Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' πέθανε

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, πέθανε στο Μπαλμόραλ σε ηλικία 96 ετών, μετά από 70 χρόνια βασιλείας.
Ανέβηκε στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία.
Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.
Τα σχέδια για το τι θα συμβεί σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε). Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ', πέθανε, η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα. Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.
Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους. Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Σερ Κρίστοφερ Γκέιτ.
Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β'. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου