Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024
Η κολύμβηση μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ
Η κολύμβηση όχι μόνο έχει θετική επίδραση στο σώμα μας, αλλά οδηγεί και τον εγκέφαλό μας σε ένα νέο επίπεδο. Τα θαλάσσια σπορ έχουν εκπληκτικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία όπως μας επιβεβαίωσαν και οι ερευνητές.
Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ως άθλημα αντοχής, γιατί χρησιμοποιεί πολλές μυϊκές ομάδες και μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο εγκέφαλος βελτιώνεται κατά την διάρκεια της κολύμβησης και
μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Ωστόσο, εάν κάποιος έχει πρόσφατα διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ ή παλεύει με τη νόσο για αρκετό καιρό, η κολύμβηση προσφέρει μια σειρά από σημαντικά και εκπληκτικά πρόσθετα οφέλη, που επηρεάζουν τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική δέσμευση, μεταξύ άλλων.
Το κολύμπι ανεβάζει επίσης την διάθεση
και απελευθερώνει σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση. Η γιατρός και ακραία κολυμβήτρια Britta Buhlmann από την πόλη Rostock της Γερμανίας τονίσε σε μια δήλωση της στη Γερμανία, ότι η κολύμβηση έχει ιδιαίτερα καταπραϋντικό αποτέλεσμα, γιατί πρέπει να συγκεντρωθείς σκληρά στις κινήσεις σου,για να μην καταπιείς νερό. Αυτή η εστίαση εκπαιδεύει την επίγνωση και επιτρέπει στις αρνητικές σκέψεις να εξαφανιστούν πολυ γρήγορα.
Η κολύμβηση είναι ένα κατάλληλο μέσο, για την πρόληψη της άνοιας, ειδικά για τα υπέρβαρα άτομα. Η κολύμβηση έχει ένα άλλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αθλήματα: το σωματικό μας βάρος υποστηρίζεται από το νερό, το οποίο ανακουφίζεται από την καταπόνηση των αρθρώσεων και των οστών μας.
Περίπου 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζούσαν με την νόσο του Αλτσχάιμερ, μια μορφή ακραίας άνοιας, το 2020, ο αριθμός που αναμένεται όμως να τριπλασιαστεί έως το 2060, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Σύμφωνα με έρευνες το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι μάς προστατεύουν 33% από την άνοια.
Οσον αφορα την άνοια από τη μία πλευρά, δημιουργείται ένα απόθεμα συνάψεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εγκέφαλος εάν υπάρχουν άλλες βασικές αρχές. Από την άλλη, ο αθλητισμός, ιδιαίτερα το εντατικό άθλημα όπως η κολύμβηση, προάγει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την παροχή θρεπτικών συστατικών, αλλά διεγείρει και την απομάκρυνση των εναποθέσεων.
Ο ερευνητής από την πόλη Μπράουνσβαϊγκ της Γερμανίας τονίσε σε μια δηλωση του : Η κολύμβηση δεν μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να την μειώσει στον ιππόκαμπο. Αυτή η δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος και είναι σημαντική, για τη μετάβαση από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Εκεί, τα περιεχόμενα της βραχυπρόθεσμης μνήμης ελέγχονται και εάν είναι αρκετά σημαντικά αποθηκεύονται στη μακροπρόθεσμη μνήμη, όπου μπορούν να ανακτηθούν αργότερα. Ο ιππόκαμπος προάγει επίσης τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά όταν ενεργοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κολύμβησης.
ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου