Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Αυτός ο Καναδός έχει φτιάξει τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου-Πού κατατάσσει την Ελλάδα



Ο Magnus Nilsson είναι ο επικεφαλής σεφ του Fäviken που περιμένει τους ταξιδιώτες της γεύσης να το ανακαλύψουν κάπου στα βορειοδυτικά της Σουηδίας. Γεμάτο από ζωμούς λαχανικών, ανάμεσα τους γογγύλια και αγγούρια μπορείς να διακρίνεις την αδυναμία του στα προϊόντα τοπικής παραγωγής με βούτυρο χτυπημένο στο χέρι και ζαμπόν από μια φάρκα στα πέριξ. 



Τακτοποιημένο εξαντλητικά, το ψυγείο του Ιταλού Massimo Bottura είναι γεμάτο απο μικρά βάζα μαριναρισμένων γεύσεων. Το κομμάτι από προσούτο βασιλεύει σε αυτό το πραγματικά σισιλιάνικο ναό της γεύσης. 



Ο Andoni Luis Aduriz από την Ισπανία μαγειρεύει καθημερινά για τη σύζυγο και τον γιο του. Με αδυναμία του τα θαλασσινά αλλά και οτιδήποτε είναι φρέσκο και της εποχής είναι ο ιδιοκτήτης ενός ψυγείου που μυρίζει Μεσόγειο. 


Όταν το εστιατόριο του Sebastien Bras από τη Γαλλία είναι κλειστό και δεν αποπλανεί τους πελάτες του με το μενού των 3 Michelin, o chef ετοιμάζει πρωινό, γεύμα και δείπνο για εκείνον και την οικογένεια του. Στο ψυγείο του υπάρχει τσαχπίνικο chutney, μαύρη τρούφα, πουρές, μανιτάρια και λάδι μέντας από το Βιετνάμ. 


Στο ψυγείο της οικογένειας Bras υπάρχει πάντα σπιτικό γιαούρτι, κόκκινο κρασί, φρούτα εποχής και χυμοί φράουλας ή βατόμουρου. 


Ο Daniel Achilles από το Βερολίνο αγαπάει τα οργανικά προϊόντα. Στο ψυγείο του υπάρχει πάντα cream cheese και μουστάρδα Dijon mustard ενώ η soya τον ακολουθεί στα γευστικά του ταξίδια στην Ανατολή.



Γιαούρτια, επιδόρπια κρέμας καραμελέ και παστή ρέγγα από το ΙΚΕΑ. Φράουλες, σοκολάτα γάλακτος και μικρά κομμάτια μήλου για τα πιτσιρίκια της ζωής του. Το ψυγείο του Akrame Benallal που διευθύνει ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στο Παρίσι οικογενειοκρατείται.


Προβατίσιο τυρί, λαχανικά, περισσότερα λαχανικά, αυγά, φρούτα, σούπα απο λαχανικά, ψάρι. Το ψυγείο του Jοs Avillez επιβεβαιώνει την αδυναμία του στην κουζίνα της Πορτογαλίας με ένα σκέρτσο παραπάνω. 


Η Hélène Darroze είναι υπερήφανη για τη Γαλλία της. Αυτό φαίνεται από τα ράφια του ψυγείου της που διακρίνεται foie gras, σαμπάνια και τυρί Comté για πλούσιες, κρεμώδεις σούπες. 



Σχεδόν τα πάντα υπάρχουν στο ψυγείο του Bo Bech. Από βολβούς σε τουρσί σε γάλα που έχει υποστεί ζύμωση σε δαμάσκηνα από την Ιαπωνία, ο οικοδεσπότης του Δανέζικου Kitchen Nightmares δεν φοβάται τις γεύσεις. - Πηγή: © Carrie Solomon / Courtesy of TASCHEN


Ο Γερμανός chef Sven Elverfeld έχει αδυναμία στο ελληνικό φαγητό για αυτό άλλωστε στο ψυγείο του έχει εκλεκτή Ελληνική φέτα, τζατζίκι και άλλες μεσογειακές νοστιμιές. Καμία όμως δεν μπαίνει στο επάνω ράφι, αυτό που ανήκει μονάχα στις σπιτικές μαρμελάδες της μητέρας του. 


Ο Καναδός «ψηφιακός νομάς», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, Ίαν – αγνώστου επιθέτου – καυχιέται για τα πολλά ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει στη ζωή του και τιςπαραδοσιακές γεύσεις που έχει απολαύσει στις περιπέτειες του σε 188 από τις 196 χώρες του κόσμου. Οι γνώσεις που αποκόμισε καθόλη τη διαδρομή του του επέτρεψαν να δημιουργήσει ένανχάρτη με τις καλύτερες έως τις χειρότερες γαστρονομικές του εμπειρίες.


Ο Ίαν γεννήθηκε στο Κεμπέκ και κατάφερε να πραγματοποιήσει τοπαιδικό του όνειρο, να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας το 2002 μία ιστοσελίδα, οι πόροι της οποίας ήταν αρκετοί για να ταξιδεύει ασταμάτητα.

16 χρόνια αργότερα ο Καναδός έχει καταφέρει να συλλέξει σημαντικές εμπειρίες και δίνει μία εικόνα των όσων έχει απολαύσει… και όσων δεν έχει απολαύσει, μέσα από τον αναλυτικό χάρτη γεύσεων του.

Στον χάρτη του οι χώρες κατατάσσονται σε εκείνες που το φαγητό τους ήταν ιδιαιτέρως καλό, αυτές με «εκπληκτική» γαστρονομική κουλτούρα, τις καλές, τις μέτριες, τις πολύ μέτριες, τις κακές και τις απαίσιες.


Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται μόλις τέσσερις χώρες:Γαλλία Ιαπωνία, Βιετνάμ και Περού. Κατακτούν την κορυφή λόγω των αυθεντικών γαστρονομικών τους προτάσεων, που στηρίζονται σε έξυπνες ιδέες και πλούτο γεύσεων και υλικών.

Στη δεύτερη κατηγορία συναντάμε την Ελλάδα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Λάος και την Κορέα (Βόρεια και Νότια). Οι χώρες αυτές ξεχωρίζουν για τις υπέροχες μυρωδιές και γεύσεις των φαγητών τους.

Όντας Καναδός θα περίμενε κανείς να κατατάσσει τη χώρα του ψηλά, όμως το καναδέζικο φαγητό είναι για τον ίδιο εντελώς μέτριο και ακόμη χειρότερο αυτό των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζει κακό.

Cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου