Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι πιθανότεροι υποψήφιοι του Κήπου της Εδέμ

Πού βρισκόταν στη Γη ο περίφημος κήπος των πρωτόπλαστων;


Ένα από τα διαπρεπέστερα μυστήρια της χριστιανοσύνης είναι η γεωγραφική τοποθεσία του «Λίκνου της Ανθρωπότητας», όπως έσπευσε να ονομαστεί ο περιβόητος βιβλικός τόπος.

Είναι στο Βιβλίο της Γέννησης λοιπόν που γίνεται πολύς λόγος για την Εδέμ, τον επίγειο παράδεισο που παραχώρησε ο Θεός στους πρωτόπλαστους, αν και όχι για τις γεωγραφικές του συντεταγμένες.

Θεωρούμενος ως το μέρος που γεννήθηκε η ανθρωπότητα και το σπίτι του Δέντρου της Γνώσης, ο Κήπος της Εδέμ συνεχίζει να αιχμαλωτίζει το φαντασιακό της οικουμένης, με πλήθος βιβλικών ερευνητών να ξεψαχνίζουν την Παλαιά Διαθήκη αναζητώντας κρυμμένες πληροφορίες για το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της Εδέμ.

Κι έτσι δεν είναι λίγα τα μέρη που έχουν φιγουράρει ως υποψήφιοι Κήποι της Εδέμ, αν και τα περισσότερα λίγη ή και καθόλου σχέση έχουν με τη βιβλική αναφορά. Κι αν οι περισσότεροι τοποθετούν την Εδέμ κάπου στη Μέση Ανατολή, θα σας εκπλήξει στα σίγουρα ποια άλλα σημεία έχουν προταθεί κατά καιρούς.

Μετά λοιπόν τις γήινες πύλες της Κολάσεως, ας δούμε τους επίγειους Κήπους της Εδέμ…

Κομητεία Τζάκσον - Μισούρι, ΗΠΑ
 

Είναι οι Μορμόνοι (τα μέλη δηλαδή της Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) που πιστεύουν ότι ο Κήπος της Εδέμ βρίσκεται στην Αμερική, παρά το γεγονός ότι καμία βιβλική αναφορά δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Νέο Κόσμο! Ο ιδρυτής της αντίστοιχης εκκλησίας, Joseph Smith, ανακάλυψε μια πέτρινη πλάκα και ισχυρίστηκε φυσικότατα ότι επρόκειτο για μνημείο που χτίστηκε από τον Αδάμ όταν εκδιώχθηκε από τον Κήπο της Εδέμ. Όσο για το παράδοξο της τοποθέτησης της Εδέμ στις ΗΠΑ, οι Μορμόνοι ισχυρίζονται ότι οι ήπειροι δεν είχαν ακόμα διαχωριστεί στα χρόνια της βιβλικής Γέννησης, πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό του Νώε δηλαδή, κάτι που εξηγεί πώς βρέθηκε από τη Μεσοποταμία στη Βόρεια Αμερική…

Πλανήτης Άρης
 
 

Ω ναι, ακόμα κι αυτό έχει υποστηριχθεί! Ο διαβόητος αποκρυφιστής Brinsley LePoer Trench, στο βιβλίο του «Οι Άνθρωποι του Ουρανού», ισχυρίζεται ότι η βιβλική περιγραφή με τον ποταμό που διατρέχει τον Κήπο της Εδέμ και κατόπιν χωρίζεται στα τέσσερα δεν είναι συμβατή με τα φυσικά ποτάμια της Γης, αλλά με «ανθρώπινες» δημιουργίες, όπως τα κανάλια. Κι επειδή ο Άρης είχε θεωρηθεί ότι περιλάμβανε τέτοια «κανάλια», που όπως είδαμε αλλού ήταν απλές οφθαλμαπάτες, o ερευνητής άρχισε να δείχνει προς τον Άρη ως τον πιθανό τόπο της Εδέμ! Ο Brinsley δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί, λέγοντας κατόπιν ότι η Εδέμ φτιάχτηκε από «Διαστημικούς Ανθρώπους», τοποθετώντας τους εξωγήινους πια Αδάμ και Εύα, αλλά και τον Νώε, στον Κόκκινο Πλανήτη! Οι απόγονοί τους εξαναγκάστηκαν κάποια στιγμή να κατέβουν στη Γη…

Lumeria
 
 
Ήταν στον 19ο αιώνα όταν μια νέα θεωρία κυκλοφόρησε για μια ήπειρο που καταλάμβανε άλλοτε τον σημερινό Ινδικό Ωκεανό. Η Lumeria, όπως ονομάστηκε, διέθετε πλήθος εξωτικών ζώων, τα οποία ενέπνευσαν το όνομα Lemuria, όρο που σκαρφίστηκε το 1864 ο ζωολόγος Philip Sclater στο άρθρο του «Τα θηλαστικά της Μαδαγασκάρης» που δημοσιεύτηκε στο «Quarterly Journal of Science». Μπερδεμένος από την παρουσία απολιθωμάτων λεμούριων στην Ινδία και τη Μαδαγασκάρη αλλά όχι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο ζωολόγος ισχυρίστηκε ότι η Μαδαγασκάρη και η Ινδία ήταν άλλοτε τμήματα της ίδιας ηπείρου. Τη θεωρία πήραν κατόπιν άλλοι επιστήμονες και άρχισαν να τη συζητούν σοβαρά, φτάνοντας κάποια στιγμή να δηλώσουν ότι η Lumeria ήταν πράγματι το λίκνο της ανθρωπότητας, ο φυσικός τόπος δηλαδή του Κήπου της Εδέμ…

Νήσος Praslin - Σεϊχέλες 
 
 
Αν δεν ήταν ο εξωτικός παράδεισος του νησιωτικού κράτους ο Νο 1 υποψήφιος για τον βιβλικό επίγειο παράδεισο, ποιος θα ήταν; Κι έτσι ο στρατηγός Charles Gordon υποστήριξε ότι η Αφρική και η Ινδία ανήκαν κάποτε σε μια μεγαλύτερη ήπειρο, αν και δεν βάσισε εκεί την πεποίθησή του. Ήταν κατά τη διάρκεια εξερευνητικού ταξιδιού όταν ανακάλυψε τη Νήσο Praslin, τμήμα σήμερα του γνωστού νησιωτικού συμπλέγματος, και πείστηκε ότι αυτός ήταν ο Κήπος της Εδέμ. Ο λόγος που τον οδήγησε εκεί ήταν η ύπαρξη ενός σπάνιου κοκοφοίνικα, μοναδικού στο νησί αυτό, το οποίο δεν συνάντησε πουθενά αλλού στις Σεϊχέλες, κάτι που τον έκανε να πιστέψει ότι αυτό ήταν πράγματι το βιβλικό Δέντρο της Γνώσης…

Sundaland 
 
 
Ακόμα και η μακρινή Sundaland στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να ήταν ο Κήπος της Εδέμ! Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης που αναφέρονται στο βιβλικό εδάφιο δεν επρόκειτο λέει για τους γνωστούς, καθώς τα τοπωνύμια που αποδόθηκαν αργότερα στα δυο ποτάμια της Μεσοποταμίας έλκουν την καταγωγή τους από τα ποτάμια του Κήπου της Εδέμ, που δεν ήταν όμως εκεί. Κάτι που έκαναν εξάλλου οι αποικιοκράτες και οι ξεριζωμένοι, που έδιναν ονόματα του τόπου τους στα νέα εδάφη, έτσι συνέβη και με τον Τίγρη και τον Ευφράτη, πήραν τα ονόματά τους από τα αυθεντικά βιβλικά ποτάμια που ήταν στα ανοιχτά της Νότιας Κίνας! Τρέχα γύρευε…

Βόρεια Αφρική 
 
 
Δεν είναι λίγοι οι βιβλικοί μελετητές που τοποθετούν την ύπαρξη της Εδέμ στα βόρεια της Μαύρης Ηπείρου. Ο Νο 1 λόγος εδώ είναι ότι τα παλιότερα ανθρώπινα απομεινάρια έχουν βρεθεί στην Αφρική, οπότε εκεί κάπου οφείλει να είναι και το βιβλικό ανθρώπινο λίκνο. Όσο για ένα από τα ποτάμια που αναφέρονται στο βιβλικό εδάφιο της Γέννησης και περιβάλλουν την Εδέμ, τον Γεών («και το όνομα τω ποταμώ τω δευτέρω, Γεών»), αυτός συνδέεται ιστορικά με τον Νείλο…

Ισραήλ 
 
 
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι οι Άγιοι Τόποι που φιλοξένησαν τον Κήπο της Εδέμ, με τον ποταμό εδώ που διατρέχει την Εδέμ να είναι πια ο Ιορδάνης. Αν ο Γεών είναι ο Νείλος, τότε η Εδέμ εδράζεται κάπου στην Αραβική Χερσόνησο. Η Εδέμ έχει ταυτοχρόνως συνδεθεί σε πολλά κείμενα με την Ιερουσαλήμ, καθώς το όρος της πόλης αποτελεί ιερό βουνό σε πολλά βιβλικά χωρία…

Βόρειο Ιράν
 
 Άλλη μια πιθανότητα που προτάθηκε από τον αρχαιολόγο David Rohl, η οποία βασίζεται αυτή τη φορά σε αρχαιολογικά ευρήματα, τοποθετεί την Εδέμ στα βόρεια του Ιράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κήπος βρισκόταν σε μια τεράστια πεδιάδα που αναφερόταν στα αρχαία σουμεριακά κείμενα ως «Εντίν». Ήταν ανατολικά του όρους Sahand, κοντά στην Tabriz. Οι γεωλογικές ομοιότητες με τις βιβλικές περιγραφές είναι χαρακτηριστικές, την ίδια ώρα που πολλοί γλωσσικοί παραλληλισμοί είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Είναι μια καλή πιθανότητα…

Ανατολική Τουρκία (Ανατολία) 
 
 
Ακαδημαϊκοί κύκλοι τοποθετούν τον Κήπο της Εδέμ στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας που είναι γνωστή ως Εδέμ, εκεί δηλαδή που το ποτάμι χωρίζεται στα τέσσερα, όπως ακριβώς το θέλει το βιβλικό εδάφιο («Ποταμός δε εκπορεύεται εξ Εδέμ ποτίζειν τον παράδεισον. Εκείθεν αφορίζεται εις τέσσαρας αρχάς»), με τους τέσσερις ποταμούς που περιβάλλουν τον επίγειο παράδεισο να είναι οι Τίγρης, Ευφράτης, Γεών, Φισών. Αν είναι πράγματι τα εδάφη της Αρμενίας στην ανατολική Τουρκία το λίκνο της ανθρωπότητας, αυτό μένει να αποδειχθεί…

Νότιο Ιράκ
 
  
Κάποιοι άλλοι πανεπιστημιακοί μελετητές πιστεύουν ότι ο Κήπος της Εδέμ βρισκόταν στη Σουμερία, εκεί που διασταυρώνονται δηλαδή ο Τίγρης και ο Ευφράτης. Εδώ η θεωρία τοποθετεί το χωρίο της Γένεσης στον 9ο αιώνα π.Χ., με τις γεωγραφικές αναφορές της Βίβλου να αφορούν στον Τίγρη και τον Ευφράτη, όσο για τους άλλους δύο ποταμούς, τους Γεών και Φισών, αυτοί ήταν λέει παραπόταμοι των δύο γνωστών ποταμιών της Μεσοποταμίας που έχουν εκλείψει έκτοτε… 
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου