Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Απόβαση Κροίσων



Τρεις μεγιστάνες από τρία διαφορετικά σημεία του κόσμου βλέπουν έναν επενδυτικό παράδεισο στη χώρα μας! Ο Τούρκος Φερίτ Σαχένκ, ο Σαουδάραβας Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί και ο Αμερικανοεβραίος Ντάνιελ Λοέμπ πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και δείχνουν -ανοιχτά πια- με τις κινήσεις τους και τις δηλώσεις τους το επενδυτικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής αμφισβήτησης. Με την «ψήφο εμπιστοσύνης» οι ισχυροί αυτοί άντρες του παγκόσμιου οικονομικού lobby ανοίγουν την όρεξη και άλλων μεγιστάνων του χρήματος, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι Κροίσοι που διεξάγουν έρευνες για πιθανές επενδύσεις.

Στην αιχμή της επικαιρότητας και «μπροστάρης» τον τελευταίο καιρό στην επενδυτική... μανία επί ελληνικού εδάφους είναι ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ, που αποδεικνύει με τις κινήσεις του ότι έχει αποφασίσει να ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα. Εχει ήδη υπογράψει για την αγορά του 23% της μαρίνας Φλοίσβου, καθώς και του 50% των μαρίνων της Ζέας, της Κέρκυρας, της Καλαμάτας, αλλά και της Λευκάδας, που είναι μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες της Μεσογείου. Επίσης έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση μεγάλων ακινήτων σε περιοχές-φιλέτα της Ελλάδας, για τα οποία είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να περάσουν στην ιδιοκτησία του.

Ο 39χρονος Κροίσος βρίσκεται στη λίστα με τους πιο πλούσιους Τούρκους και μάλιστα στην τέταρτη θέση, αφού η συνολική του περιουσία ξεπερνά τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Εχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρώπινου Δυναμικού σε Βοστώνη και Χάρβαρντ, ενώ από το 2001, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του Αϊχάν Σαχένκ, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου Dogus, τον οποίο δεν άργησε να μετατρέψει σε κολοσσό, με τη μητέρα του Ντενίζ και την 45χρονη αδελφή του Φιλίτζ να μοιράζονται μέρος των κκερδών.

Παντρεμένος με μια πανέμορφη γυναίκα, με την οποία γνωρίστηκε ενώ σπούδαζε, έχει δύο παιδιά, είναι κομψός και με αριστοκρατικό αέρα. Επίσης είναι ένθερμος υποστηρικτής της τέχνης, με αδυναμία στη φωτογραφία (ως φοιτητής είχε κερδίσει και βραβεία). Εξέχον μέλος της αμερικανοτουρκικής κοινωνίας, εμφανίζεται πολύ σπάνια σε gala και δεξιώσεις, ενώ κρατά χαμηλό προφίλ κι ας κουμαντάρει έναν όμιλο 150 εταιρειών και 30.000 εργαζομένων, με παρουσία τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Είναι επικεφαλής της Garanti Bank, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας του, με ενεργητικό 90 δισ. ευρώ και υποκαταστήματα σε Ρουμανία και Μόσχα, η οποία αναδείχθηκε από το περιοδικό «Financial Magazine Euro Μoney» το 2011 ως η καλύτερη τράπεζα στην Τουρκία για ενδέκατη φορά.

Ο όμιλος Dogus ελέγχει επίσης μια σειρά τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star TV, NTV Spor TV, CNBC-e, Kral TV κ.ά.) και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ εκδίδει το τουρκικό «National Geographic» και το «Vogue». Το όνομά του φιγουράρει και στην αγορά αυτοκινήτων, αφού αντιπροσωπεύει δεκατέσσερις μάρκες και πάνω από ογδόντα μοντέλα, μεταξύ των οποίων οι Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Seat, Skoda και Scania.

Στον τουρισμό ο Φερίτ Σαχένκ ελέγχει τα ξενοδοχεία «Grand Hyatt» και «Park Hyatt» στην Κωνσταντινούπολη, και το «Maritim Hotel Grand Azur» στον Μαρμαρά, ενώ στον τομέα της μόδας συνεργάζεται με διεθνείς οίκους, όπως οι Emporio Armani, Gucci και Loro Piana. Στις κατασκευές, τον τομέα που ουσιαστικά ανέδειξε τόσο εκείνον όσο και τον πατέρα του παλαιότερα, έχει αναλάβει τμήμα της κατασκευής της γραμμής 1 του μετρό της Σόφιας και συμμετέχει στην υλοποίηση του αεροδρομίου στο Κίεβο, ενώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσει μέσω της θυγατρικής του D. Energy μεγάλα έργα, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φτάνει το 1 GW και σε αξία τα 2,2 δισ. ευρώ.


Τρεις γάμοι, 24 παιδιά, «Harrod’s», ξενοδοχεία και ποδόσφαιρο για τον σεΐχη του Κατάρ
Ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί είναι ο αγαπημένος σεΐχης του Κατάρ και των... Ελλήνων, αφού δεν είναι και λίγες οι φορές που έχει επισκεφτεί τη χώρα μας για τουρισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το όνομά του βρίσκεται πίσω από την αγορά του νησιού Οξυά στο Ιόνιο, καθώς και σε άλλες επενδυτικές προσπάθειες που θα εξελιχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Μπορεί πρόσφατα να απέσυρε το ενδιαφέρον του από την εκμετάλλευση της έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, δεν παύει όμως να εκφράζει το ενδιαφέρον του για άλλες επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 29 και 30 Ιανουαρίου θα βρεθεί σε επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όπου θα συναντήσει τον εμίρη.

Γεννημένος στην Ντόχα το 1952, ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst της Αγγλίας. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile, το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα «Hamad Mobile». Ο σεΐχης Χαμάντ αναγορεύτηκε διάδοχος του θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανώτατου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ, με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση, και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στις 27 Ιουνίου του 1995 πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Από τους τρεις γάμους του έχει αποκτήσει είκοσι τέσσερα παιδιά, έντεκα γιους και δεκατρείς κόρες. Η πρώτη σύζυγός του είναι κόρη του πρώτου εξαδέλφου του και με αυτήν έχει αποκτήσει δύο γιους και έξι κόρες. Με τη δεύτερη σύζυγό του έχει αποκτήσει πέντε γιους και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων και τον γεννημένο το 1980 σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, ο οποίος από το 2003 έχει οριστεί ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ. Με την τρίτη σύζυγό του έχει αποκτήσει τέσσερις γιους και πέντε κόρες. Του έχουν απονεμηθεί δεκάδες ανώτατες τιμητικές διακρίσεις από πολλά κράτη, όπως το Ομάν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Μαρόκο, ο Λίβανος, η Συρία, η Ολλανδία και η Μαλαισία.

Είναι ιδιοκτήτης του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο, της 133 μέτρων θαλαμηγού «Al Mirqab», η οποία έχει πλήρωμα πενήντα ενός ατόμων. Η θαλαμηγός, που διαθέτει πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, τζακούζι, αίθουσα συσκέψεων και άλλα πολλά, πέρυσι κατέπλευσε για λίγες ημέρες στο λιμάνι της Ρόδου προκαλώντας ποικίλα σχόλια για επενδυτικό ενδιαφέρον του σεΐχη στο Νησί των Ιπποτών.

Δικά του είναι ακόμη τα «Harrod’s», η κοσμική ακτή της Σαρδηνίας «Costa Esmeralda», το ξενοδοχείο «Galia» στο Μιλάνο, η ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν και μέρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Porsche, ενώ στο παρελθόν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για το νησί των Ωνάσηδων, τον Σκορπιό. Πρόσφατα εξάλλου αγόρασε τον οίκο μόδας Valentino για να τον κάνει δώρο σε μία από τις συζύγους του.

Ντάνιελ Λοέμπ: Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9,3 δισ. δολ.
Αγόρασε ελληνικά ομόλογα στο 17% της ονομαστικής τους αξίας και τα πούλησε μέσω του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού δημοσίου στο 34%, πετυχαίνοντας απόδοση 100% και αποκομίζοντας κέρδη 500 εκατ. δολαρίων μέσα σε λίγους μήνες. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ντάνιελ Λοέμπ, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund Third Point LLC, με την πετυχημένη του καριέρα στον χώρο των επενδύσεων έχει φτάσει στο σημείο να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9,3 δισ. δολαρίων.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου και μια ισχυρή προσωπικότητα που απασχολεί συχνά τις οικονομικές στήλες με τις επενδυτικές κινήσεις του αλλά και τις περίφημες ανοιχτές επιστολές του προς τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών στις οποίες συμμετέχει, όπως είναι η Yahoo, η Apple Inc και η Murphy Oil Corp. Και στο εξής, όπως όλα δείχνουν, θα απασχολεί συχνά και την Ελλάδα. «Η ελληνική αγορά μετοχών είναι σχετικά μικρή, αλλά η χώρα είναι διψασμένη για κεφάλαια κι εμείς έχουμε όρεξη να επενδύσουμε σε ισχυρές επιχειρήσεις που διοικούνται από ταλαντούχες ομάδες διοίκησης» διαμήνυε πριν από λίγες ημέρες στους επενδυτές της η Third Point, που ήταν αρχικά ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για την αγορά του ΟΠΑΠ.

Ο εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος γεννήθηκε το 1961 και μεγάλωσε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Ο πατέρας του Ρόναλντ Λοέμπ υπήρξε δικηγόρος ειδικευμένος σε εταιρικά ζητήματα, ενώ η μητέρα του Κλερ ήταν ιστορικός. Είναι ανιψιός της Ρουθ Χάντλερ, της δημιουργού της πιο γνωστής κούκλας όλων των εποχών, της Barbie, και πρώην προέδρου της εταιρείας παιχνιδιών Mattel.

Σπούδασε οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αρχισε να δουλεύει ως χρηματιστής το 1983, ενώ το ταλέντο του στις επενδύσεις το έδειξε από την εποχή που άρχισε να εργάζεται για την εταιρεία Jefferies & Company. Το 1990 εργάστηκε για την επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert, την πέμπτη μέχρι τότε μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ 1992 βρέθηκε στη Citibank ως πωλητής ομολόγων υψηλού κινδύνου. Το 1995 παραιτήθηκε από τη Citicorp και ίδρυσε τη Third Point LLC, μια επενδυτική φίρμα η οποία ασχολήθηκε αρχικά με την καταγραφή υπεραξιών από προβληματικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε επενδύσεις όπως το κρατικό χρέος. Ετσι μια εταιρεία με αρχικό κεφάλαιο 2,5 εκατ. ευρώ μέσα σε δεκαεπτά χρόνια βρέθηκε να διαχειρίζεται 10 δισ. ευρώ.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ-ESPRESSO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου