Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ


Εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται στην Αθήνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ στα πλαίσια της οποίας εξετάζεται η πώληση σε κοινοπραξία Τσέχων, Ρώσων, Σλοβάκων και Ελλήνων επενδυτών, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παρατυπίες, όπως αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η έρευνα που εστιάζει στην διαφάνεια, την διοίκηση και την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων στην εν λόγω συμφωνία, όπως λέει άνθρωπος με γνώση της κατάστασης τον οποίο επικαλούνται οι FT, ξεκίνησε εβδομάδες αφότου η συμμετοχική κοινοπραξία Emma Delta -η οποία υπέβαλε την μόνη έγκυρη προσφορά- κατέβαλε 650 εκατομμύρια ευρώ τον Αύγουστο, για την αγορά του 33% του ΟΠΑΠ και αντικατέστησε τον εκτελεστικό διευθυντή και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διορίζοντας δικούς της ανθρώπους.

Η έρευνα, την διεξαγωγή της οποίας επιβεβαίωσαν- όπως αναφέρουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς- άνθρωποι που συνεργάζονται με τον αρμόδιο εισαγγελέα, Ιωάννη Σέβη, αναμένεται να ρίξει φως στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει φιλόδοξους στόχους για έσοδα, όπως απαιτούν οι όροι του δεύτερου πακέτου βοήθειας, επισημαίνει το βρετανικό έντυπο.

Η πώληση του ΟΠΑΠ, έδωσε εξάλλου στο ΤΑΙΠΕΔ την δυνατότητα να ανταποκριθεί στους περσινούς στόχους για έσοδα της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ, την ώρα που πολλές μεγάλες συμφωνίες καθυστερούσαν ή κατέρρεαν.

Ωστόσο, στο επίκεντρο έρχεται μια «ασυνήθιστη νομοθετική ρύθμιση» που πέρασε τον περασμένο Απρίλιο από την ελληνική βουλή, λίγο πριν αναδειχθούν ως επικρατέστεροι «μνηστήρες» η Emma Delta και το αμερικανικό hedge fund Third Point και έχει προκαλέσει ερωτηματικά για το πόσο διαφανείς είναι οι διαδικασίες.

Η εν λόγω ρύθμιση πάγωνε μέχρι τον περασμένο μήνα την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να διεξάγουν έρευνα για τους πιθανούς αγοραστές του ΟΠΑΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τελευταίοι δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες ή ξέπλυμα χρήματος.

Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π), υπερασπίστηκε την συγκεκριμένη ρύθμιση, αναφέρει το βρετανικό έντυπο, λέγοντας ότι οι αρμόδιες αρχές «δεν διέθεταν τον απαραίτητο χρόνο για να ελέγξουν τους επίδοξους επενδυτές». «Βασιστήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την διεξαγωγή των ελέγχων. Δεν υπήρχε λόγος να γίνει εις διπλούν η διαδικασία» δηλώνει ο Ευγ. Γιαννακόπουλος στους FT.
 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου