Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Μπλόκο από την Μαδρίτη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.


Η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ετσι, η ισπανική κυβέρνηση έχει πλέον τη δύναμη να «ξηλώσει» την κυβέρνηση της Καταλονίας, να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ.

Pido tranquilidad a todos los españoles. El Estado de Derecho restaurará la legalidad en Cataluña. MR

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να σκοτώσουν το Σύνταγμά μας», δήλωσε πριν λίγο ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Σήμερα το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Λίγο αργότερα η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου, εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης. 

Χιλιάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του καταλανικού κοινοβουλίου και άρχισαν να πανηγυρίζουν όταν έγινε γνωστό το πέρασμα του ψηφίσματος της ανεξαρτησίας.

Η οικονομία της Καταλονίας αποτελεί το 20% του ισπανικού ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος θα αφορά και τις δύο πλευρές.

Ο πληθυσμός της Καταλονίας αγγίζει τα 7.5 εκατομμύρια, αποτελώντας το 16% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας. Η οικονομία της, ύψους 215.6 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, συνιστώντας περισσότερο από το 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ οι εξαγωγές της Καταλονίας, ύψους 65.2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 του συνόλου της χώρας. Συν τοις άλλοις, οι ξένες επενδύσεις στην Καταλονία, που αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ, συνιστούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ισπανία.

Η Καταλονία έχει περίπου το ίδιο οικονομικό μέγεθος με τη Φινλανδία. Η Καταλονία έχει επενδύσει στην έρευνα, κυρίως στους τομείς της γενετικής, της νευροβιολογίας, της κυτταρικής βιολογίας, τομέας που αντιστοιχεί στο 7% του ΑΕΠ της.

Περισσότερα από 18 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Καταλονία το 2016, το ένα τέταρτο του συνόλου των τουριστών που επισκέφτηκαν την Ισπανία.

Σε αρνητικό πεδίο κινήθηκαν οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης καθώς επικρατεί νευρικότητα στους επενδυτές. Τα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας σημείωσαν πτώση μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία, με τα spread έναντι των γερμανικών bunds να κλιμακώνονται περαιτέρω στις 199 μονάδες βάσης και ο γενικός δείκτης του ισπανικού χρηματιστηρίου, Ibex, υποχώρησε 1,8%,

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου