Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

 
Έκλεισαν όλα τα μέτωπα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών. Κανένα νέο μέτρο σχετικά με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016. Μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που δεν μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα. Τι θα περιλαμβάνει το Νέο Μνημόνιο 

Σε συμφωνία έφτασε η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μετά από συνάντηση που κράτησε πάνω από 22 ώρες  με μια μικρή διακοπή το απόγευμα της Δευτέρας, βγήκε "λευκός καπνός".
Λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, αποχώρησαν από τον χώρο των διαπραγματεύσεων οι Τσακαλώτος και Σταθάκης, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών πήγαν για πρωινό. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, υπάρχει πλέον συμφωνία και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες, που όμως δεν μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα.

"Απομένουν μια-δυο λεπτομέρειες", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν είπε περισσότερα, καθώς αναμένονται εντός της ημέρας ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να μην ληφθεί κανένα νέο μέτρο αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015-2016.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα "κόκκινα δάνεια" και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας. Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.

 

Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το Νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με το προσχέδιο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, ώστε την Πέμπτη να έχουμε την κρίσιμη ψηφοφορία και την Παρασκευή Eurogroup, πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου