Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που απορρίφθηκε από 30 δουλειές



Η πορεία του Τζακ Μα, από την απόρριψη για υπάλληλος των KFC έως τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας.

Ο μεγαλύτερος όμιλος τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, η Alibaba Group, χάνει τον πρόεδρο και συνιδρυτή της από το 1999, τον Τζακ Μα, ο οποίος ότι, αν και μόνο 54 ετών, αποχωρεί από τη θέση του για να εστιάσει πλέον τη δράση του σε φιλανθρωπικό έργο. Κάτι που ασφαλώς έχει τα χρήματα για να κάνει, αφού θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Κινέζους σήμερα (αν όχι ο πλουσιότερος), με περιουσία η οποία ξεπερνά κοντά στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν όμως γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Τζακ Μα αντιμετώπισε μια σειρά από απορρίψεις, σε διάφορους τομείς.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Τσάρλι Ρόους, ο πενηντάχρονος επιχειρηματίας αποκάλυψε πως απέτυχε στις εξετάσεις για να περάσει στο πανεπιστήμιο τρεις φορές.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Μα απορρίφθηκε από 30 διαφορετικές δουλειές στις οποίες έκανε αίτηση για εργασία.

«Έκανα αίτηση για δουλειά στην αστυνομία. Μου είπαν “δεν είσαι αρκετά καλός”. Πήγα ακόμα και στα KFC όταν ήρθαν στην πόλη μου. 24 άτομα πήγαν για τη δουλειά. 23 έγιναν αποδεκτά. Ήμουν ο μόνος…!»

Αλλά και όταν ίδρυσε την Alibaba το 1998, συνάντησε νέα εμπόδια.

Τα πρώτα τρία χρόνια η εταιρεία δεν μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Ο κύριος λόγος ήταν πως δεν είχε κανένα τρόπο να ολοκληρώνει τις πληρωμές από τις ηλεκτρονικές αγορές των πελατών της, αφού καμία τράπεζα δεν δεχόταν να συνεργαστεί μαζί του.

Ο Μα αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα πληρωμών που ονομαζόταν Alipay. Το πρόγραμμα που εξυπηρετεί τις πληρωμές διεθνών αγοραστών και πωλητών, μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων, ήταν εκείνο τον καιρό, για τους περισσότερους, «η πιο ηλίθια ιδέα που είχε ποτέ», εξομολογείται ο Μα. «Δεν με ένοιαζε αν ήταν ηλίθια ιδέα, αρκεί που οι άνθρωπου μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν»

Σήμερα, 800 εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν το Alipay.

Fortune greece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου