Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Βρετανοί «εξαφάνισαν» τον HIV από ασθενή – Κοντά στην οριστική θεραπεία του AIDS;


Βρέθηκε τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του AIDS; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί τον βρετανικό Τύπο, ο οποίος το σαββατοκύριακο ασχολήθηκε εκτενώς με την περίπτωση ενός 44χρονου Βρετανού από το αίμα του οποίου «εξαφανίστηκε» ο ιός HIV, χάρη σε μια νέα θεραπεία.

Σχεδόν 37 εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Ο Βρετανός, μη κατονομαζόμενος, ασθενής είναι ο πρώτος από τους 50 που ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή μιας φιλόδοξης θεραπείας, που αποτελεί συνεργασία των πέντε κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων (Κέιμπριτζ, Οξφόρδης, Imperial, University College και King's College Λονδίνου), με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

Οι υπάρχουσες αντιικές θεραπείες αδυνατούν να καταστρέψουν τον HIV ο οποίος καταφεύγει σε διάφορες «κρυψώνες» του ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος μπορεί μέχρι στιγμής να τεθεί υπό έλεγχο, αλλά όχι να θεραπευθεί οριστικά. Η νέα θεραπεία, όμως, φαίνεται να είναι η πρώτη που εξαφάνισε τον ιό παντού από το σώμα του ασθενούς, ακόμη και από εκείνα τα κύτταρα που κρύβονται και βρίσκονται σε ύπνωση.

Αν και οι γιατροί που συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για θεραπεία, ωστόσο ανέφεραν πως ο 44χρονος Βρετανός εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση.

Ακόμα τόνισαν ότι δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό στο αίμα του, και ότι αν αυτό συνεχιστεί και στο μέλλον τότε θα μπορέσουν να μιλήσουν για νίκη κατά του AIDS.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η πειραματική θεραπεία των πέντε βρετανικών πανεπιστημίων όντως επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία του AIDS, σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσει πολύς καιρός μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Η βρετανική θεραπεία συνδυάζει ένα αρχικό εμβόλιο (το οποίο βοηθά το σώμα να αναγνωρίσει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με τον ιό), με ένα νέο φάρμακο που έρχεται στη συνέχεια να ενεργοποιήσει τα μολυσμένα κύτταρα σε ύπνωση, έτσι ώστε να τα εντοπίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Μέχρι σήμερα μόνο ένας ασθενής έχει θεραπευθεί από το AIDS, ο Τίμοθι Μπράουν, ο οποίος τo 2008 έκανε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από έναν άνθρωπο που είχε σπάνια φυσική ανοσία απέναντι στον ιό HIV.

Pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου