Φωτογραφία από: Guardian Facebook Twitter "Δεν είναι όλα προς πώληση".
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Guardian που αναφέρεται στις αντιδράσεις κατοίκων για ανεγέρσεις πολυώροφων κτιρίων κοντά στην Ακρόπολη.
Θέμα και στον… Guardian έγιναν οι σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τo10όροφο ξενοδοχείο που χτίζεται στην οδό Φαλήρου και απειλεί να… κρύψει την θέα στην Ακρόπολη.
Με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση.
Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», ο Guardian παρουσιάζει τα επιχειρήματα των πολιτών που βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία εμπόδισης της κατασκευής του μοντέρνου ξενοδοχείου, καθώς και άλλων όπως αυτό. «Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει.
Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι.
Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. «Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή.
Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» συνεχίζει το δημοσίευμα.
Πολλά τα «μέτωπα» που θέλουν να υπερασπιστούν την Ακρόπολη «Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγεί συγκεκριμένα το άρθρο, ενώ οι φήμες αυξάνονται για τα σχέδια ανέγερσης ενός «τείχους πολυώροφων ξενοδοχείων» γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια.
Η Φρεζάδου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, ηγείται μιας εκστρατείας για να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνεται, η αρχιτέκτονας έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές για αυτόν τον σκοπό στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz «Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι νέοι κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού» ανέφερε στην Guardian η κυρία Φρεζάδου. «Η Φρεζάδου δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να εξοργιστεί.
Το οικόπεδο πίσω από την δική της πολυκατοικία προορίζεται για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ και pool garden στην ταράτσα. Ακτιβιστές που αντιτίθενται στην ανέγερσή του απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανακληθούν οι οικοδομικές άδειες», προσθέτει ο Guardian.
Κανένα ρίσκο για την Ακρόπολη «Δεν πρόκειται να το ρισκάρουμε» λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. «Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του σημαντικότερου μνημείου μας.
Η εκστρατεία που διεξάγουμε δεν ζητά την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα την μείωση του ύψους του». Όπως εξηγεί η η Guardian, παρά τη κακή φήμη που είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια ως τοποθεσία βίαιων επεισοδίων και διαδηλώσεων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε μια φάση άνευ προηγουμένου τουριστικής ανάπτυξης.
Η Μακρυγιάννη, όπως και το Κουκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, αυτός ο χειμαρρος τουριστών έρχεται με κάποιο κόστος. «Όλο και πιο συχνά, διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα».
Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα είχε καταφέρει να αποφύγει στο παρελθόν το φαινόμενο των ψηλών κτιρίων, ακριβώς λόγω του φόβου ότι τα πολυώροφα κτίρια θα έκρυβαν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της πρωτεύουσας.
Ως αποτέλεσμα, κατασκευάστηκε μόνο ένα τέτοιο κτίσμα στη δεκαετία του 1970, το 28όροφο κτίριο γνωστό ως Πύργος των Αθηνών, υπό την εποπτεία της τότε στρατιωτικής δικτατορίας.
Μετά από πιέσεις, η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι νέες άδειες κατασκευής στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη, θα ανασταλούν προσωρινά.
Δεσμευόμενη για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τους νόμους περί ζωνών στην περιοχή, ανέφερε πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα, θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.
Πηγή: theguardian.com Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου