Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Τσάι: Τα οφέλη και οι ιδιοτήτες στον οργανισμό μας.

Πόσο οφελιμο είναι το τσάι στην υγεία μας και γιατί το επιλέγουμε συχνά σε σύγκριση με κάποιο αναψυκτικό η άλλο ρόφημα;
Το τσάι είναι το πιο γνωστό ρόφημα σε όλο τον κόσμο και πολύ αγαπητό σε χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και σε πολλές ασιατικές χώρες. Ιστορικές αναφορές για κατανάλωση τσαγιού στην περιοχή της Αγγλίας, καταγράφονται ακόμα και από το 1660 και έκτοτε οι Άγγλοι έχουν καταφέρει να καταναλώνουν πάνω από 120.000.000 φλτζάνια τσαγιού την ημέρα. Το τσάι είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ιατρικής και θεωρείται σεβαστό ως θεραπεία σε πολλές ασιατικές χώρες. Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες κατανάλωναν τσάι για να βελτιώσουν την υγεία τους εδώ και αιώνες. Πλέον και στη δυτική ιατρική το τσάι χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Το τσάι προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς,ενισχύει την ενέργεια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους και υποστηρίζει την ψυχική υγεία. Επίσης ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και βοηθά στην πέψη και προστατευει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με το θρύλο, το τσάι ανακαλύφθηκε τυχαία από τον κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νουνγκ, το 2737 π.Χ. και στην Ευρώπη έφτασε το 1610 μ.Χ, από τους Πορτογάλους. Στην Ελλάδα έχουμε το κλασσικό τσάι βουνού όπως και το χαμομήλι την τσουκνίδα, την λεβάντα, το τζιντζερ,το φασκόμηλο,το τίλιο, το δικταμο,το μελισσόχορτο, την δάφνη, την λουίζα, την μαντζουράνα, την λεβάντα, το θυμάρι και άλλα αρωματικά τσάγια.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει μεταξύ άλλων, το μαύρο τσάι είναι πολυ υγιεινό και το πράσινο τσάι. Μια μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε περίπου 500.000 ανθρώπους έδειξε, ότι οι άνθρωποι που πίνουν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Μια άλλη μελέτη έδωσε παρόμοια αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στη μείωση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου - σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση περισσότερου τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έτσι να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Επιπλέον, δευτερογενείς φυτικές ουσίες, τις οποίες περιέχει συγκεκριμένα το πράσινο τσάι, θα μπορούσαν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή αυτό είναι ευεργετικό, για τα υγιή αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, το 78% του τσαγιού που καταναλώνεται παγκοσμίως είναι μαύρο και μόνο το 20% είναι πράσινο.Παρ όλο το πράσινο τσάι αποτελεί και ασπίδα κατά του καρκίνου. Όσοι πίνουν τσάι μπορεί επίσης να είναι πιο προσεκτικοί: μελέτες έχουν δείξει ότι προφανώς δεν ευθύνεται μόνο η καφεΐνη που περιέχεται σε αυτό, αλλά και άλλα συστατικά του τσαγιού. Όπως συμβαίνει συχνά, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή επειδή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που πίνουν πολύ τσάι να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά, ο οποίος έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην ευεξία και τη διάρκεια ζωής. Το τσάι αποτελεί και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης είναι αγχολυτικό και προστατεύει τους πνεύμονες από το κάπνισμα και το καρκίνο όπως είναι και το matcha tea που είναι πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.
ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου