Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Το άγχος βελτιώνει τη μνήμη!


Το ψυχικό στρες βελτιώνει τη μνήμη!!!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες της Τσεχίας και των ΗΠΑ, μετά από μία μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια.


Οι ερευνητές θέλουν τώρα να εξετάσουν την επίδραση του άγχους στην ακρίβεια μνήμης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αγχώδεις διαταραχές, όπως στην διαταραχή μετατραυματικού στρες, στην οποία οι αρνητικές εμπειρίες ασυνείδητα συνδέονται με πραγματικά αβλαβείς καταστάσεις. Ο βασικός παράγοντας θα μπορούσε να είναι το άγχος, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης των διαδικασιών μπορεί να φέρει πιο αποτελεσματικές θεραπείες, ελπίζει ο André Fenton του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες πήραν ποντίκια για να εξερευνήσουν έναν λαβύρινθο. Στη συνέχεια, τα μισά ποντίκια που βρίσκονταν σε κατάσταση στρες, έπρεπε να κολυμπήσουν μέσα σε μια δεξαμενή νερού. Τα άλλο μισά τοποθετήθηκαν σε ένα δοχείο με νερό, αλλά με τόσο χαμηλό επίπεδο νερού, ώστε τα ζώα να μπορούν να εντρυφήσουν μέσα εύκολα.

Στη συνέχεια, τα τρωκτικά και πάλι βρίσκονται αντιμέτωπα με το λαβύρινθο, με αποτέλεσμα: Τα ποντίκια που είχαν δοκιμαστεί προηγουμένως στην πίεση, υπενθύμισαν πολύ καλύτερα τον τρόπο, μέσω του λαβυρίνθου στα άλλα ζώα. "Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, ότι το στρες μπορεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη, ακόμη και αν οι μνήμες συνδέονται με την αγχωτική κατάσταση στη συνδεσιμότητα", λέει ο Φέντον.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου