Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

20 (ακόμα) πράγματα που αξίζει να μάθεις για την μπίρα

Εκεί που κάθεσαι, λοιπόν, σου έρχεται μια επιθυμία για μπίρα. Ειδικά τώρα που καλοκαίριασε, σου συμβαίνει συχνά. Ποιος δεν θα ήθελε μια δροσιστική,


γευστική μπιρίτσα τώρα αμέσως; 

Ανοίγεις το ψυγείο και βλέπεις μια lager και μια pilsener. Και δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις. Ίσως, όμως, αν τις γνώριζες λίγο καλύτερα, θα μπορούσες να αποφασίσεις ποια ταιριάζει περισσότερο στη συγκεκριμένη στιγμή σου.

Μην ανησυχείς, όμως, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ: για να μάθεις #oposprepei τα τι και τα πώς της αγαπημένης σου μπίρας και να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

> Η μπίρα πήρε το όνομά της από το λατινικό 'Bibere', που σημαίνει 'πίνω'. Ωστόσο, η πρώτη λεπτομερής αναφορά στην μπίρα έγινε από τους Σουμέριους το 4.000 π. Χ. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

> Η μπίρα δεν θεωρείτο αλκοολούχο ποτό στη Ρωσία μέχρι το 2013. Πολύ παλαιότερα, στην Αίγυπτο των Φαραώ, ο ζύθος λειτουργούσε ως εθνικό νόμισμα.

> Η κατανάλωση της μπίρας στην Ελλάδα το καλοκαίρι σχεδόν δεκαπλασιάζεται. Στο στατιστικό συνεισφέρουν τα μέγιστα οι τουρίστες, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες, που όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο περισσότερο στρέφονται στην μπίρα. 



> Αν νομίζεις ότι πρέπει να την πίνεις παγωμένη, τότε κάνεις λάθος. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η γεύση της αλλοιώνεται και γίνεται ουδέτερη. Η μπίρα πρέπει να είναι δροσερή, οπότε απλά αρκεί να δροσίσεις το ποτήρι σου με νερό για να είναι στην ίδια θερμοκρασία με την μπίρα σου.

> Σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία των κελαριών δεν μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, υπάρχει η ανάγκη τεχνητής ψύξης. Αυτός είναι ο λόγος που τα πρώτα ζυθοποιεία της Ελλάδας κατασκευάζονταν δίπλα σε παγοποιεία. Σήμερα, ευτυχώς, υπάρχουν τα κλιματιστικά.

> Το φως του ηλίου χαλάει την μπίρα. Για αυτό τα μπουκάλια μπίρας δεν είναι ποτέ εντελώς διάφανα, αλλά έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα. 

> Η Lager είναι ξανθιά μπίρα χαμηλής ζύμωσης, με γεμάτη γεύση και άρωμα ψημένου κριθαριού. Αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και πήρε το όνομά της από το γερμανικό lagern (αποθηκεύω) γιατί η μπίρα αυτού του τύπου αποθηκεύεται για αρκετές εβδομάδες σε χαμηλές θερμοκρασίες πριν καταναλωθεί.

> Η Pilsener είναι ξανθιά μπίρα lager, με εντονότερο άρωμα και γεύση λυκίσκου, την οποία της χαρίζουν οι πιο εκλεκτές ποικιλίες πρώτων υλών. Το όνομά της το πήρε από το χωριό Pilsen της Βοημίας, όπου και παρήχθη για πρώτη φορά.

> Και οι δύο πίνονται στους 4-7 βαθμούς Κελσίου και σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.

> Οι lager ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα. Λατρεύουν τους μεζέδες, τις σαλάτες, τα ψητά λαχανικά, το κοτόπουλο, τα ζυμαρικά και το ριζότο.

 > Από την άλλη, τις pilsener τις προσφέρουμε κατά προτίμηση με πικρά και πιπεράτα πιάτα, με οτιδήποτε ψήνεται στο barbecue, αλλά και με πιο premium εδέσματα. Ποικιλίες τυριών, ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή ταιριάζουν τέλεια με μια pilsener.

> Το χρώμα του σώματος της μπίρας καθορίζεται από την ή τις βύνες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή της. Βασική διαδικασία για την παρασκευή της μπίρας είναι η βυνοποιήση των δημητριακών και μετά η ξήρανσή τους ή καβούρδισμα. Αυτό είναι που δίνει στη μία το ξεχωριστό χρυσαφένιο χρώμα της, ενώ στην άλλη την ξανθιά, καλοκαιρινή απόχρωση.

> Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης υπογράμμισε  την ευεργετική επίδραση της μπίρας στην υγεία, ενώ στο Μεσαίωνα, ήταν πιο ασφαλές να πιεις μπίρα καθώς το νερό ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος για να προσβληθεί κανείς από χολέρα και πανώλη.
 
> Η μπίρα δεν κάνει κοιλιά όπως πιστεύεις. Φούσκωμα ναι, προκαλείται, λόγω του διοξειδίου του άνθρακα, κοιλιά όμως όχι.

> Ίσα ίσα, είτε είναι Lager είτε Pilsener, σύμφωνα με έρευνες σε προστατεύει από τα κατάγματα, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, αποτρέπει τις πέτρες στα νεφρά, ενώ γενικά τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα κι έχει αντικαρκινική δράση.

> Επίσης, όποια κι αν διαλέξεις από τις δύο θα σου δώσει χαρά αφού αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Β6 και σε κάνει και πιο δημιουργικό.

> Αν μετά την προπόνηση είσαι αρνητικός στην πρόταση του κολλητού “Πάμε για μία μπιρίτσα”, τότε μάθε ότι μειώνει την κούραση μετά την άσκηση και κάνει καλό στους μυς σου χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

> Άσε που ρίχνει την πίεση και μειώνει και το στρες. Δηλαδή όποια κι αν διαλέξεις από τις δύο, αποτελούν ιδανική επιλογή για μετά την δουλειά.

> Αν αγχώνεσαι για τις θερμίδες, τότε υπολόγισε ότι ένα λίτρο μπίρας περιέχει περίπου 350 θερμίδες. Λιγότερο και από μια πορτοκαλάδα.

> Κι επειδή η καλή μπίρα από τον αφρό φαίνεται, παρατήρησε πως διατηρείται ο αφρός  στην εζα ζ fine lager και στην εζα ζ premium pilsener στο ποτήρι σου. 


Είτε Pilsener, είτε Lager η ΕΖΑ φτιάχνει δύο μπίρες η μία καλύτερη από την άλλη. Δοκίμασέ τις και θα το καταλάβεις.

oneman.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου