Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΗΠΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.

 
Ξεκίνησαν από τα ξημερώματα oi βομβαρδισμοί των ΗΠΑ σε 20 στόχους τζιχαντιστών επί συριακού εδάφους. Δεκάδες νεκροί

Πρώτοι στόχοι ήταν θέσεις της ISIS στη Ράκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Ντεΐρ αλ Ζορ και σε σημεία κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ. Τα πλήγματα γίνονται από αέρος αλλά και με πυραύλους που εκτοξεύονται από θαλάσσης και, σύμφωνα με αναφορές από το συριακό έδαφος, πλήττουν και θέσεις του ισλαμιστικού μετώπου Αλ Νούσρα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών. Στις επιχειρήσεις εμπλέκονται, σύμφωνα με αξιωτούχους που επικαλείται το Reuters, και η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. 

Ο βαθμός εμπλοκής τους -με παραχώρηση βάσεων ή με ακόμη ενεργότερη συμμετοχή- είναι ακόμη άγνωστος. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν μόνο πως το Κατάρ έχει «υποστηρικτικό ρόλο». 

Η Βρετανία ανέφερε ότι δεν συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά «δεν υπάρχει ακόμη απόφαση» για το εάν θα πάρει ή όχι μέρος στις επιδρομές στη Συρία. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Τουρκία δεν έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις.Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν,πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας». 

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε τηλεφωνικά ότι «υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες» μεταξύ των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το βίντεο που εμφανίζει έναν Γάλλο πολίτη να είναι όμηρος ισλαμιστών στην Αλγερία είναι γνήσιο.

Στην Αλγερία έχει τη βάση της η οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» η οποία στις 14 Σεπτεμβρίου διακήρυξε την πίστη της στο Ισλαμικό Κράτος. 

Η ακραία οργάνωση προειδοποιεί ότι θα σκοτώσει τον όμηρο σε διάστημα 24 ωρών, εάν το Παρίσι δεν σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές και τη συμμετοχή του στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όπως δήλωσε ωστόσο, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς το Παρίσι «δεν θα υποχωρήσει στις απειλές της τρομοκρατικής οργάνωσης». 

https://www.youtube.com/watch?v=M_gYd0Adq-g#t=33

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου