Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Οι 10 καλύτερες τροφές για υγιεινή διατροφή



Σύμφωνα με τους διατροφολόγους η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την καλή υγεία της επιδερμίδας. Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει σημαντικά την υγεία και τη γήρανση της επιδερμίδας.
Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για ένα υγιές σώμα και πνεύμα. Αλλά ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για την υγεία και την πρόληψη ασθενειών; Από το αβοκάντο μέχρι το σπανάκι σας παρουσιάζουμε 10 τροφές που όχι μόνο έχουν νόστιμη γεύση, αλλά είναι επίσης γεμάτες με σημαντικά θρεπτικά συστατικα.

Στις τροφές άλλωστε θα βρεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που σου δίνουν ενέργεια και σε κρατούν υγιή, για να μην χρειάζεται να καταφεύγεις σε συμπληρώματα διατροφής.

 Ιδού λοιπόν η λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές, που αξίζει να βάζεις καθημερινά στο πιάτο σου.

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες τροφές για μια υγιεινή διατροφή.

Προϊόντα ολικής αλέσεως.

Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Βιταμίνες και μέταλλα.

Φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Οσπρια.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κάποτε ονομάζονταν και «κρέας των φτωχών», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες θεωρούνται μάλιστα ως η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης  αλλά και λόγω της χαμηλής τους τιμής. Επιπλέον, τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν ελάχιστα λιπαρά και αλάτι.

Ξηροί καρποί και σπόροι.

Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Ωστόσο, τα καρύδια διαφοροποιούνται ως προς το ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα λινολεϊκό οξύ. Μάλιστα, από έρευνες έχει φανεί ότι η ουσία βοηθά σε περιπτώσεις καρδιακής αρρυθμίας,

Ψάρι.

Πουλερικά και άπαχο βοδινό κρέας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και ασβέστιο. Είναι επίσης καλές πηγές διαφόρων βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η ριβοφλαβίνη (Β2) ή η κοβαλαμίνη (Β12). Όπως τα πλήρη σε λιπαρά προϊόντα, έτσι και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, λόγω της μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, περιέχουν λιγότερη ενέργεια και λιποδιαλυτές βιταμίνες από τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν η περιεκτικότητα σε λιπαρά μειωθεί πολύ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γεύσης.

3 μερίδες γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 2 dl γάλα ή 150-200 g γιαούρτι/κουάρκ/τυρί cottage/άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ή 30 g ημίσκληρο/σκληρό τυρί ή 60 g μαλακό τυρί.

Επίσης οι μπανάνες είναι το τέλειο σνακ πριν και μετά την προπόνηση. Τα φασόλια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων. Μούρα και μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά. Καστανό ρύζι. Αυγά. Σολομός κσι Πλιγούρι βρώμης.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο William Paterson του Νιου Τζέρσεϋ εβγαλαν το κάρδαμο την πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο για το 2024. Με συνολική βαθμολογία 100%. Στη μελέτη, το σπανάκι πήρε 86,43 το κιχώριο (73,36), το κινέζικο λάχανο (91,99) και το σέσκουλο (89,27). 

ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου