Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Καιρός: Χαλάζι στο Δομοκό, χωρίς νερό και ρεύμα η Θεσσαλονίκη και… καλό χειμώνα!



Η ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο της, είχε προειδοποιήσει πως ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση - Αυτό επαληθεύτηκε σε πολλές περιοχές της χώρας - Μεγάλα προβλήματα σε Νέο Μοναστήρι και Σοφιάδα στο Δομοκό - "Άνοιξαν οι ουρανοί", πλημμύρησαν χωράφια, χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες - Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη μετρά τις πληγές της κι ετοιμάζεται για δύσκολη νύχτα - Ποιες περιοχές μένουν χωρίς ρεύμα και νερό και... γιατί - Αναλυτική πρόγνωση του καιρού της Παρασκευής για ολόκληρη τη χώρα.


«Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες», έλεγε η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης το πρωί της Πέμπτης, 10.05.2018 και… δυστυχώς επαληθεύτηκε. Και λέμε δυστυχώς διότι η επιδείνωση ήρθε κι έφερε… καταστροφές.

Χαλάζι και πλημμύρες στο Δομοκό!

Άνοιξαν οι ουρανοί σε Νέο Μοναστήρι και Σοφιάδα, όπου πλημμύρησαν χωράφια, ενώ χαλάζι κατέστρεψε καλλιέργειες. Το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε με μανία την Δημοτική Ενότητα Νέου Μοναστηρίου του Δήμου Δομοκού. Η νεροποντή ξεκίνησε από το Νέο Μοναστήρι από νωρίς και συνέχισε με χαλαζόπτωση προς τη μεριά της Σοφιάδας όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τη μανία της φύσης γνώρισαν όμως και οι περιοχές προς Βελεσιώτες, Γαβράκια και Εκκάρα, ωστόσο τα προβλήματα εντοπίζονται στις καλλιέργειες βαμβακιού όπου μόλις πριν δύο με τρεις εβδομάδες είχε ολοκληρωθεί η σπορά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αντιδημάρχου Νίκου Καλημέρη, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα πλημμυρισμένα χωράφια, με τον πρώτο ήλιο τα ποντισμένα φυτά θα ξεραθούν και στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι απώλειες στην παραγωγή θα είναι εξίσου σημαντικές. Αναφορικά με τα στάρια η βροχή ήρθε στη χειρότερη περίοδο, σημειώνοντας και σε αυτή την παραγωγή σημαντικές απώλειες.

Ανάλογα φαινόμενα όμως είχαμε και στο Δήμο Φαρσάλων. Σύμφωνα με το ifarsala.gr πλημμύρισαν καλλιέργειες στο Ρύζι Φαρσάλων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την καταστροφή στη Σοφιάδα 

Χαλάζι και στο Άργος!

Παράλληλα, έντονη βροχόπτωση συνοδευόμενη από χαλάζι έπληξε και την περιοχή του Άργους και της Νέας Κίου.

Δρόμοι προς στιγμήν πλημμύρισαν, δυσχεραίνοντας την κίνηση τόσο των πεζών όσο και των αυτοκινήτων. Από την χαλαζόπτωση δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε υποδομές.

Όσον αφορά τις καλλιέργειες το μέγεθος των ζημιών θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Δείτε τις φωτογραφίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ο καιρός και τα τεράστια προβλήματα στην Θεσσαλονίκη η οποία… πνίγηκε!

Την ίδια ώρα, η συμπρωτεύουσα εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr πλημμύρισε ακόμη κι ο… Λευκός Πύργος λόγω της κακοκαιρίας, με πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επισκέπτες.

Πολλά είναι τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο τα προλβήματα δεν σταματούν εδώ.

Click4more: Βίντεο – σοκ! Η στιγμή που χείμαρρος παρασύρει γυναίκα στη Θεσσαλονίκη

Κι αυτό διότι η σφοδρή κακοκαιρία άφησε χωρίς ρεύμα μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ λόγω της κακοκαιρίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης, κυρίως λόγω εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Εκτιμάται ότι τις πρώτες βραδινές ώρες θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα καθώς όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ το  «μεγαλύτερο μέρος των βλαβών, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί τις πρώτες βραδινές ώρες».

Μέχρι και αργά το απόγευμα, οι βασικές περιοχές που παραμένουν εκτός τάσης είναι από την πλατεία Βαρδαρίου και τις αρχές της Εγνατίας οδού έως το Λιμάνι, σε τμήματα πέριξ των οδών Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη κάτωθεν της Εγνατίας οδού, σε τμήματα πέριξ της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Εθνικής Αμύνης καθώς και σε τμήματα πέριξ της οδού Μοναστηρίου πλησίον της πλατείας Βαρδαρίου.

Και χωρίς νερό!

Παράλληλα, για όλο το βράδυ θα παραταθεί η διακοπή υδροδότησης στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που έμειναν σήμερα χωρίς νερό. Αιτία του προβλήματος είναι η θολότητα του νερού.

Ειδικότερα, χωρίς νερό θα μείνουν μέχρι αύριο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, Τούμπα, Χαριλάου, Μαρτίου και Αμπελόκηποι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΥΑΘ: «Μέχρι αύριο το απόγευμα (σ.σ. Παρασκευή, 11.05.2018) δε θα έχει νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου, προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους ότι έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές ώστε να δοθεί για κατανάλωση.

 Θεσσαλονίκη: Διανομέας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά – Βίντεο ντοκουμέντο

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη μεσημεριανή νεροποντή -τα αίτια διερευνώνται- και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους θα φανούν μόνο αύριο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση.

Έχει ληφθεί μέριμνα για ευαίσθητες δομές όπως είναι τα νοσοκομεία, ενώ η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι σε επαφή και συνεννοήσεις με τον κεντρικό δήμο και επαγγελματικούς φορείς. Παρακαλούμε και ευχαριστούμε για την κατανόηση των καταναλωτών. Η ασφάλεια και η ποιότητα του πόσιμου νερού οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη».

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη την χώρα την Παρασκευή, 11.05.2018

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. .
Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αρχικά στην Κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη βελτίωση τις βραδινές ώρες στη Θράκη.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Click4more: «Λίμνη» και η Ξάνθη – Η κακοκαιρία «βούλιαξε» την πόλη [pics]

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές καο σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά στην Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και από τις απογευματινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοανατολικοί 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους η καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Βόρειοι Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από Βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα Βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Με πληροφορίες από: lamiareport.gr,ifarsala.gr, thestival.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου