Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ερωτική επιστολή 900 ετών: Ο Άγιος Βαλεντίνος στην εποχή των Βίκινγκς

Ένας διδακτορικός φοιτητής ο πιστεύει, ότι μία αρχαία ανάγλυφη επιγραφή που είχε βρεθεί στη βόρεια Ευρώπη, είναι μια ερωτική επιστολή, ηλικίας 900 ετών, από την εποχή των Βίκινγκς
 
Διδακτορικός φοιτητής του πανεπιστήμιο του Όσλο πιστεύει, ότι μία αρχαία ανάγλυφη επιγραφή γραμμένη πάνω σε ένα κομμάτι οστού, είναι μια


ερωτική επιστολή, ηλικίας 900 ετών, από την εποχή των Βίκινγκς.

Ο λόγος για τον Jonas Norbury ο οποίος πιστεύει ότι η επιγραφή  αναφέρει τις λέξεις "φίλα με" κάτι που μας δείχνει ότι με αυτό το τρόπο αντάλλασσαν ρομαντικά μηνύματα ο ένας στον άλλο.

Ο νεαρός φοιτητής πιστεύει ότι έλυσε το  μυστήριο με τον περίεργο σκανδιναβικό κώδικα Jötunvillur, ο οποίος χρονολογείται από τις αρχές του 9ου αιώνα.

Σύμφωνα με εφημερίδα The Local, η επιγραφή, που εκτιμάται ότι φτιάχτηκε το 12ο ή 13ο αιώνα στην περιοχή Sigtuna της Σουηδίας, ήταν γραμμένη σε cipher runes, τον πιο κοινό κώδικα της μεσαιωνικής Σκανδιναβίας.


 
Ο Norbury είναι ο πρώτος που τόλμησε να μελετήσει  όλα τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σύστημα κωδικών της βόρειας Ευρώπης, στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 80 επιγραφές.

"Είναι σαν να λινεις παζλ" ανέφερε και συμπλήρωσε "Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορώ να διαβάσω ονόματα προσώπων. Στη συγκεκριμένη όμως επιγραφή που βρέθηκε σε ένα τμήμα οστού -διατηρώντας ένα ποσοστό αμφιβολίας- η ερμηνεία που δίνω είναι ότι αναφέρει τις λέξεις "φίλα με" πρόσθεσε ο ίδιος.

Αρχικά, οι κρυπτολόγοι πίστευαν ότι ο κώδικας αυτός χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει μυστικά μηνύματα, ωστόσο ο ίδιος πιστεύει ότι ήταν ζωτικής σημασίας στην εκμάθηση των ρούνων.

Πηγή: The Local
news247.gr      Στέφανος Νικήτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου