Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου: Τα στοιχεία της δολοφονίας του JFK που απέκρυψε η CIA

38109159jfk2_20010628_18473.jpg
Tο site Politico έφερε στο φως μια αναφορά του Αμερικανού ιστορικού David Robarge που παρακολουθεί υποθέσεις της CIA, σύμφωνα με την οποία, η αμερικανική υπηρεσία συγκάλυψε στοιχεία της δολοφονίας του John F. Kennedy από τον Lee Harvey Oswald.

Ποιο είναι το παρασκήνιο της αποκάλυψης; 

Ο ιστορικός έγραψε μια αναφορά για το περιοδικό που εκδίδει η CIA, το Studies in Intelligence, που βασίζεται σε απόρρητο έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε το 2013 και μόλις τώρα ήρθε στο φως, χάρη στην αναφορά του Robarge. Πώς έχει η ιστορία;

Αμέσως μετά τη δολοφονία του JFK, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Lyndon Johnson, συστήνει την επιτροπήWarren για να ερευνήσει τη δολοφονία. Ο John McCone είναι ο διευθυντής της CIA, που στις καταθέσεις του παραπλανεί την επιτροπή και κατευθύνει τα μέλη της να πειστούν πως ο Oswald λειτουργούσε μόνος του. Αυτή ήταν τότε η πιο «βολική αλήθεια». Τι είχε συγκαλύψει, λοιπόν, ο Mc Cone;

Σύμφωνα με το άρθρο του Politico, «η αναφορά του Robarge περιέχει κι άλλες πληροφορίες που ο Mc Cone απέκρυψε, όπως, για παράδειγμα, πως η CIA ήταν σε επαφή με τον Oswald πριν το 1963 και μάλιστα παρακολουθούσε κρυφά την αλληλογραφία του από τη στιγμή που ο Oswald αποπειράθηκε να αποστατήσει στη Σοβιετική Ένωση το 1959». Η πιο σημαντική πληροφορία σύμφωνα με το site είναι πως «ο Mc Cone απέκρυψε από την επιτροπή Warren το γεγονός πως από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η CIA απεργαζόταν, ίσως και σε συνεργασία με τη Μαφία, ένα σχέδιο δολοφονίας του Κουβανού ηγέτη Fidel Castro».

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει επίσημη παραδοχή από πλευράς CIA πως η υπηρεσία χειραγώγησε την επιτροπή, όπως επισημαίνεται στο άρθρο που τονίζει πως «Η συγκάλυψη του Mc Cone μπορεί να αυτοαποκαλείται ως “αγαθή” από τη CIA, αλλά δεν παύει να είναι μια απόπειρα απόκρυψης σημαντικών πληροφοριών από μια επιτροπή που, αν της δινόταν η ευκαιρία, ίσως να μπορούσε να σκάψει πιο βαθιά στην υπόθεση της δολοφονίας του Kennedy, αποκαλύπτοντας την αλήθεια».

Σύμφωνα με το Politico «στη δημόσια εκδοχή του απόρρητου εγγράφου υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε σημεία με ονόματα και γεγονότα που έχουν σβηστεί προσεκτικά από την ίδια τη CIA προκειμένου να μην είναι ευδιάκριτα».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ιστορικός θεωρεί πως ο Lindon Johnson, τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί και να γνώριζε για τη συγκάλυψη αυτή.

Σε επικοινωνία του site με τη CIA για να σχολιάσει την αποκάλυψη του εγγράφου, η επίσημη απάντηση είναι εντυπωσιακή: «Η υπηρεσία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο έγγραφο προκειμένου να καταρρίψει κάθε παρανόηση σχετικά με το δήθεν σκιώδη ρόλο που οι θεωρίες συνωμοσίας λένε πως έπαιξε η CIA στη δολοφονία του προέδρου Kennedy».

peoplegreece.com
ΚΕΙΜΕΝΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου