- Για πρώτη φορά μετά το 2013 αναστέλλεται η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ! - Αυτό σημαίνει πως ο δημόσιος τομέας "παγώνει" - Αναγκαστική άδεια ή προσωρινή αναγκαστική αργία για όσους δεν κρίνονται... απολύτως απαραίτητοι - Οι 1,4 εκατομμύριο Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να πληρώνονται - Αναλυτικά τι αλλάζει από σήμερα σε Στρατό, Δικαιοσύνη, Λευκό Οίκο - Πιθανό να κλείσουν εθνικά πάρκα και αξιοθέατα - Με αυτή την εξέλιξη ο Ντόναλντ Τραμπ "γιόρτασε" έναν χρόνο ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ!
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν τα βρήκαν και η χώρα ζει μια κατάσταση που είχε να συμβεί από το 2013. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το προσωπικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που δεν κρίνεται απαραίτητο λαμβάνει άδεια. Ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Όσοι θεωρούνται απαραίτητοι, όπως αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες ασφαλείας, εξακολουθούν να εργάζονται. Ο Ντόναλντ Τραμπ πριν ακριβώς έναν χρόνο ορκίζονταν ως ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σήμερα, έχει να διαχειριστεί την μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του. Μέχρι την επόμενη…
Ο Τραμπ θα δώσει αναδρομικά όσους μισθούς χαθούν;
Έπειτα από προηγούμενα περιστατικά παύσης της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το Κογκρέσοείχε ψηφίσει για την καταβολή αναδρομικά των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να στηρίξει παρόμοιο μέτρο. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος χθες, Παρασκευή 19.01.2018.
Οι εργαζόμενοι άρχισαν να μαθαίνουν από χθες αν θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Όμως οι επίσημες ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα.
Η προηγούμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους συνέβη τον Οκτώβριο του 2013. Διήρκησε για 16 ημέρες. Στη διάρκειά της περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
Τι σημαίνει όμως η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους; Ακολουθούν λεπτομέρειες για το αναμένεται να συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Αναλυτικά όλα όσα αλλάζουν στις ΗΠΑ από σήμερα
Στρατός: Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν. Ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ενστόλων θα εξακολουθήσει να εργάζεται. Ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία. Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις προειδοποίησε μάλιστα ότι αν διαρκέσει η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους υπάρχει κίνδυνος να μην συντηρούνται τα πολεμικά πλοία και να αναγκαστούν να παραμείνουν στο έδαφος τα αεροσκάφη.
Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.
Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία. Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του. Αναμένεται, μάλιστα, να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Τι ισχύει με πάρκα, αξιοθέατα και ταξίδια
Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα. Έτσι όλα δείχνουν πως το προσωπικό ασφαλείας θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.
Click4more: «Θα πεθάνουν άνθρωποι»! «Σφάζονται» Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για την εξέλιξη – σοκ
Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν. Σε κάποια από αυτά, μάλιστα, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου η είσοδος αποκλείονταν με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το αν θα ισχύσει τελικά αυτό, μένει να φανεί. Το Smithsonian από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.
Ταξίδια: Οι επιβάτες των τραίνων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.
Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.
Μεγάλο οικονομικό κόστος!
Να σημειωθεί εδώ πως ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την «παράλυση» του 2013 κυμάνθηκαν μεταξύ 2-6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο θα είναι το κόστος αυτή τη φορά. Κι αυτό διότι κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό θα ισχύσει το… λουκέτο του 2017. Η λογική λέει πως όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «πληγή».
Όπως και να ‘χει, οι ΗΠΑ περνούν ξανά μια δύσκολη περίοδο, με την κόντρα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να μην μένει πια μόνο μέσα στις αίθουσες του Κογκρέσου, αλλά να επηρεάζει άμεσα την ζωή και την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων -αν όχι περισσότερων- αμερικανών πολιτών…
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου