Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η μυρωδιά του Αμστερνταμ - και δεν είναι μόνο το χασίς

 
Ολοι το ξέρουμε από την εμπειρία μας: χώροι, δρόμοι, περιοχές και ολόκληρες πόλεις έχουν την δική τους, ξεχωριστή μυρωδιά. 
 
Υπάρχουν ειδικοί σε αυτόν τον τομέα, που ερευνούν τις οσμές, και τις καταγράφουν σε οσφρητικούς χάρτες. Φαίνεται λοιπόν ότι το Εδιμβούργο αναδύει μυρωδιές από την ζυθοποιία, το καλοκαίρι της Νέας Υόρκης μυρίζει σκόρδο και χυμένη μπύρα, και το Αμστερνταμ χασίς και...μούχλα από τα κανάλια του ποταμού Αμστελ.

«Μυρίζει Αμστερνταμ» είναι μια γνωστή φράση. Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την πόλη για να καπνίσουν νόμιμα κάνναβη σε ειδικά αδειοδοτημένα καφενεία, και κάθε φορά που ανοίγουν οι πόρτες τους για να δεχτούν έναν νέο πελάτη, ένα ισχυρό κύμα από το άρωμα του χασίς δραπετεύει στον δρόμο.

«Οποια και αν είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό, η μυρωδιά της μαριχουάνας και του χασίς είναι ισχυρή, και εύκολα αναγνωρίσιμη στα στενά δρομάκια», γράφει στον Guardian η Κέϊτ ΜακΛίν, ερευνήτρια μυρωδιών στο αστικό τοπίο. Και συνεχίζει: «Ως ερευνήτρια και χαρτογράφος των οσμών ήμουν πραγματικά περίεργη να ανακαλύψω σε ποιά έκταση επικρατούσε αυτό το διάσημο άρωμα από χασίς στο Αμστερνταμ, και να εξερευνήσω τις άλλες μυρωδιές της πόλης, σε δρόμους και συγκεκριμένες γειτονιές. Σε 44 περιπάτους αποκάλυψα μια μεγάλη γκάμα από 650 αντιληπτές μυρωδιές, κάποιες που θα τις περίμενες σε μια πόλη, και άλλες που θύμιζαν περισσότερο όσα μυρίζεις σε περιπάτους στην εξοχή».

Οι ευδιάκριτες αστικές μυρωδιές προέρχονται από τρόφιμα (βάφλες, σπαράγγια, τυρί, λίπος, μπέικον, ολλανδικά λουκάνικα, καφέ και μπύρα), και από καυσαέρια αυτοκινήτων. Υπάρχουν συνθετικές οσμές (καουτσούκ, πλαστικά, σπρέι βαφής, προϊόντα καθαρισμού, χλωρίνη, χημικά προϊόντα ), μυρωδιές από κατασκευές και έργα(ξύλο, άσφαλτος, χρώμα) και από φυτά (πρασινάδες, λουλούδια σε κήπους, και γρασίδι). Αλλά όλα τα αρώματα του Αμστερνταμ γίνονται αντιληπτά μέσα στο γενικό πλαίσιο της μυρωδιάς που αναδύεται από τα κανάλια - μια ευδιάκριτη οσμή μούχλας.

«Αλλες πόλεις που διερεύνησα με την μύτη ως μέρος της τέχνης μου και της τεχνικής χαρτογράφησης οσμών είναι το Παρίσι, το Εδιμβούργο, η Γλασκώβη, το Μιλάνο, η Νέα Υόρκη, η Παμπλόνα και η Μασσαλία. Κάθε πόλη έχει το δικό της οσφρητικό προφίλ - που αποτελείται από έναν συνδυασμό οσμών. Το Εδιμβούργο, ας πούμε, διατηρεί την βαριά βιομηχανική μυρωδιά της μπύρας - μια μυρωδιά που εξαφανίζεται από πολλές πόλεις, καθώς τα μεγάλα εργοστάσια μπύρας μεταφέρονται εκτός. Το Μπράιτον μυρίζει τηγανητό ψάρι και πατάτες - και αντηλιακό. Η Γλασκώβη μυρίζει επίσης ψάρι και πατάτες, αλλά η μυρωδιά που κυριαρχεί την άνοιξη είναι από τα ανθισμένα λουλούδια, και από το φρεσκοκομμένο γρασίδι στα πάρκα», καταλήγει η ΜακΛίν.
 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου