Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Κακούργημα η υποκλοπή συνομιλιών. Τα δικαστήρια δεν θα τις δέχονται ως αποδεικτικά στοιχεία



Για ιδιωτική και μόνο χρήση θα επιτρέπεται πλέον η βιντεοσκόπηση και καταγραφή συνομιλιών, καθώς τα δικαστήρια δεν θα δέχονται προϊόντα συναφούς δραστηριότητας ως αποδεικτικά στοιχεία .


Σε κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη ως και δέκα έτη μετατρέπεται το αδίκημα της υποκλοπής συνομιλιών και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, όπως και της βιντεοσκόπησης ιδιωτικών και προσωπικών στιγμών με κρυφή και φανερή κάμερα, ακόμη και η βιντεοσκόπηση με κινητό τηλέφωνο. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκης. Παράλληλα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας σε περίπτωση υποκλοπών. Σκοπός του νομοσχεδίου, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, η περιφρούρηση και θωράκιση της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικότητας των πολιτών. 

Ακόμη, με διάταξη του νομοσχεδίου κλείνουν όλα τα «παράθυρα» που υπήρχαν ως τώρα και τα οποία επέτρεπαν στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικό στοιχείο την καταγραφή ή τη βιντεοσκόπηση συνομιλιών. Οι περιπτώσεις αυτές ήταν η επίκληση συνομιλιών για την απόδειξη κακουργηματικής πράξης και η επίκληση στοιχείων που κατοχυρώνουν την αθωότητα κατηγορουμένου, η οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί με άλλον τρόπο. 

Ετσι τώρα πλέον δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε στα δικαστήρια παράνομα, όπως χαρακτηρίζονται, αποδεικτικά μέσα (προϊόντα υποκλοπών και παρακολουθήσεων). Οι δικαστικές και ανακριτικές αρχές θα λαμβάνουν υπόψη τους παρόμοια μέσα μόνο εφόσον αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας και στη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. 


Επίσης, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου τιμωρείται αυστηρά όποιος παραβιάζει το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας) με την «είσοδό του» στο δίκτυο ή στο λογισμικό εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται ο δράστης που εμπορεύεται ή εκμεταλλεύεται το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών και βιντεοσκοπήσεων. Σε βαθμό κακουργήματος θα τιμωρείται όμως και ο υποκλοπέας, εφόσον προκληθεί κίνδυνος στο πολίτευμα, στην ασφάλεια του κράτους και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων οργανισμών κοινής ωφελείας, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κ.λπ. 

Τέλος προβλέπονται αυστηρές υποχρεώσεις από τις εταιρείες τηλεφωνίας και ειδικότερα της κινητής, προς αποφυγήν υποκλοπών μέσω των τεχνικών εγκαταστάσεών τους. Οι εταιρείες υποχρεούνται μάλιστα να εφαρμόζουν ειδικό σχέδιο ασφαλείας για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. 

Η μετατροπή του αδικήματος της παράνομης βιντεοσκόπησης και καταγραφής συνομιλιών αποφασίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο με το «ροζ» DVD του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ.Ζαχόπουλου και της προφυλακισμένης κυρίας Εύης Τσέκου, τη μαγνητοφώνηση από τον κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλο της συνομιλίας του με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Κ.Κουκοδήμο , καθώς και τη μαγνητοφώνηση από τον κ. Στ. Χίο της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Μega κ. Δ.Καμπουράκη . 

Eurokinisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου