Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Γιατί οι άνθρωποι απατούν; H μελέτη εντοπίζει οκτώ λόγους!

 

Γιατί οι άνθρωποι απατούν; Οι άνθρωποι που απατούν μερικές φορές έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να απατούν επειδή αισθάνονται, ότι έχουν κάτι να αποδείξουν ή δεν μπορούν να πιστέψουν, ότι κατάφεραν να κατακτήσουν έναν τόσο απίστευτο σύντροφο.


H μελέτη εντοπίζει οκτώ βασικούς λόγους, για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν τον σύντροφό τους, ο θυμός και η έλλειψη αυτοεκτίμησης ήταν στην κορυφή της μελέτης.


Ένα σημαντικό σημείο για να μπορέσουμε να συμπεράνουμε είναι η κατανόηση του λόγου και της αιτίας.


Μια αμερικανική μελέτη που ισχυρίζεται, ότι έχει αποκωδικοποιήσει οκτώ κίνητρα απιστίας μπορεί να βοηθήσει. Γιατί το έκανε αυτό; Αρκετά συχνά, το σεξ προσδιορίζεται ως ο κύριος λόγος, αλλά μια μελέτη του 2020,  το διαψεύδει.


Τρεις Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Πανεπιστήμιο Stony Brook συνεργάστηκαν για να διεξαγάγουν μια διαδικτυακή έρευνα, για να ανακαλύψουν τι παρακινεί τους ανθρώπους να είναι άπιστοι. Ρώτησαν σχεδόν 500 άτομα που είχαν ήδη απατήσει τους συντρόφους τους για τα κίνητρά τους. 77 ερωτήσεις αφορούσαν το να μάθουμε το «γιατί» και είναι ενδιαφέρον, ότι πολύ λίγες από τις υποθέσεις είχαν σχέση με το σεξ.


Από τον μεγάλο αριθμό απαντήσεων, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν οκτώ βασικά κίνητρα.


1. Θυμός.


Ένα τυπικό κίνητρο για την απιστία είναι ο καταπιεσμένος θυμός στον σύντροφο ή σε μια διαμάχη και μια σύγκρουση που σιγοβράζει. Πολλοί ερωτηθέντες είπαν, ότι ενήργησαν σύμφωνα με την αρχή «όπως κάνεις εσύ σε μένα, εγώ θα κάνω και αυτό σε σένα»,οι ίδιοι εξαπατήθηκαν από τον σύντροφό τους. Το να έχεις μια σχέση  ήταν επίσης μια καθαρή πράξη εκδίκησης. Ήθελαν να επιστρέψουν στον σύντροφό τους αυτόν τον θυμό.Ο θεραπευτής ζευγαριών συμβουλεύει να μην το κάνετε αυτό εκδικητικά.

Τρίγωνα αγάπης: συνήθως χωρίς αίσιο τέλος. Απιστία στην οικογένεια.


2. Αυτοεκτίμηση.

Εάν οι άνθρωποι στερούνται εκτίμησης και επιβεβαίωσης από τον σύντροφό τους στις καθημερινές σχέσεις, αυτό μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι απατούν είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. «Ήθελα να νιώσω καλύτερα», «Μου έδωσε ένα αίσθημα ανεξαρτησίας», είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν οι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη.


3. Έλλειψη αγάπης.

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος, για τη σύναψη σχέσης με άλλο άτομο, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η αβεβαιότητα για τα δικά σας συναισθήματα, για το άτομο με το οποίο είστε μαζί. Για παράδειγμα, μια βασική πρόταση που προέκυψε από τις απαντήσεις ήταν: «Δεν ήξερα αν η αγαπημένη μου ήταν πραγματικά αυτή που έκανε για μένα». Οι τοξικές σχέσεις είναι μια ασυνείδητη ανταλλαγη.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι όσοι απατούσαν λόγω έλλειψης αγάπης ήταν πιο πιθανό να δημοσιοποιήσουν τη σχέση τους, όπως να βγουν για δείπνο ή να πάνε στον κινηματογράφο. «Τα δημόσια φιλιά και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις στοργής ήταν πιο κοινές μεταξύ ανθρώπων που υποκινούνταν από έλλειψη αγάπης και ήθελαν να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους», δήλωσαν οι αμερικανοί ψυχολόγοι. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ενεργούν ιδιαίτερα προσεκτικά; «Προφανώς αυτά τα άτομα δεν ανησυχούσαν τόσο για τη σύλληψή τους και ίσως ήθελαν ακόμη και να πιαστούν, πράγμα που σημαίνει, ότι η υπόθεση ήταν μια στρατηγική εξόδου», ανέφερε ο αμερικάνος ψυχολόγος.


4. Τι ακριβώς είμαστε «εμείς»;

Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν δεν γνωστοποιηθεί και δεν οριστεί ξεκάθαρα σε μια σχέση πόσο σοβαρά είναι και τα δύο μέρη για αυτή την συνεργασία, αυτό προφανώς αυξάνει την πιθανότητα, ότι ένα από αυτά τα άτομα θα ακολουθήσει δύο δρόμους.


Ο σύντροφος ως καθρέφτης: Γιατί κάθε σχέση μπορεί να συμβάλει στον αυτοστοχασμό. Θεωρία Προσκόλλησης: Γιατί κάποιες σχέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.Συνεργάτης, φίλοι, οικογένεια,περιβάλλον,περίγυρος μπορεί να οδηγήσει μια σχέση στην αποτυχία!! Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φροντίδα για τους άλλους; Οι ερωτηθέντες επίσης γενικά δεν ήθελαν να δεσμευτούν ή είπαν ότι «θεωρητικά» δεν είχαν καθόλου σχέση.


5. Επιθυμία για ποικιλία.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλήξη, η μονοτονία και η έλλειψη ποικιλίας παρακινούν τους ανθρώπους να βυθιστούν σε νέες περιπέτειες. Οι ερωτηθέντες της μελέτης δήλωσαν επίσης αυτούς τους λόγους ως αιτία της απιστίας.




ΕΛΕΝΑ ΤΖΑΚΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου