Οι παράγοντες που διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια είναι πολλαπλοί.
Μια κατηγορία ειδικών εξετάσεων, που απευθύνονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, συμβάλλουν στην αύξηση τω επιπέδων ενέργειας.
Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα στο γιατρό τους είναι η κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, νιώθουν κουρασμένοι συχνότερα από το φυσιολογικό. Ξυπνούν κουρασμένοι, δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της εργασίας τους και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις επιβαρύνονται, λόγω χαμηλών επιπέδων ενέργειας.
Η δυσκολία οφείλεται στο γεγονός ότι οι παράγοντες που διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια είναι πολλαπλοί.
Ειδικές εξετάσεις, που ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις, εντοπίζουν τους παράγοντες που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.
Η κούραση είναι ένα φυσιολογικό αίσθημα που εκδηλώνεται μετά από σημαντική σωματική δραστηριότητα, συνήθως κατά το τέλος της ημέρας. Η κούραση, σηματοδοτεί ότι ο οργανισμός χρειάζεται να ξεκουραστεί, να διορθώσει βλάβες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ωστόσο, ότι δεν αρκεί να ξεκουραστούν ώστε να ανακτήσουν τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής.
Ξυπνάνε κουρασμένοι, νιώθουν υπνηλία, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη πνευματική διαύγεια και εκνευρισμό, που πηγάζει από την εξάντληση του οργανισμού και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να τα καταφέρουν με τις υποχρεώσεις τους.
Το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα παράγεται σε οργανίδια που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια. Κάθε κύτταρο στο σώμα, περιέχει αρκετές χιλιάδες μιτοχόνδρια.
Εικόνα 1: το 90% της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα, παράγεται στα μιτοχόνδρια. US National Human Genome Research Institute
Ο ρόλος τους είναι να μετατρέπουν συστατικά από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια. Ένα σύστημα αλυσιδωτών χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια, παράγει σταθερά ενέργεια στο εσωτερικό των κυττάρων.
Η δυσλειτουργία των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα εκδηλώνεται με αίσθημα σταδιακά αυξανόμενης κούρασης και εξάντλησης που δεν ανακουφίζεται μετά από ξεκούραση.
Η χαμηλή απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, είναι σημαντικός παράγοντας στην εκδήλωση χρόνιων ασθενειών όπως είναι τα αυτοάνοσα, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και ο διαβήτης[1-3].
Οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι οι ακόλουθοι:
Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.
Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα.
Η κατανάλωση κενών θερμίδων: υψηλά επεξεργασμένες τροφές με χαμηλή θρεπτική αξία.
Γενετική προδιάθεση.
Παραγωγή ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα (οξείδωση), με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ο οργανισμός προλαβαίνει να διορθώσει (αντιοξειδωτικοί μηχανισμοί).
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία δεν μπορούσε να μετρηθεί στην κλινική πράξη. Οι συστάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων γινόταν εμπειρικά με τη χορήγηση κυρίως του συνενζύμου Q10. Το συγκεκριμένο συνένζυμο ωστόσο, είναι μόνο ένα από τα 30 και πάνω μικροθρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την βέλτιστη λειτουργία των μιτοχονδρίων.
Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανιχνεύουν το επίπεδο δυσλειτουργίας των μιτοχονδρίων. Μετρούν τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στα μιτοχόνδρια (μεταβολίτες)[4].
Η μέτρηση των μεταβολιτών παρέχει ακριβή στοιχεία για τους παράγοντες που προκαλούν την μιτοχονδριακή δυσλειτουργία.
Τα θρεπτικά στοιχεία (Λίπη, Υδατάνθρακές, Πρωτεΐνες) μετατρέπονται στα μιτοχόνδρια, σε ενέργεια ακολουθώντας μια προκαθορισμένη σειρά αντιδράσεων (εικόνα 2).
Εικόνα 2: Μεταβολικά μονοπάτια και κύκλος παραγωγής ενέργειας.
Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αντιδράσεις είναι απαραίτητη η παρουσία μικροθρεπτικών συστατικών, σε επαρκή ποσότητα. Ελλείψεις προκαλούν μπλοκάρουν τον κύκλο παραγωγής ενέργειας σε διαφορετικά σημεία.
Η διόρθωση τους των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, μειώνει το αίσθημα κούρασης, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας και την καθημερινότητα των ασθενών με κόπωση.
Με βάση την κλινική μας εμπειρία, η αποκατάσταση των μηχανισμών όπου παράγεται η ενέργεια στο σώμα επιφέρει:
Εξάλειψη του αισθήματος χρόνιας κόπωσης και εξάντλησης και επαναφορά του φυσιολογικού αισθήματος κούρασης που εξαλείφεται με επαρκή ανάπαυση.
Βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.
Βελτίωση της πορείας στην πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νοσημάτων.
Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Βελτίωση της διάθεσης.
Βελτίωση της πνευματικής διαυγείας και της συγκέντρωσης.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ωστόσο, ότι ο οργανισμός δεν επουλώνει γραμμικά καταγράφοντας μια σταθερή βελτίωση καθώς διορθώνονται οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που εντοπίζονται στις μεταβολομικές αναλύσεις.
Συχνά αναμένεται από τους ασθενείς με την έναρξη μιας αγωγής, η άμεση ή σταθερή βελτίωση της εικόνας ενός προβλήματος υγείας.
Εικόνα 3: Ο οργανισμός δεν επουλώνει γραμμικά καταγράφοντας μια σταθερή βελτίωση.
Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκαθιστά βλάβες ακολουθώντας μια πορεία με διακυμάνσεις, που οδηγούν τελικά σε βελτίωση και αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Εικόνα 4: Ο ανθρώπινος οργανισμός αποκαθιστά βλάβες ακολουθώντας μια πορεία με διακυμάνσεις.
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
Η άμεση διαχείριση των παραγόντων που εντείνουν το αίσθημα της χρόνιας κόπωσης είναι βασική στα αυτοάνοσα νοσήματα. Σε συνδυασμό με τη βελτίωση επιπρόσθετων συμπτωμάτων όπως ο χρόνιος πόνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η φλεγμονή, οι διαταραχές του ύπνου και οι εναλλαγές της διάθεσης, αλλάζουν την καθημερινότητα του ασθενή και τον βοηθούν να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εκδήλωση της νόσου.
Η επιστημονική μας ομάδα έχει διαχειριστεί περισσότερα από 25.000 περιστατικά με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα.
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.
Dr.tsoukalas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου