Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

FBI για Novartis: Πώς χρηματίζονταν οι γιατροί



Του Θόδωρου Παπαδόπουλου

Τέσσερις διαφορετικοί τρόποι χρηματισμού των γιατρών από τη Novartis περιγράφονται στις δεκάδες σελίδες που απέστειλε το FBI στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου.

Όπως αποκαλύπτει το politik.gr οι μέθοδοι ήταν τέσσερις. Το «εθνικό συνέδριο και πολυτελή ταξίδια», «τα ηλεκτρονικά πάνελ», η «δημιουργία απατηλών τιμολογίων» και η «απευθείας πληρωμή στους γιατρούς».


Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές η εταιρεία είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα πληρωμής «μαύρου» χρήματος σε γιατρούς προκειμένου να αυξάνει τον όγκο των συνταγογραφήσεών της.
Novartis και «Exactly»

Το πρόγραμμα ονομάστηκε EXACTLY («ακριβώς») και ήταν το μεγαλύτερο που είχε εκπονηθεί ποτέ από τη Novartis -και μάλιστα από Έλληνα. Το πρόγραμμα επέτρεπε στους αντιπροσώπους και τους διευθυντές πωλήσεων να «σπρώχνουν» τρία φάρμακα της Novartis σε κάθε γιατρό. Τα έγγραφα όμως του συγκεκριμένου σχεδίου, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, καταστράφηκαν.
Novartis και Sandoz

Κομβικό ρόλο στη δωροδοκία γιατρών μέσω συνεδρίων έπαιξε η εταιρεία Sandoz συμφερόντων Novartis. Η εταιρεία παρείχε στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής για εθνικά συνέδρια και πολυτελή ταξίδια. Το αντάλλαγμα ήταν η συνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis.

Επιπλέον, η Sandoz διοργάνωνε ομάδες συζήτησης που παρείχαν στους γιατρούς πληροφορίες για την εταιρεία μαζί με ένα Σαββατοκύριακο ψυχαγωγίας. Σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν άλλος από το να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis. Εάν ο γιατρός δεν συμφωνούσε, τότε πολύ απλά δεν του επιτρεπόταν να λάβει μέρος.
FBI για τα συνέδρια με έλληνες γιατρούς

Στα στοιχεία που απέστειλαν οι αμερικανικές υπηρεσίες κάνουν λόγο για ένα συνέδριο που έγινε μεταξύ 2010 και 2011 στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό συμμετείχαν 50 – 60 γιατροί από την Ελλάδα οι οποίο ήδη συνταγογραφούσαν συγκεκριμένο φάρμακο της Novartis.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI η «ημερήσια διάταξη προωθούνταν μόνο στο προσωπικό που συμμετείχε με σκοπό να τους λαδώσουν στο Μανχάταν». Μάλιστα οι εργαζόμενοι της Sandoz χρησιμοποιούσαν μία κάρτα της American Express προκειμένου όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί να πληρώνουν τα γεύματα και την ψυχαγωγία των γιατρών. Η Novartis πλήρωνε ακόμη και τα έξοδα εγγραφής του συνεδρίου προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτό οι γιατροί.

Κάποια άλλη στιγμή διοργανώθηκε ένα άλλο συνέδριο στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο Κιότο. Σε αυτό συμμετείχαν γύρω στους 120 γιατρούς μαζί με τις οικογένειές τους. Οι γιατροί φέρονται να έλαβαν από 3.000 έως 5.000 ευρώ ο καθένας, όπως αναφέρεται στα έγγραφα των αμερικανικών αρχών. Με τη μόνη διαφορά ότι παρουσιάστηκαν στο συνέδριο μόνο την πρώτη μέρα για να λάβουν το πρόγραμμα και την τελευταία το πιστοποιητικό παρακολούθησης. Το αντάλλαγμα ήταν 100 συνταγογραφήσεις από κάθε γιατρό.
Οι εβδομαδιαίες συζητήσεις και τα 500αρια

Μία ακόμη μέθοδος για την προσέγγιση και το χρηματισμό γιατρών ήταν η διεξαγωγή μίας επιστημονικής συνάντησης εβδομαδιαίας διάρκειας στην οποία συμμετείχαν γιατροί. Σε αυτές ένας ψυχολόγος αναλάμβανε να κάνει μία δίωρη παρουσίαση στους γιατρούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα έγγραφα του FBI τα αποτελέσματα χρησιμοποιούνταν «προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό από τον ΕΟΦ». Οι γιατροί έφερναν και τις οικογένειές τους μαζί. Ωστόσο μεταξύ γιατρών και Sandoz υπήρχε συνεννόηση εκ των προτέρων αναφορικά με τις συνταγογραφήσεις που θα έκανε ο καθένας.
Novartis και ηλεκτρονικά πάνελ

Τα ηλεκτρονικά πάνελ ήταν μία ακόμη μέθοδος που είχε εφεύρει η εταιρεία. Στόχος του προγράμματος ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών για ιατρικούς σκοπούς και την διεύθυνση έρευνας μάρκετινγκ. Οι γιατροί φέρονται να λάμβαναν μία έρευνα για διερεύνηση αγοράς. Όταν ολοκληρωνόταν ελάμβαναν χρήματα τα οποία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 500 ευρώ, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που έφταναν και τα 1.000. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές η εταιρεία ήθελε με αυτό τον τρόπο να δωροδοκήσει γύρω στους 400 γιατρούς. Κατάφερε όμως να προσεγγίσει συνολικά 200.

 Politik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου