Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ( International Day for the Elimination of Violence against Women).
είναι μια ημέρα μνήμης και δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2017.
Η ημέρα γιορτάζεται ετησίως για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών. Είναι επίσης γνωστή ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Βίας κατά των Γυναικών ή η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Από το 1981, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διοργανώνουν εκδηλώσεις κάθε χρόνο από τις 25 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να υποστηριχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να ενισχυθούν τα δικαιώματα των γυναικών εν γένει. Εδώ αναφέρονται σοβαρά θέματα όπως η καταναγκαστική πορνεία, η σεξουαλική κακοποίηση, ο σεξουαλικός τουρισμός, ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία, ο καταναγκαστικός γάμος, η άμβλωση η γυναικεία φτώχεια, η γυναικοκτονία, κ.λπ. Επιπλέον, θα πρέπει να υποστηριχθούν ειδικά προγράμματα και να εφαρμοστούν νόμοι που να προστατεύουν τις γυναίκες και την ισότητα των γυναικών απένατι στους άνδρες.
Η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Στατιστικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), που έγιναν γνωστά στις 24 Νοεμβρίου 2016, μέσα σ' ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που επικαλείται η ΕΙE, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει, ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο). Συνολικά 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αντιμετώπισε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του το νεοϊδρυθέν Iατροδικαστικό Iατρείο του Nοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας».
Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».
TZAKOY EΛΕΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου