Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Υψηλοί τόνοι και 167 «ναι» στον Προϋπολογισμό


Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και με την αυξημένη πλειοψηφία των 167 «ναι» έναντι 128 «όχι», 4 «παρών» και ενός απόντος, επί 299 ψηφισάντων, υπερψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2013, ψηφοφορία η οποία ενείχε τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την τρικομματική κυβέρνηση.

Επειτα από έντονες αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των βουλευτών -με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και εκείνων της ΔΗΜΑΡ- έστειλε στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

Εκπλήξεις στην ψηφοφορία είχαμε από τον βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ Θ. Σολδάτο, ο οποίος ψήφισε «ναι» σε όλα εκτός των δαπανών του υπ. Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ ο Γ. Κασαπίδης ψήφισε «ναι» εκτός από τις δαπάνες του υπ. Οικονομικών. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ανακοινώθηκε ότι ο Θ. Σολδάτος τέθηκε εκτός Κ.Ο. της ΝΔ με απόφαση του πρωθυπουργού.

Από τη ΔΗΜΑΡ οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς ψήφισαν «όχι» και «ναι» στις δαπάνες της προεδρίας και ο Γ. Πανούσης ήταν απών. Οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, Μ. Μπόλαρης, Γ. Κουτσούκος και Μ. Ανδρουλάκης ψήφισαν «παρών», ενώ οι Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασσής ψήφισαν «όχι», ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης ψήφισε «ναι» σε όλα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα και με το παραπάνω», επανέλαβε ότι οι θυσίες του λαού θα είναι οι τελευταίες αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελούν πλέον το λόμπι της δραχμής, αποτελούν το λόμπι της παράνοιας που ονειρεύονται εμφύλιους σπαραγμούς και να οδηγήσουν την Ελλάδα στον όλεθρο».

Αφού ζήτησε την άμεση λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «όσοι επενδύουν στην ανασφάλεια, το χάος και την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, θα διαψευστούν».

Ως ψήφο «για τη συνέχιση της προσπάθειας καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη» ερμήνευσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 από το κόμμα του.

«Η μόνη ρεαλιστική και σωτήρια εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο όλων των μέτρων λιτότητας» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας

Η δόση θα έρθει έγκαιρα και με το παραπάνω

Διαβεβαιώσεις ότι οι θυσίες που προκύπτουν από τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα είναι οι τελευταίες, ότι οι αδικίες θα διορθωθούν το συντομότερο δυνατό, αλλά και ότι τα χρήματα της δόσης «θα έρθουν έγκαιρα και με το παραπάνω» χαρακτήρισαν τη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2013.

Ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Α. Τσίπρα και το κόμμα του λέγοντας ότι «δεν είστε ούτε το αύριο, ούτε το σήμερα, ούτε το χθες, είστε τα υπολείμματα των συντεχνιών που καταρρέουν. Η ελληνική κοινωνία δεν σας γεννάει, την τρομάζετε και σας αποβάλλει», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «αλλαγή (που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ) και μπουλούκ ασκέρι δεν πάνε μαζί».

Επεσήμανε δε πως «δεν αποτελούν το λόμπι της δραχμής, αποτελούν το λόμπι της παράνοιας, που ονειρεύονται εμφύλιους σπαραγμούς και να οδηγήσουν την Ελλάδα στον όλεθρο», ανέφερε πως «θα σας μείνουν οι συνιστώσες, αλλά συνισταμένη δεν πρόκειται να γίνετε ποτέ», ενώ είπε πως «παρότι δίνετε τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής, εμείς θα διώξουμε τη δραχμοφοβία από τη χώρα» σημειώνοντας πως «πρώτη φορά βλέπω τόσο φανατισμό προκειμένου να μην πάρουμε τη δόση».

Ο Α. Σαμαράς υποστήριξε ότι «είμαστε ήδη εντός στόχων», ενώ δεσμεύτηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η μάχη για τη δόση, «δεν θα περιμένω τις επενδύσεις, θα κυνηγήσω τις επενδύσεις, με στόχο την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα σε εκείνους που με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους υποβιβάζουν το Κοινοβούλιο, διερωτώμενος αν «έχετε συναίσθημα όταν μιλάτε για προπηλακισμούς, λιντσαρίσματα και δολοφονίες, γιατί αν έχετε -όπως τόνισε- είσαστε επικίνδυνοι».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής διερωτώμενος αν είναι δίκαιο να παίρνουν 8πλάσιο εφάπαξ από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και ξεκαθαρίζοντας ότι «το αυτοδιοίκητο της Βουλής θα παραμείνει, αλλά η πολιτεία θα αποφασίζει για τα οικονομικά τους».

Αίσθηση και... μουρμούρες από το ΚΚΕ προκάλεσε η αναφορά του κ. Σαμαρά στον Λένιν, ο οποίος είχε πει «περνάνε δεκαετίες και δεν γίνεται τίποτα και σε λίγες μέρες γίνονται τα πάντα». «Τέτοιες μέρες περνάμε» κατέληξε ο Α. Σαμαράς.

Οσοι επενδύουν στο χάος θα διαψευστούν

Αμεση λήψη αποφάσεων από την Ευρώπη, που θα σηματοδοτούν την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα -τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων-, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού του 2013, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της οπισθοφυλακής και του δήθεν αριστερού συντηρητισμού απέτυχαν τον Ιούνιο και δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία».

Σημείωσε ότι «όσοι επενδύουν στην ανασφάλεια, το χάος και την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, θα διαψευστούν», ενώ αστειευόμενος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι καν της...μόδας, της μόδας είναι η Χρυσή Αυγή». Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει την παρούσα κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, «είμαι απόλυτα απελευθερωμένος από κάθε σκοπιμότητα. Από τον Ιούνιο του 2011 η επιλογή η δική μου και της παράταξης είναι εθνική».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «η κρίση δεν είναι εσωκομματική, αλλά αποτελεί τη συμπύκνωση των προβλημάτων της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας», ενώ χαρακτήρισε «αντιφατική και προσχηματική» τη συμπεριφορά των βουλευτών που δεν υπερψήφισαν την Τετάρτη τα μέτρα και υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Επανερχόμενος στο θέμα της δόσης, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης και ολιγωρίας. Προέβλεψε δε ότι το 2013 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο «ελπίζουμε να μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα αναλάβει σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία «για τα όσα είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα προ των εκλογών».

Θετική ψήφος για να συνεχιστεί η προσπάθεια

Την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού αλλά και τη στήριξη υλοποίησής του από τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης. Επεσήμανε ότι η θετική ψήφος της ΔΗΜΑΡ είναι μία «ψήφος για τη συνέχιση της προσπάθειας καθοριστικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το κοινωνικό κράτος, ζήτησε να ειπωθεί η αλήθεια ότι ο σχεδιασμός του ενίσχυε περισσότερο τους έχοντες. «Να μη σπρώξουμε τις άβολες αλήθειες κάτω από το χαλί, ώστε να μπορέσουν οι νέοι μας να απολαύσουν την προσφορά αυτών που κέρδισε η γενιά μου.
Να μη χρειαστεί να υπάρξουν στο μέλλον τόσο κρίσιμες αποφάσεις όπως τώρα», είπε χαρακτηριστικά. Εστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και στους εταίρους λέγοντας ότι «πρέπει να εκταμιευτεί η δόση αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού» και ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνεται στη διελκυστίνδα των διαφορετικών προσεγγίσεων και απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Παρουσιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εδραιώνεται η θετική ψήφος της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός ενσωματώνει περιορισμούς αλλά και δυνατότητες και χαρακτήρισε «πρόκληση» τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων και τόνισε την ανάγκη εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Αναφερόμενος στη διαφωνία για τα εργασιακά σημείωσε ότι η επιμονή της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν εμμονή, αλλά προσπάθεια να καταγραφεί ότι μπορούν να αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

Σύντομα κυβέρνηση σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργηθεί κυβέρνηση σωτηρίας της χώρας, η οποία θα βάλει ένα τέλος στα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η μόνη σωτήρια λύση για τη χώρα είναι η κατάργηση των μνημονίων και επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την τρικομματική κυβέρνηση ότι «πέταξε στα σκουπίδια την προγραμματική συμφωνία, βγάζοντας από το συρτάρι το κρυφό της πρόγραμμα».

Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε είστε «καλός και υπάκουος μαθητής απέναντι στη κ. Μέρκελ, αλλά τελικά δεν παίρνετε τη βάση». Πρόσθεσε δε πως το μόνο που κατέρρευσε ήταν η αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη τον κ. Σαμαρά ότι δεν άφησε κανένα περιθώριο να δημιουργηθεί ο άξονας του νότου και σημείωσε «υποθηκεύεται το παρόν και το μέλλον της χώρας».

Σε ό,τι αφορά σε όσα λέει η κυβέρνηση ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη, ο κ. Τσίπρας απάντησε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πως ο Γιώργος Παπανδρέου τον κατηγορούσε πως στηρίζει το «λόμπι της δραχμής». Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, ενώ απηύθυνε το ερώτημα στον κ. Σαμαρά «ποιο είναι το δικό του σχέδιο;».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το νέο «κούρεμα» του χρέους θα φέρει νέο μνημόνιο και σημείωσε πως «είστε επικίνδυνοι για τον τόπο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν είναι απλά πρώτο κόμμα, με οριακή πλειοψηφία, αλλά ο βασικός μοχλός της πλειοψηφίας που θα φέρει την πρόοδο στη χώρα, ενώ προειδοποίησε τους πιστωτές πως, όταν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ματαιωθούν τα σχέδιά τους και πως θα είναι μάταιος ο κόπος τους ό,τι και να κάνουν.

«Κατηγορώ» κατά του νέου διπόλου «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ»

Δριμύ «κατηγορώ» κατά του νέου διπόλου «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ» εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η «ανάπτυξη θα έλθει με ερείπια και εξαθλιωμένο λαό».
Η γραμματέας του ΚΚΕ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης, ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο «λόμπι της δραχμής», προσθέτοντας πως υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν από την επιστροφή στη δραχμή.
Ωστόσο, η κ. Παπαρήγα προέκρινε ως μόνη πολιτική λύση την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις τοποθετήσεις που αναφέρονται στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας. Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα η παλιά αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τη θέση της σε μια αντιπαράθεση ΝΔ και δορυφόρων, και ΣΥΡΙΖΑ και δορυφόρων.

ETHNOS.GR   Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ - Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - Ν. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου