Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τα «ένοχα» μυστικά που οδήγησαν τη Μαρία στο δάσος



Θολά σημεία εντοπίζονται στην υπόθεση εξαφάνισης της 4χρονης Μαρίας-Ειρήνης Πρίντεζη, ενώ από την αστυνομική έρευνα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. 

Στη δικογραφία που συνέταξε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μεταξύ άλλων μαρτυρικών καταθέσεων περιλαμβάνεται και αυτή του παιδοψυχολόγου, αστυνόμου Α' Ειδικών Καθηκόντων, που εξέτασε το παιδί αμέσως μόλις εντοπίστηκε και συζήτησε μαζί του.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο παιδοψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η μικρή Μαρία είναι ένα πανέξυπνο παιδί, με αυξημένη νοημοσύνη, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Ο παιδοψυχολόγος φέρεται να χτυπά καμπανάκι και για την οικογένεια, αφού αναφέρει στην έκθεσή του ότι «χρήζει περαιτέρω εξέτασης (...) η εν γένει δυναμική και οι σχέσεις της οικογένειας».

Κατά πληροφορίες, οι λόγοι ανησυχίας του ειδικού προήλθαν από τα λεγόμενα της μικρής Μαρίας, η οποία από την πρώτη στιγμή είπε στους αστυνομικούς ότι την άφησε η μαμά της στο δάσος και δεν συνάντησε κανέναν. Μάλιστα, η 4χρονη φέρεται να το επανέλαβε μπροστά στη μητέρα της υπό μορφήν ερωτήματος, «γιατί μαμά με άφησες;».

Αστυνομικές πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η μικρή Μαρία δεν θα μπορούσε να σκαρφιστεί όσα είπε, ενώ διαπιστώνεται κλονισμένο οικογενειακό περιβάλλον, γεγονός που ενδεχομένως συνετέλεσε στην αυστηρή αντιμετώπιση των γονιών από τις δικαστικές αρχές.

Η δίκη του πατέρα και της μητέρας πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι για να δουν το παιδί τους ύστερα από τρεις ημέρες.
Η δίκη του πατέρα και της μητέρας πήρε αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι για να δουν το παιδί τους ύστερα από τρεις ημέρες.

Θολό σημείο αποτελεί και το γεγονός ότι η μικρή Μαρία δεν ήταν αφυδατωμένη όταν βρέθηκε. Υστερα από τόσες ώρες χωρίς νερό θα έπρεπε να είχε κάποια στοιχεία αφυδάτωσης, τα οποία όμως δεν υπήρχαν και οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να το εξηγήσουν. Το αποδίδουν στις κλιματολογικές συνθήκες (αυξημένη υγρασία) που επικρατούσαν τη βραδιά του Πάσχα, όταν χάθηκε στο δάσος η 4χρονη.

Ακόμη μία λεπτομέρεια που απασχολεί τις Αρχές είναι ότι το κοριτσάκι δεν είχε φάει, όπως ισχυρίστηκαν οι γονείς της. Ο πατέρας της είχε δηλώσει στους αστυνομικούς ότι ετοίμαζαν το φαγητό και η κόρη του εξαφανίστηκε αμέσως μετά. Ειδοποίησε την Αστυνομία λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα. Ωστόσο, οι ειδικοί που εξέτασαν την 4χρονη φέρονται να διαπίστωσαν ότι ήταν νηστική, οπότε ο ισχυρισμός των γονέων της φαίνεται να μην είναι ακριβής.

Εξαιτίας της πολύ μικρής ηλικίας της ανήλικης είναι δύσκολο για τον παιδοψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. να προσδιορίσει κατά πόσον η περιγραφή της 4χρονης για την εξαφάνισή της είναι ακριβής και πραγματική.

Ωστόσο, λόγω ακριβώς της πολύ μικρής ηλικίας η 4χρονη Μαρία δεν υποφέρει από πανικό, ταραχή ή δεν έχει ψυχολογική πίεση, καθώς αντιμετώπισε την όλη υπόθεση σαν παιχνίδι. «Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, δεν αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα ορισμένων πραγμάτων.

Δημοσιεύματα που ήθελαν τη μικρή Μαρία να μη θέλει να επιστρέψει στους γονείς της διαψεύδονται από αστυνομικές πηγές.
Δημοσιεύματα που ήθελαν τη μικρή Μαρία να μη θέλει να επιστρέψει στους γονείς της διαψεύδονται από αστυνομικές πηγές.

Οι ευθύνες των γονιών
 
Ενδεχομένως στην αρχή που αναζητούσε τους γονείς της και δεν τους έβρισκε να έκλαψε, αλλά στη συνέχεια περπάτησε προς τον δασικό δρόμο σαν να ήταν παιχνίδι, μέχρι το σημείο όπου βρέθηκε» εξηγεί αρμόδια πηγή στο «Εθνος». Πάντως, δημοσιεύματα που ήθελαν τη μικρή Μαρία να μη θέλει να επιστρέψει στους γονείς της διαψεύδονται από αστυνομικές πηγές.

«Το κοριτσάκι δεν έχει εκφράσει καμία άρνηση σε σχέση με τους γονείς της και μάλιστα τους ζητά» αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ομως μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν ευθύνες των γονιών της 4χρονης Μαρίας για την εξαφάνιση του παιδιού την περασμένη Κυριακή από τη μάντρα του παππού της στον Σκαραμαγκά. Επίσης, στο στόχαστρο των ειδικών φαίνεται ότι έχει μπει και η συμπεριφορά της μητέρας, η οποία περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ασταθής.

«Οταν η ανήλικη εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Χαϊδαρίου μετέβην εκεί προκειμένου να την εξετάσω και να διερευνήσω τις συνθήκες εξαφάνισής της. Η ανήλικη ήταν εμφανώς σοκαρισμένη από το γεγονός ότι περιφερόταν για αρκετές ώρες στο δάσος, ενώ κάποια στιγμή ανέφερε ότι κοιμήθηκε κάτω από δέντρα, σε κάτι κλαδιά. Ως προς το πώς εξαφανίστηκε επανέλαβε πάρα πολλές φορές ότι την άφησε η μητέρα της κι ότι εκείνη την έψαχνε φοβισμένη και τη φώναζε, αλλά εκείνη δεν ήταν πουθενά. Τη ρώτησα αν άκουσε κάποιον να τη φωνάζει ή αν είδε κάποιον να την ψάχνει, και εκείνη μου απάντησε όχι. Από τις ερωτήσεις που της έκανα για τις σχέσεις με τους γονείς της και την οικογένειά της οι απαντήσεις της ήταν διφορούμενες, καθώς άλλες φορές έλεγε ότι οι γονείς της την αγαπούν κι άλλες όχι.

Τη ρώτησα πολλές φορές αν η ίδια από μόνη της διέφυγε την προσοχή των γονιών της και χάθηκε, αλλά εκείνη επέμενε ότι την άφησε η μητέρα της. Υστερα από κάποια στιγμή το παιδί κουράστηκε και ζήτησε τη μητέρα της» αναφέρει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο παιδοψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο ρόλος της μητέρας
 
Οι δικαστικές αρχές θα κληθούν να αποφασίσουν αν η μητέρα της 4χρονης τη μετέφερε σκοπίμως στην άκρη της μάντρας αυτοκινήτων στον Σκαραμαγκά, στην περιοχή που είναι το δάσος, και για δικούς της άγνωστους λόγους την άφησε εκεί, ή αν πρόκειται για απλή περίπτωση αμέλειας και το παιδί διέφυγε την προσοχή των γονιών της. Η μητέρα και ο πατέρας πέρασαν δύο βράδια στο κρατητήριο, καθώς ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε να δικαστούν την Τετάρτη στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Η δίκη τους πήρε τελικά αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι για να δουν το παιδί τους έπειτα από τρεις ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των γονέων της 4χρονης Μαρίας-Ειρήνης ασκήθηκε ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο κατά συναυτουργία σε βαθμό πλημμελήματος. Η 4χρονη Μαρία είχε χαθεί από το σπίτι του παππού της, στη Λεωφόρο Σχιστού 89, όπου είχε πάει μαζί με τους γονείς της για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Οι γονείς της κατήγγειλαν την εξαφάνισή της την Κυριακή του Πάσχα, λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, αναφέροντας στην Αστυνομία ότι το παιδί τους χάθηκε χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό. Λόγω της συγκεκριμένης καταγγελίας ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού του κοριτσιού. Ο χώρος ερευνήθηκε από σκυλιά, θερμικές κάμερες και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Αρχικά οι αστυνομικοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να είχε πέσει θύμα αρπαγής από αγνώστους, οι οποίοι το εγκατέλειψαν στο σημείο, φοβούμενοι λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε το θέμα και των εντατικών ερευνών των Αρχών.

Τελικά, η μικρή Μαρία εντοπίστηκε τη Δευτέρα στις 12:50 από λιμενικό στην Αφαία Χαϊδαρίου. Οι αστυνομικοί αντίκρισαν ένα τρομαγμένο και πεινασμένο παιδί. «Διψάω και πεινάω πολύ» ήταν τα πρώτα λόγια της μικρής στους αστυνομικούς και εκείνοι της έδωσαν νερό και τσουρέκι.

ethnos.gr      ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου