Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Με τσολιάδες και παραδοσιακές φορεσιές και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη.

Η τελετή είναι ακριβής αναπαράσταση της τελετής έπαρσης της σημαίας της Απελευθέρωσης στον ιστό της Ακρόπολης, το 1944 με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων, της Ιονίου Σχολής.

Μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων με Εθνικές Ενδυμασίες, ξεκινώντας από την πλευρά του Eρεχθείου και κρατώντας την Σημαία της Απελευθέρωσης πλαισιωμένες από μαθητές της Ιονίου Σχολής και σχολείων της Αθήνας, προσήρθαν στον ιστό και παρέδωσαν  τη σημαία της απελευθέρωσης στους δύο Βρακοφόρους της Προεδρικής Φρουράς και στους δύο Ευζώνους που βρίσκονται στο σημείο του ιστού.

Πλήθος επισήμων παρευρέθηκε στην εκδήλωση με παρόντες μεταξύ άλλων τον Γιώργο Παπανδρέου, τον δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.


Xθες, Κυριακή, περισσότερα από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην ιστορική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Την περιήγηση, η οποία ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ανέλαβε ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος ξενάγησε τους συμμετέχοντες στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την περίοδο της Κατοχής.

71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας 

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της πόλης που συνδέεται με την περίοδο της Κατοχής και παραμένει έως σήμερα άγνωστο.

Η διαδρομή ξεκίνησε από την οδό Μασσαλίας, δίπλα από το κτίριο της Νομικής σχολής, όπου ήταν ο προορισμός των φορτηγών του Δήμου που μετέφεραν πτώματα, θύματα του λιμού τον χειμώνα 1941-1942. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, περίπου 40.000 Αθηναίοι πέθαναν από ασιτία, καθιστώντας την πείνα πρώτη αιτία θανάτου κατά τη διάρκεια της Κατοχής.


Επίσης χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία του εορτασμού της 71ης επετείου, κήρυξε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την έναρξη σειράς εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο: «12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα ελεύθερη». 

Το χρονικό της απελευθέρωσης
 
Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου 1944, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. 

71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας 

Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών και των συμμάχων τους Βουλγάρων από την Ελλάδα είχε σημάνει λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά. Ήταν φανερό ότι οι ημέρες της Ναζιστικής Γερμανίας ήταν μετρημένες.

 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου