες με τους τοξικομανείς να κάνουν χρήση ναρκωτικών στη μέση του δρόμου. Πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, έξαρση εγκληματικών οργανώσεων,έξαρση βίας,βιασμοι,ανθρωποκτονιες,απόπειρες ανθρωποκτονιών,λαθραία τσιγάρα,πορνεία, πλαστά έγγραφα,δολοφονίες,κλοπές,εκβιασμοί και πολλά άλλα που οδηγούν τις συνοικίες να γίνονται τα λεγόμενα . ..γκέτο και να μην πλησιάζονται. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ακολούθησε μια πορεία μετάλλαξης σε μια προβληματική περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η υποβάθμιση του κέντρου οφείλετε και στο συνδυασμό πολιτικών που ευνόησαν την αλόγιστη δόμηση χωρίς πολεοδομικα κριτήρια και αντίβαρα της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των ευκαιριών πλουτισμου που προσφέρθηκαν χωρίς επίγνωση του σωρευτικου αποτελέσματος. Σημαντικό μέρος των ευπόρων στρωμάτων της πόλης επωφεληθηκε από την διαδικασία πχ. της αντιπαροχής. Ωστόσο η ποιοτική αναβάθμιση και αλλαγή του κέντρου της Αθήνας αποτελεί πρωταρχικό ρόλο και για την εξέλιξη και για τη λεγόμενη ανάπτυξη. Η μήπως η Αθήνα χρόνο με τον χρόνο βαδίζει στα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου το στίγμα δίνει το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και στον κοινωνικό αποκλεισμό που φέρνει η φτώχεια; ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου