Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ενα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία - Νύχτα αίματος στο Κίεβο με τουλάχιστον 26 νεκρούς

Εκτακτη συμβούλιο των ΥΠΕΞ των «28» συγκαλεί η Κάθριν Άστον - Σποραδικές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών στην πλατεία Ανεξαρτησίας
 Ενα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία - Νύχτα αίματος στο Κίεβο με τουλάχιστον 26 νεκρούς
Μετά από κάποιες ώρες σχετικής ηρεμίας, νέες συμπλοκές ξέσπασαν και πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης


Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία μετρά τουλάχιστον 26 νεκρούς από τα βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που ξέσπασαν στην καρδιά του Κιέβου.
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές και παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου σημειώνονται σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Διαδηλωτές κατέλαβαν το ταχυδρομείο του Κιέβου.


Μετά από κάποιες ώρες σχετικής ηρεμίας, νέες συμπλοκές ξέσπασαν και πάλι το μεσημέρι της Τετάρτης με εκατοντάδες αστυνομικούς που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και κάνουν χρήση των κανονιών νερού σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τους διαδηλωτές.


Χιλιάδες συγκεντρωμένοι διαδηλωτές με πέτρες και βόμbες προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος, στην κεντρική πλατεία του Κιέβου που έχει γίνει η καρδιά και το σύμβολο των διαδηλώσεων.

Οι φωτιές στην πλατεία Ανεξαρτησίας έκαιγαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως και οι συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ το οποίο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών 59 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα για τα επεισόδια στην καρδιά του Κιέβου.

Το BBC μεταδίδει ότι 263 διαδηλωτές και 342 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

Η ένταση έχει επεκταθεί ξανά και σε άλλες πόλεις, με τις συγκρούσεις να είναι πιο έντονες στο Λβιβ. Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικά κτίρια, πετάγοντας από τα παράθυρα έπιπλα, φακέλους και υπολογιστές.

Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».

Μετά το ναυάγιο της νυχτερινής συνάντησης προέδρου και αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar B.Κλίτσκο δήλωσε πρόθυμος το μεσημέρι της Τετάρτης να αποδεχθεί νέα πρόσκληση του Γιανούκοβιτς με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία από τους δρόμους.

Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».


Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.


Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης

Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

Διπλωματική αρένα η Ουκρανία, δυναμώνουν οι φωνές για κυρώσεις από ΕΕ
Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση -ενώ η Ρωσία επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ενισχύεται η συζήτηση για κυρώσεις από την ΕΕ, σύγκληση των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη ενώ ο Μπαρόζο ζητά «στοχευμένα μέτρα».

Η υπάτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον συγκαλεί εκτάκτως τους ΥΠΕΞ των «28» ενώπιον της «τραγικής επιδείνωσης της κατάστασης», όπως την χαρακτήρισε, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε για «επείγοντα στοχευμένα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν πως η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το Associated Press, στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα αποφασιστεί η στάση της Ευρώπης απέναντι στο κλίμα εμφυλίου που επικρατεί στην Ουκρανία και πιθανότητα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων. Οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη της χώρας να ταξιδεύουν εντός ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.


«Οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο κοινοβούλιο και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει επειγόντως στην κοινοβουλευτική διαδικασία» τόνισε η Άστον. «Η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, την πραγματοποίηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία αξιόπιστων προεδρικών εκλογών».


Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, που έπαιξε σημαντικό ρόλο από την αρχή της κρίσης, τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το καθεστώς Γιανουκόβιτς είναι πάντα ανοιχτοί. «Σήμερα μίλησα στο τηλέφωνο με τον μεταβατικό πρωθυπουργό και του είπα ότι η εικόνα των αστυνομικών με τα Καλάσνικοφ είναι ανησυχητική» δήλωσε . «Με διαβεβαίωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να σιγήσουν τα όπλα. Για το καλό των Ουκρανών και για το καλό της χώρας, προσεύχομαι να το κάνει».


Η Ρωσία χαρακτήρισε τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς». Με αυτήν την δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη τις κλιμάκωσης και δείχνει τις Βρυξέλλες περίπου ως «ηθικό αυτουργό».

«Από το ξεκίνημα της κρίσης, [δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη] έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις» τόνισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύχτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς. 

Πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανούκβιτς. «Ο ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον» τόνισε ο Πεσκόφ.

Αργότερα το μεσημέρι της Τετάρτης, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι παρακολουθεί «στενά την κατάσταση, και μένει στην γραμμή της μη παρέμβασης στα τεκταινόμενα στο Κίεβο». Παράλληλα, σε νέα του ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να «βάλουν τέλος στη βία και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση», λέγοντας πως η Μόσχα θα «χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για ειρήνευση στο Κίεβο».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να «λογοδοτήσει» για «την απαράδεκτη βία» εναντίον των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η ανάφλεξη στο Κίεβο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για ευρωπαϊκές κυρώσεις: Πρώτος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε επαναφέρει το ενδεχόμενο, καλώντας να επανεξεταστεί το θέμα. Μέχρι πρότινος, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν αρνητική, αλλά οι νέες εξελίξεις έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.


Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε ανοικτά σε επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσω να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».


Λίγο αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «σύμφωνη γνώμη του με τον Τουσκ», και κάλεσε σε «γρήγορες και στοχευμένες κυρώσεις». Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς είχε πει ότι θα συζητηθεί με την Γερμανία η αντίδραση της ΕΕ, λέγοντας, πριν την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, πως είναι πιθανές οι κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα».


Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ «λυπάται» για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.


«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση» τόνισε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου, όταν ρωτήθηκε εάν έχει έλθει πλέον η ώρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας.


«Είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει από σήμερα να επανεξεταστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί» τόνισε η Βιρτς.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία και ζήτησε να διενεργηθεί «άμεση και ανεξάρτητη έρευνα». Κάλεσε, μάλιστα και τις δύο πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ωρών.


Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Αθήνα

Δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ Ευ. Βενιζέλος σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

«H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν
».


βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου