Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Γνωστός ισλαμιστής ο δράστης της επίθεσης στο Αμβούργο


Ισλαμιστής που ήταν γνωστός στις Αρχές αλλά δεν θεωρούνταν τζιχαντιστής ήταν ο 26χρονος δράστης της χθεσινής επίθεσης με μαχαίρι σε αγορά του Αμβούργου, που προκάλεσε το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων έξι, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία της πόλης.

Οι Αρχές επισήμαναν ότι σε αυτό το στάδιο υπάρχουν ενδείξεις πως ο δράστης είχε ισλαμιστικά κίνητρα, όμως διευκρίνισαν ότι έπασχε και από ψυχολογικά προβλήματα.

Ο 26χρονος προερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία, όμως είχε απορριφθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης πως κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο δράστης φώναζε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ακινητοποιήθηκε τελικά από περαστικούς, οι οποίοι τον παρέδωσαν στην Αστυνομία.

Η Αστυνομία του Αμβούργου πραγματοποίησε έρευνα στο κέντρο φιλοξενίας όπου διέμενε ο 26χρονος. Έως τώρα δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι είχε συνεργούς ή συνεργάτες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο η επίθεσηδιαπράχθηκε από αιτούντα άσυλο μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τον πρώτο χρόνο της προσφυγικής κρίσης, ενώ η χώρα απέχει λιγότερο από δύο μήνες από τις βουλευτικές εκλογές.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε «οργισμένος» από το γεγονός ότι ο δράστης ήταν ένας άνθρωπος που αρχικά «ζήτησε προστασία ανάμεσά μας αλλά στη συνέχεια «έστρεψε το μίσος του εναντίον μας». Τόνισε με νόημα πως το περιστατικό καταδεικνύει την ανάγκη να λυθούν τα νομικά και πρακτικά εμπόδια για τις απελάσεις.

Το ζήτημα του γρήγορου επαναπατρισμού αιτούντων που έχουν απορριφθεί έχει επισημανθεί και στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται πως ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο, ο Ανίς Αμρί, είχε επίσης υποβάλει αίτηση που είχε απορριφθεί.

Στην περίπτωση Αμρί, η Γερμανία κατηγορεί την πατρίδα του, την Τυνησία, πως κωλυσιεργούσε επί μήνες, καθυστερώντας την έκδοση.

Skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου