Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τα capital controls



Την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τα capital controls, προτείνει η Κομισιόν, προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και να ενισχυθούν οι εγχώριες επιχειρήσεις. 

Η Κομισιόν έχει προτείνει την διαφοροποίηση μεταξύ νέου και υφιστάμενου χρήματος  στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 
Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση, η διαφοροποίηση αυτή, θα έθετε εκτός περιορισμών τα νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελλληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων. 

Ο διαχωρισμός του νέου χρήματος θα βοηθούσε τη λειτουργία επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν βαλκανικές χώρες της Ευρωζώνης.

Ο διαχωρισμός ίσχυσε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα ισχύει από τις 28 Ιουνίου 2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από τις 18 Ιουλίου 2015, ενώ έκτοτε υπήρξε και μερική χαλάρωση. 

Σήμερα, στην περίπτωση που εισάγονται στο τραπεζικό σύστημα κεφάλαια από το εξωτερικό, αυτά μπορούν να επανεξαχθούν. Σε επίπεδο ανάληψης ωστόσο, ο περιορισμός κινείται για τα ίδια αυτά κεφάλαια σε περίπου 10%.

Η απόφαση για χαλάρωση των capital controls λαμβάνεται μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, αφού λάβουν υπ’ όψιν τις συνολικές συνθήκες στις τράπεζες και την οικονομία. 

Η άρση των capital controls πάντως, θα είναι σταδιακή.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου