Όποιος πριν από λίγες ημέρες στοιχημάτισε στη νίκη της Μίλαν επί της Μπαρτσελόνα έβγαλε πολλά χρήματα, διότι τελικά η ομάδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Ήταν προφανές ότι ο Καβαλιέρε τα είχε δώσει όλα ώστε το «καμάρι» του να αναδειχθεί νικητής και ο ίδιος να εισπράξει τη χαρά των οπαδών της Μίλαν.
Αυτό ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην αμφίρροπη εκλογική μάχη που διεξάγεται στην Ιταλία, όπου οι κάλπες ανοίγουν αύριο Κυριακή προκειμένου να αναδείξουν την κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει το βάρος της εξόδου της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.
Σε ένα πικρόχολο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, οι «Financial Times» σημείωναν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι καταστροφικό και το περιεχόμενο της κάλπης ενδεχομένως να αποτελέσει επανάληψη της προ ετών πολιτικής κρίσης, αφού ο τότε νικητής Ρομάνο Πρόντι, επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, κατάφερε μεν να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά μόνο για δύο χρόνια, ανοίγοντας τον δρόμο στην εποχή Μπερλουσκόνι.
Κατά τους πικρόχολους Εγγλέζους αναλυτές, είναι πολύ πιθανόν η σημερινή Κεντροαριστερά της Ιταλίας να κερδίσει τις εκλογές, αλλά με μικρή μόνο διαφορά - αποτέλεσμα που θα υπονομεύσει το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από την εν λόγω εκλογική αναμέτρηση.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει κάθε μέρα που περνά και περισσότερη πολιτική επιρροή παρά την εμφανή εχθρότητα που αντιμετωπίζει από τους Ευρωπαίους συνεργάτες της Ιταλίας. Το Βερολίνο έχει καταδείξει την αντίθεσή του σε μια αναβίωση του φαινομένου Μπερλουσκόνι, ο οποίος χρησιμοποιεί ακόμη και την έξοδο από το ευρώ για να κερδίσει ψήφους, χωρίς να κρύβει την απέχθειά του για το γερμανικό μοντέλο περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο τρέμει στη σκέψη ότι οι εκλογές αυτές μπορεί να καταλήξουν σε ένα ενισχυμένο κεντροαριστερό σχήμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αποτέλεσμα που θα ενίσχυε το κεντροαριστερό μέτωπο στην Ευρωζώνη.
Τρίτος παράγων αναδεικνύεται ο κεντρώος Μάριο Μόντι, ο οποίος αγωνίζεται να πλασαριστεί ως ο βασικός ρυθμιστής της αναμέτρησης, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς σε περίπτωση που τα πράγματα κυλήσουν ευνοϊκά για εκείνον.
Το «φαινόμενο», ωστόσο, σε αυτές τις εκλογές είναι ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος συγκεντρώνει την ψήφο των «αγανακτισμένων» Ιταλών πολιτών, που βλέπουν το μεταπολεμικό οικοδόμημα της Ιταλίας να καταρρέει. Ο Γκρίλο επέλεξε το Διαδίκτυο ως βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή της προεκλογικής του εκστρατείας και, από ό,τι φαίνεται, η επιλογή του αυτή απεδείχθη εξαιρετικά αποτελεσματική. Η πολιτική επιρροή του Γκρίλο είναι αντιθέτως ανάλογη με την πολιτική του ιστορία, η οποία -σε αντίθεση με των αντιπάλων του- είναι πολύ πρόσφατη. Ήρθε από το πουθενά και, χάρη στο Facebook, κατόρθωσε να γίνει βασικός παίκτης στην πολιτική σκακιέρα.
Η Ιταλία, με το τερατώδες δημόσιο χρέος που ξεπερνάει το 1,4 τρισ. ευρώ (προσεγγίζει τα 1,7 τρισ. ευρώ), είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η ύφεση και η ανεργία έχουν χτυπήσει τα βιομηχανικά κέντρα του ιταλικού Βορρά, ενισχύοντας τις ξενοφοβικές τάσεις της ακροδεξιού προσανατολισμού «Λέγκας του Βορρά», ενώ ο ιταλικός Νότος ζει σε καθεστώς οικονομικού τρόμου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναλύσει κανείς το γεγονός ότι οι μετρήσεις κοινής γνώμης καταδεικνύουν πως όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών τόσο αυξάνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων. Φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.
Το συγκεκριμένο στοιχείο αναγκάζει τους αναλυτές να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί και να εξετάζουν το ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να κρύβει πολλές εκπλήξεις. Αυτή ακριβώς η ασάφεια τρομάζει τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες, οι οποίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως η Ιταλία δεν είναι ούτε Ελλάδα ούτε Πορτογαλία ούτε και Ιρλανδία. Ξέρουν πως η Ιταλία είναι και οι τρεις χώρες αυτές μαζί και κάτι παραπάνω, και πως μια πολιτική κρίση στην Ιταλική Χερσόνησο θα μπορούσε να σημάνει και το τέλος της Ευρωζώνης.
Επισημαίνεται ότι τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και ο Μπέπε Γκρίλο -ιδιαιτέρως ο δεύτερος-παίζουν με την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Ο μεν πρώτος το κάνει για το θεαθήναι. Ο δεύτερος, επειδή ξέρει ότι εισπράττει οφέλη από τη δυσαρέσκεια και την οργή των Ιταλών πολιτών, οι οποίοι ονειρεύονται τις παλιές καλές μέρες της ιταλικής λιρέτας.
Τι λένε οι αναλυτές
Τη μεγάλη επιστροφή στην πολιτική σκηνή προσπαθεί να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος το 2011 πιέστηκε από την ΕΕ να παραιτηθεί λόγω της αδυναμίας του να δώσει πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στις τελευταίες αναλύσεις πριν από τις εκλογές, ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρισκόταν 5-6 μονάδες πίσω από τον κεντροαριστερό συνασπισμό κομμάτων του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η διαφορά με τους κεντροαριστερούς φθίνει. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, δημοσκοπήσεις που να στηρίζουν ή να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τις δημοσκοπήσεις μέχρι και δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός -στον οποίο ανήκουν πολλοί σημαντικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας- ξέρει πώς να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Με υποσχέσεις: «Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία μας, θα δώσουμε λύση σε μια αδικία. Θα καταργήσουμε τον φόρο πρώτης κατοικίας και θα επιστρέψουμε στους πολίτες τους φόρους που πλήρωσαν για τα σπίτια τους το 2012».
Βλέπουν νίκη Μπερσάνι
Είναι μάλλον απίθανο να κάνει το «comeback» ο Μπερλουσκόνι στον πρωθυπουργικό θώκο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα δώσουν τη νίκη στον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων και ενός αριστερού κόμματος, του οποίου ηγείται ο πρώην κομμουνιστής και υπουργός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι
Ο Μπερσάνι δείχνει πως θέλει να ακολουθήσει την πολιτική γραμμή Μόντι, δίνοντας ωστόσο περισσότερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας: «Δικαιολογημένα η Ευρώπη μπορεί να περιμένει από την Ιταλία ότι δεν θα είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης» δήλωσε ο υποψήφιος για την ιταλική πρωθυπουργία στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τρίτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί η κίνηση πολιτών «5 Αστέρια» του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος βάφτισε τις προεκλογικές του περιοδείες ανά την Ιταλία «Τσουνάμι». Το κόμμα του αναμένεται να συγκεντρώσει πολλές ψήφους διαμαρτυρίας, προσφέροντας πολιτική στέγη σε όσους απογοητεύτηκαν από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.
Όσκαρ Τζιανίνο
Σχόλιο του Κώστα Μπετινάκη
Τις δεκαετίες του '50 και του '60, η Ιταλία ήταν η αναδυόμενη οικονομία της Ευρώπης, με αύξηση του εθνικού προϊόντος της σε ρυθμούς που τότε μόνον η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα γνώριζαν.
Οι καιροί αλλάζουν όμως, και η Ιταλία σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, με οφειλές που ξεπερνούν το 120% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της. Αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης που διαπλέκεται με σειρά πολιτικών σκανδάλων.
Με αποκορύφωμα τη διακυβέρνηση της χώρας από την αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία του βαρόνου των Μέσων Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παρότι είχε εγκαταλείψει την πρωθυπουργία για χάρη του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, επέστρεψε διεκδικώντας πάλι την πρωθυπουργία στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου. Κύριο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησής του, το ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν σκέφτηκε να επιβάλει έναν νόμο κατά της διαφθοράς.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν κυβέρνηση συνεργασίας. Για το θέμα αυτό, ο Μάριο Μόντι υποστηρίζει: «Δεν είχαμε συνομιλίες για το ζήτημα αυτό, ούτε με τη δεξιά ούτε με την αριστερά, προς το παρόν. Εμείς συνεχίζουμε με τις προτάσεις που έχουμε κάνει. Κατόπιν θα δούμε. Με το αριστερό οικολογικό κόμμα της Ελευθερίας και το Δημοκρατικό Κόμμα διακινδυνεύουμε λιγότερο κατά την εφαρμογή ενός οικονομικού προγράμματος με διαφορές μόνο στις περικοπές στον δημόσιο τομέα. Για τη δημιουργία ευρύτερης Κεντροαριστεράς, θα πρέπει να υπάρξει πιο ανοικτή συζήτηση στην αγορά εργασίας».
Οι πρόωρες ιταλικές γενικές εκλογές στις 24-25 Φεβρουαρίου αφορούν την εκλογή 630 νέων μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 315 εκλόγιμων μελών της Γερουσίας.
Μάριο Μόντι
Τα κυρίαρχα κόμματα και οι βασικοί διεκδικητές της ιταλικής πρωθυπουργίας είναι τα εξής:
- Λαός της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι
- Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι
- Επιλογή Πολιτών, με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι
- Κίνημα Πέντε Αστέρων, με επικεφαλής τον Μπέμπε Γκρίλο.
Η Ατζέντα του Μόντι για την Ιταλία (Agenda Monti per l'Italia) είναι μια κεντρώα εκλογική συμμαχία που δημιουργήθηκε προκειμένου να στηρίξει τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι στις εκλογές του 2013. Στη συμμαχία περιλαμβάνονται τα εξής κόμματα:
-Ένωση του Κέντρου (Unione di Centro - UdC), χριστιανοδημοκρατικό κόμμα με αρχηγό τον Πιερ Φερντινάντο Κασίνι
- Μέλλον και Ελευθερία (Futuro e Libertà - FLI), συντηρητικό κόμμα με αρχηγό τον Τζιανφράνκο Φίνι
- Προς την Τρίτη Δημοκρατία (Verso la Terza Repubblica - VTR), φιλελεύθερο κόμμα με αρχηγό τον Λούκα Κορντέρο ντι Μοντεζεμόλο.
- Ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα (Partito Liberale Italiano - PLI), φιλελεύθερο κόμμα με αρχηγό τον Στέφανο ντε Λούκα.
Προειδοποίηση για τυχόν επανεκλογή Μπερλουσκόνι
Οι ιταλικές εκλογές έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον μετά τις έντονες επικρίσεις του Μπερλουσκόνι κατά της γερμανικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, προειδοποιεί τους Ιταλούς για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη επανεκλογή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της χώρας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο Γερμανός πολιτικός επισημαίνει ότι στο παρελθόν «με ανεύθυνες κυβερνητικές επιλογές και προσωπικά ατοπήματα» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει φέρει την Ιταλία σε δύσκολη θέση. Ένα από τα ζητούμενα, λοιπόν, στις επικείμενες εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας είναι «να μη χαθεί η εμπιστοσύνη που κέρδισε η χώρα χάρη στον νυν πρωθυπουργό Μάριο Μόντι».
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους Ιταλούς ψηφοφόρους ως προς το ότι θα λάβουν τη σωστή απόφαση για τη χώρα τους» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα κεντροδεξιά κόμματα που στηρίζουν τον Σ. Μπερλουσκόνι φέρονται να ανακάμπτουν, αφού υπολείπονται μόλις 2,5 με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες της κεντροαριστερής συμμαχίας του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Σε περίπτωση νίκης του, ο τελευταίος προτίθεται να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία που χάραξε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο Μπερλουσκόνι, αντίθετα, υποσχέθηκε την επιστροφή του φόρου ακινήτων που επιβλήθηκε την περασμένη χρονιά, αλλά και αμνηστία σε φοροφυγάδες.
«Η Μέρκελ δεν επιθυμεί τη νίκη του PD»
Αίσθηση έχουν προκαλέσει, επίσης, οι αναφορές του Μάριο Μόντι στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Adnkronos, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν πιστεύει πως «η Μέρκελ επιθυμεί την άνοδο του (κεντροαριστερού) Δημοκρατικού Κόμματος στην εξουσία».
Εκπρόσωπος του Μόντι επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του απερχόμενου πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλώς για τις προσωπικές εκτιμήσεις του Μάριο.
Στο Βερολίνο, πάντως, εκπρόσωπος της καγκελαρίας επανέλαβε ότι η καγκελάριος δεν παίρνει θέση στον ιταλικό προεκλογικό αγώνα, «όπως άλλωστε δεν το έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση Μόντι θεωρείται άμεση απάντηση στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, σε νέα του φραστική επίθεση εναντίον της Άγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι Μόντι και Μέρκελ έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι.
Ένα ψέμα που ευνοεί τον Μπερλουσκόνι
Μια απρόσμενη αποκάλυψη φαίνεται, ωστόσο, ικανή να ενισχύσει τα ποσοστά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να κρίνει το αν ο Ιταλός πολιτικός Όσκαρ Τζανίνο θα παραμείνει ή θα αποσυρθεί τελικά από την προεκλογική κούρσα. Την ίδια ώρα, ο Μπέπε Γκρίλο συνεχίζει να σημειώνει άνοδο και στρατολογεί γνωστά ονόματα.
Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής του κόμματος «Να σταματήσουμε την πτώση» Όσκαρ Τζανίνο δήλωσε ότι είχε κάνει μεταπτυχιακό στο Σικάγο των ΗΠΑ, ενώ κάτι τέτοιο δεν αληθεύει.
Ενδεχόμενη αποχώρηση του Τζανίνο θα ευνοούσε σημαντικά τον Μπερλουσκόνι, γιατί το κόμμα του Τζανίνο απορροφά ψήφους της δεξιάς παράταξης. Πανιταλικά, συγκεντρώνει το 2% της πρόθεσης ψήφου και το 4% στην κρίσιμη περιφέρεια του Μιλάνου, όπου η μπερλουσκονική παράταξη και η Κεντροαριστερά βρίσκονται τώρα πολύ κοντά.
Νέο άνοιγμα Μόντι
Ο Μάριο Μόντι -που φέρεται να μην ξεπερνά το 11% στα γκάλοπ- κάνει τώρα νέο άνοιγμα και μιλά για δυνατότητα κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Ο δε Μπέπε Γκρίλο, με το κίνημα «Πέντε Αστέρων», ξεπερνά το 20% στα γκάλοπ και στηρίζεται τώρα από τον νικητή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας Ντάριο Φο και τον τραγουδιστή Αντριάνο Τσελεντάνο.
Μπέπε Γκρίλο
«Είναι σαν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανατρέψτε τα πάντα» είπε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Ντάριο Φο στους υποστηρικτές του Γκρίλο, που γέμισαν την πλατεία Ντουόμο στο Μιλάνο, ενώ ο Τσελεντάνο θέλησε να συνθέσει τραγούδι, στο οποίο λέει ότι «προχωρεί μια νέα χιονοστιβάδα, η οποία θα καταπλακώσει ό,τι σάπιο υπάρχει στην Ιταλία».
Πολεμικές αντιδράσεις, εξάλλου, προκάλεσε η τελευταία πρωτοβουλία του Μπερλουσκόνι: έστειλε γράμμα στις ιταλικές οικογένειες, με το οποίο ανακοινώνει την επιστροφή του φόρου ακίνητης περιουσίας, υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
ZOUGLA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου