Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Τι έχει συλλέξει το Facebook για τον καθένα μας;

Το σκάνδαλο των δεδομένων στο Facebook συγκλόνισε τους πάντες.


Οι υποστηρικτές των προσωπικών δεδομένων προειδοποιούν εδώ και χρόνια, για τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και τη διαρροή δεδομένων.

 Αλλά τι ξέρει πραγματικά το Facebook για εμάς;

Ο Christopher Wylie, ο οποίος εργάστηκε για τη συγκεκριμένη εταιρία Cambridge Analytica  ήταν εκείνος που έφερε στο φως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Η εταιρεία Cambridge Analytica λέγεται, ότι έχει λάβει δεδομένα από  87 εκατομμύρια χρήστες. Που ακριβώς, πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο, αλλά έχουμε γνώσει αυτού  εδώ και λίγο καιρό. 

Η ευπάθεια καλείται "API", μια διεπαφή για προγραμματισμό εφαρμογών. Αυτό επιτρέπει στους εξωτερικούς προγραμματιστές να χρησιμοποιούν το Facebook για την εφαρμογή τους και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από τους χρήστες, εφόσον συμφωνούν. Μια παλαιότερη έκδοση αυτού του API επέτρεψε όχι μόνο την πρόσβαση στα δικά τους δεδομένα, αλλά και τα δεδομένα όλων των φίλων του ατόμου στο Facebook  που χρησιμοποίησε την εφαρμογή. Αυτά τα δεδομένα συλλέχθηκαν και αργότερα παραδόθηκαν στην Cambridge Analytica. 

Τι γνωρίζει πραγματικά το Facebook για εμάς; 

Μέσω ενός συνδέσμου στις ρυθμίσεις μπορείτε να κατεβάσετε τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Facebook για εσάς.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα έγγραφο 225 σελίδων στο οποίο οι υπάλληλοι του Facebook απαντούν σε ερωτήσεις των βουλευτών. Αναφέρει ποιες πληροφορίες συλλέγει το Facebook από τους χρήστες, τα καταστήματα και τις αναλύσεις.

Όλα όσα κάνεις στο Facebook. Ναι, είναι τόσο απλό. Κάθε φωτογραφία, κάθε μήνυμα, κάθε σχόλιο όλα αποθηκεύονται και αξιολογούνται από το Facebook. Ακόμη ιδιωτικά μηνύματα.

Πότε, πώς και πόσο καιρό χρησιμοποιείτε το Facebook. Θα σερφάρετε το πρωί ή το βράδυ;

Προτιμάτε να παρακολουθείτε βίντεο και φωτογραφίες; Προτιμάτε να διαβάσετε το "Playboy" η κάποιο  περιοδικό Online; Το Facebook γνωρίζει την απάντηση.

Ποια συσκευή χρησιμοποιείτε. Πόσο γρήγορα είναι το διαδίκτυο σας. Το επίπεδο της μπαταρίας σας. Ο διαθέσιμος χώρος στη συσκευή σας. Ο περιηγητής σας.

Τα ονόματα των αρχείων στη συσκευή σας. Εάν ο υπολογιστής σας έχει ένα αρχείο με το όνομα "Τερματισμός", το Facebook εξακολουθεί να είναι ενημερωμένο για τα  πάντα.

Το Facebook αποθηκεύει ακόμη και κατά την πλοήγηση. Είτε το Facebook είναι ανοιχτό στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, ακόμα και οι κινήσεις που κάνετε με το ποντίκι σας.

«Το Facebook δεν θα είναι ποτέ ασφαλές!

Σημεία Bluetooth, WLAN, κελιά ραδιοφώνου και συσκευές στην περιοχή σας.

Δεν έχει σημασία το γεγονός ότι ο χρήστης Facebook πρέπει πρώτα να επιτρέψει την πρόσβαση στη θέση GPS, την κάμερα και τις φωτογραφίες σας.

Αν ανεβάσετε μια φωτογραφία στο Facebook αποθηκεύει τη θέση, την ημερομηνία και τη συσκευή με την οποία έγινε.

Ακόμη και αν συμπληρώσετε τα πεδία πληροφοριών στο Facebook, αυτά τα δεδομένα θα μαζευτούν φυσικά. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τη θρησκεία σας, για σημαντικά γεγονότα στη ζωή σας και για την πολιτική στάση σας.

Ο χρήστης επιλέγει να συγχρονίσει το τηλέφωνό του με το Facebook, το Facebook μπορεί να έχει πρόσβαση στο βιβλίο διευθύνσεων, αλλά και στα SMS και στο ιστορικό κλήσεων.

Εάν χρησιμοποιείτε Facebook για να αγοράσετε ή να δωρίσετε πράγματα (π.χ. παιχνίδια), τα στοιχεία πληρωμής και η διεύθυνσή σας θα αποθηκευτούν.

Τι αγοράζετε στο διαδίκτυο; 

Οι διαδικτυακοί πωλητές συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το τι αγοράζουν οι πελάτες από εσάς και για ποια προϊόντα ενδιαφέρονται. Εάν οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να διαφημίστουν στο Facebook, το δίκτυο έχει πρόσβαση σε αυτά.

Ακόμα και αν δεν είστε συνδεδεμένοι, είναι πολύ πιθανό το Facebook να έχει ήδη συλλέξει δεδομένα από εσάς. Για παράδειγμα, εάν κάποιος από τους φίλους σας συγχρονίσει το βιβλίο διευθύνσεών του, με τα δεδομένα σας θα σταλούν επίσης στο δίκτυο.

Αυτά τα δεδομένα συλλέγει πραγματικά το Facebook.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου