Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ιωάννινα: Ο κρατήρας στο Καλπάκι πυροδοτεί νέα ανησυχία

Ένας τεράστιος κρατήρας διαμέτρου 30 μέτρων που εντοπίστηκε χθες μπαίνει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων που εξετάζουν όλα τα σενάρια- Σε κατάσταση ανησυχίας και αυξημένης ετοιμότητας παραμένουν λόγω των δονήσεων οι κάτοικοι της Ηπείρου

O Εγκέλαδος δεν εγκαταλείπει την περιοχή των Ιωαννίνων, ούτε μία εβδομάδα μετά από τον μεγάλο σεισμό των 5,5 Ρίχτερ της 15ης Οκτωβρίου: Ακόμη και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, καταγράφηκε δόνηση έντασης 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο περιοχή 18 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα, έκπληκτοι οι κάτοικοι σε περιοχή κοντά στο κέντρο του Καλπακίου εντόπισαν ένα ρήγμα βάθους 30 μέτρων και έκτασης περίπου 200 τ.μ. (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δημοτικών συμβούλων και αξιωματικών της Πυροσβεστικής). Οι περίοικοι ενημέρωσαν αμέσως την δημοτική αρχή, την αντιπεριφέρεια και την Πολιτική Προστασία, ενώ με το νέο φαινόμενο θα ασχοληθεί εκ νέου το ΙΓΜΕ. Επιστήμονες, που βρίσκονται στα Ιωάννινα αποδίδουν το τεράστιο ρήγμα στο έδαφος του Καλπακίου με τον πρόσφατο σεισμό.

Ο κρατήρας βρίσκεται κοντά στον περιφερειακό δρόμο του Καλπακίου, δίπλα σε ένα μαντρί. Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τύχη και μόνο την ώρα της κατάρρευσης του εδάφους δεν βρίσκονταν εκεί ο βοσκός και τα ζώα. Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν πως ποτέ κατά το παρελθόν δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογο γεωλογικό φαινόμενο. Οι κατολισθήσεις στον κρατήρα του Καλπακίου συνεχίζονται, καθώς λόγω και των βροχοπτώσεων, το έδαφος δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου Κώστας Καψάλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΙΓΜΕ κλιμάκιο του οποίου αναμένεται να έρθει στο σημείο της καθίζησης. Ο κ. Καψάλης είπε πως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η βύθιση του εδάφους έχει σχέση με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή.







(Φωτό: epiruspost.gr)
protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου