Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο!


Νέφος, σκουπίδια, μολυσμένο νερό, αυτά συμπεριλαμβάνουν οι πιο  βρώμικες πόλεις στον κόσμο!

     Πεκίνο - Οι εικόνες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι σαφής. H  πρωτεύουσα της Κίνας είναι σήμερα μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο! 



Η κυβέρνηση αναγκάσε τις εταιρείες να κλείσουν τα εργοστάσιά τους, και επέβαλε περιορισμούς κυκλοφορίας στην σφύζουσα μητρόπολη.

Σύμφωνα με τη  μελέτη της Greenpeace που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, λόγω της υψηλής ρύπανσης σωματιδίων το 2012 στις πόλεις του Πεκίνο, της Σαγκάη, και του Γκουανζού  εκτιμάται, ότι 8572 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πρόωρα. Ο καλλιτέχνης Ai Weiwei τράβηξε  μια φωτογραφία τον εαυτό του να φορεί  μάσκα για να διαμαρτυρηθεί κατά της ρύπανσης.

Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ρύπανσης  είναι ασυνήθιστο ακόμα και για την πρωτεύουσα της Κίνας.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που παρουσιάζεται ετησίως έχει κατά μέσο όρο από 121 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο.Έτσι, το Πεκίνο εξακολουθεί να είναι πίσω από την πόλη Ουλάν Μπατόρ, η οποία φτάνει τα 279 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, άρα και  δεύτερη θέση των πόλεων με τα υψηλότερα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο νούμερο ένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ είναι η ιρανική πόλη, Aχβάζ που φτάνει τα  379 μικρογραμμάρια .

"Παρ 'όλα αυτά, το υψηλό επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο είναι ανησυχητικό", δήλωσε ο Κάρλος Ντόρα του ΠΟΥ.

Η Κίνα εισάγει τα δύο τρίτα της ενέργειας από άνθρακα. Η κατανάλωση άνθρακα από την αυξανόμενη οικονομική ισχύς έχει αυξηθεί το 2005 - 2010 κατά 44 τοις εκατό, σύμφωνα με την έκθεση της Greenpeace. Σε αυτό προστίθεται η αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια οχήματα κυκλοφορούν  μέσα στο Πεκίνο σήμερα ,ενώ πέντε χρόνια πριν, υπήρχαν μόνο τρία εκατομμύρια. Σε πόλεις όπως η Σαγκάη, ως εκ τούτου υπάρχουν κανόνες που  περιορίζουν την κυκλοφορία:

Οι πιο μολυσμένες  πόλεις στον κόσμο είναι οι εξής:

Μεξικό: Μολυσμένη ατμόσφαιρα 

  
Το Μεξικό είναι μια πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Σχεδόν το 1/3 του εισοδήματος της προέρχεται από τη βιομηχανία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών της εξάγονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο η ευημερία παραμένει ένα απατηλό όνειρο για τους περισσότερους Μεξικανούς. Οι αγροτικές περιοχές είναι παραμελημένες όπως και οι πόλεις στις οποίες επικρατούν οι καλύβες. Η βίαιη εγκληματικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της χώρας. Το Μεξικό διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς απαγωγών στον κόσμο. Οι μάχες για την επικράτηση ανάμεσα σε ανταγωνιστές εμπόρους ναρκωτικών λέγεται ότι κρύβονται πίσω από πολλούς φόνους οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν είναι όμως μόνο ο πόλεμος των ναρκωτικών στο Μεξικό που σου κόβει την ανάσα, αλλά και  η μολυσμένη ατμόσφαιρα. Η πρωτεύουσα του Μεξικού βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες ατμοσφαιρικές μολύνσεις στην ιστορία της. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν την μεγάλη πόλη του Μεξικού είναι τεράστια. Η  ποιότητα του αέρα είναι τόσο χαμηλή, ώστε οι κάτοικοι κινδυνεύουν ακόμα και από την ηλιακή ακτινοβολία.

Dzerzhinsk (Ρωσία): Χημικά όπλα


Στην πόλη αυτή παρήχθησαν  χημικά όπλα. Από το 2006, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Blacksmith βρίσκεται ανάμεσα στις  πιο βρώμικες πόλεις στον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, όμως, συμβαίνει το ίδιο. Περίπου 300.000 τόνοι χημικών αποβλήτων παρήχθησαν μεταξύ του 1930 και του 1998 μεσα  στο νερό το οποίο έχει μετατραπεί σε λευκό λασπόνερο που περιέχει διοξίνες και υψηλές συγκεντρώσεις φαινόλης – ενός βιομηχανικού χημικού που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και άμεσο θάνατο!


Αιτή: Port-au-Prince: Ίχνη του σεισμού
 
     

 Στο Πορτ-ο-Πρενς (Αϊτή), υπήρχαν πάντα προβλήματα με τη διάθεση των αποβλήτων. Οι σωροί σκουπιδιών ξεπλένονται μόνο, όταν βρέχει στους δρόμους και στις παραγκουπόλεις της Αιτής


Αντίς Αμπέμπα και Λουάντα: Δεν υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό

   
 

 Και η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, πρέπει να παλέψει με τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι άνθρωποι  πάσχουν από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Το αποτέλεσμα είναι οι  μολυσματικές ασθένειες και οι επιδημίες.Το πρόβλημα είναι κοινό στην Αφρική, όπως  επίσης και στη Λουάντα (Αγκόλα).

Λουάντα (Αγκόλα) : Μολυσμένο  νερό

 

Η Λουάντα βρίσκεται στην Επαρχία Λουάντα, βόρεια του ποταμού Κουάνζα. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Πορτογάλους το 1575 και είχε αρχικά το όνομα Σάο Πάολο ντε Λουάντα. Είναι το διοκητικό κέντρο της Αγκόλας από το 1627 και μετά (με εξαίρεση την περίοδο από το 1640 μέχρι το 1648). Μέχρι το 1850 είναι το σημαντικότερο κέντρο για το Εμπόριο σκλάβων με την Βραζιλία. Μετά την ανεξαρτησία ένα μεγάλο μέρος του πορτογαλικού πληθυσμού εγκαταλείπει την πόλη. Επίσης και ο μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος άφησε τα ίχνη του και στην Λουάντα. Ο πληθυσμός της Λουάντας υπολογίστηκε το 2001 στους περίπου 2.800.000 κάτοικους. Οι κάτοικοι της πόλης ανήκουν κατά μεγάλο ποσοστό σε αφρικάνικες εθνότητες, όπως τους Κιμπουντού και Μπακογκό. Ομιλείται η πορτογαλική γλώσσα αλλά και οι ντόπιοι διάλεκτοι των Μπαντού. Λόγω μολυσμένου πόσιμου νερόυ, οι κάτοικοι της Λουάντα (Αγκόλα) πάντα εκτίθενται σε επικίνδυνες επιδημίες.


Μπακού: Μολυσμένο έδαφος
 

 

   Είναι η πιο μολυσμένη πόλη της γης, καθώς υπήρξε το επίκεντρο της σοβιετικής βιομηχανίας χημικών για πολλές δεκαετίες. Πολλά προβλήματα υγείας, γενετικές ανωμαλίες αλλά και ποσοστά καρκίνου κατά 50% υψηλότερα από το μέσο όρο, ταλαιπωρούν τους κατοίκους και καθιστούν το Μπακού το λιγότερο αφιλόξενο. Αν και η κατάσταση έχει ήδη βελτιωθεί στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), ορισμένα τμήματα του εδάφους έχουν μολυνθεί με πετρέλαιο.

Νέο Δελχί: Κακός  αέρας και έλλειψη  αποχέτευσης
 
  

  Στο Νέο Δελχί (Ινδία), δύο στα  πέντε άτομα υποφέρουν από καρδιακή αδυναμία και αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Το 2001, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο, ότι τα δημόσια λεωφορεία πρέπει να λειτουργούν μόνο με φυσικό αέριο. Όμως, σύμφωνα με μια έκθεση της "Διεθνούς αναθεώρησης του Χάρβαρντ" η  εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκτός από τη ρύπανση του αέρα, υπάρχει μια έλλειψη επιλογών για τη διάθεση των αποβλήτων και λυμάτων. Πολλά σπίτια δεν έχουν ούτε αποχετευτικό σύστημα.

Σαντιάγκο: Νέφος όπως ακριβώς και στο Πεκίνο
 
   
  Στην πρωτεύουσα της Χιλής το 2008 oι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων   ανά κυβικό μέτρο έφταναν τα 444 μικρογραμμάρια . Ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια. Το Πεκίνο αναδείχθηκε στην κορυφή,  με  700 μικρογραμμάρια.

Ουλάν Μπατόρ: Συχνές αποβολές, λόγο της ρύπανσης
 

Ειδικά στο Ουλάν Μπατόρ, ο αέρας είναι μολυσμένος από τις ρυπογόνες ουσίες που εκπέμπουν   τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ- Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες για τις γυναίκες,  οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συχνές αποβολές και νεογνά γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες. "Φυσικά, ένας υπολειπόμενος κίνδυνος στην εγκυμοσύνη δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά υποψιάζονται  ότι η ακραία ρύπανση, παίζει ουσιαστικό  ρόλο», λέει ο Dambadarjaa Davaalkham, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο "Health Science του Πανεπιστημίου της Μογγολίας."

Τσερνομπίλ εξακολουθούν να μολύνονται από ραδιενέργεια
 
    Το  Τσερνομπίλ (Ουκρανία) ακόμα και τα χρόνια μετά την καταστροφή του 1986, παραμένει μολυσμένο. Μια μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού που απελευθερώθηκε μετά το  ατύχημα, παρέμεινε στο σύστημα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Blacksmith Institute", Green Cross Switzerland) πάνω από 100 τόνοι ουρανίου και άλλων ραδιενεργών υλικών, όπως το πλουτώνιο θα κυκλοφορήσουν  σε περίπτωση νέου ατυχήματος. Οι ειδικοί φοβούνται ότι με τις διαρροές στην εγκατάσταση, το υπόγειο θα μπορούσε περαιτέρω να μολυνθεί. Για προστασία, κτίστηκε το  Νοέμβρη του 2012, ένα  γιγάντιο ατσάλινο πλαίσιο.

Βομβάη: Η ζωή στα σκουπίδια
 


Η Μουμπάι (Μούμπαι, μέχρι το 1995 το επίσημο όνομα της πόλης ήταν Βομβάη), είναι πόλη της Ινδίας, πρωτεύουσα της Μαχαράστρα που καταλαμβάνει μια συστάδα νήσων και νησίδων που συνδέονται μεταξύ τους, έξω από την ακτή Κονκάν της Δυτικής Ινδίας. Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 20.000.000 κάτοικους και είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα ανάμεσα στην Φρακφούρτη και το Χόνγκ Κόκνγκ. Η Βομβάη είναι ένα από τα 10 μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, βλέποντας τη ροή της οικονομικής ανάπτυξής της.

Υπάρχουν όμως σημεία της πόλης όπου δεν θέλουν να πάνε λόγω της βρώμας που προέρχεται από βρώμικα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα εκεί.

Η ρύπανση στις εν λόγο περιοχές είναι μαζική και καταστρέφει την ομορφιά της πόλης σε καθημερινή βάση.Η έλλειψη επιλογών για τη διάθεση λυμάτων και απορριμμάτων, σπίτια χωρίς πρόσβαση σε υπονόμους, τοξικά αέρια από τα εργοστάσια και οι μεταφορές, είναι μια σειρά παραγόντων για τους οποίους η Βομβάη χαρακτηρίζεται  μια από τις πιο βρώμικες πόλεις στον κόσμο.
Τεχεράνη: Πονοκεφάλους από τα αέρια

 
 Η Τεχεράνη (Ιράν) πάσχει από σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση. Εξαιτίας της κακιάς βενζίνης, της κυκλοφορίας  πολλών αυτοκίνητων και της ύπαρξης πολλών εργοστασίων. Με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Τεχεράνης να πάσχουν από πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα.

Στις ιρανικές πόλεις Αχβάζ, Κερμανσάχ, Sanandaj και Yasuj μετρήθηκαν  περισσότερα από 200 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο

Ντάκα: Μετά των  μουσώνων έρχονται τα σκουπίδια
 
 
  Η Ντάκα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Νότιας Ασίας. Μαζί με τη μητροπολιτική της περιοχή έχει πληθυσμό 12.295.728 κατοίκους (το 2007, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Μπανγκλαντές). Ο πληθυσμός της κυρίως πόλεως είναι 6.737.774, η έκτασή της μόλις 153,84 τετραγωνικά km και η πυκνότητα πληθυσμού 43.797 κάτοικοι ανά τετρ.χλμ. Ιστορικά η Ντάκα είναι γνωστή ως «η Πόλη των Τζαμιών» και η πατρίδα του εκλεκτού υφάσματος μουσελίνα, που έχει μεγάλη εθνική σημασία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη έχει μετατραπεί σε ένα σοβαρ
 Η άσχημη μυρωδιά από τα σκουπίδια, είναι αποπνικτική σε πολλά σημεία της πόλης, καθώς η διαδικασία διαχείρισής τους είναι πολύ αργή.

Aντίθετα, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Ζυρίχη, η Βιέννη και η Στοκχόλμη είναι οι πιο καθαρές πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την έρευνα του Trip Advisor. Η λίστα περιλαμβάνει 40 πόλεις και την Αθήνα που θα βρίσκεται πολύ χαμηλά... 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου